Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 26 2023

Ξάφνιασε θετικά -και μάλιστα μετά από πολύ καιρό- χθες ο όμιλος ΤΙΤΑΝ. Θεαματική επιστροφή στα τερματικά των χρηματιστών, τόσο για το ποσοστό μεταβολής 6,66% (ασύνηθες για την εισηγμένη) όσο η συναλλακτικότητα/τζίρος που πραγματοποιήθηκε.

Ωστόσο το χθεσινό άλμα στα 14,42 ευρώ δεν προέκυψε ξαφνικά, αντιθέτως προετοιμαζόταν μεθοδικά από την αρχή του 2023 με σταθερές αγορές από «ισχυρά χέρια», με αποτέλεσμα η μετοχή να μετρά ήδη ένα 20% για το 2023.

Από τις θεαματικότερες αλλά μάλλον αθόρυβες ανοδικές εκκινήσεις για τη μετοχή εδώ και χρόνια.
Απόρροια της συνδυαστικής ανακοίνωσης οικονομικών στοιχείων για το 2022 -με ισχυρό τέταρτο τρίμηνο, με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή της θυγατρικής στις ΗΠΑ- και προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.

Η κατακόρυφη άνοδος του πολιτικού θερμόμετρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να «πατάει το κουμπί» και να ενημερώνει τη Βουλή για τις υποκλοπές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη και την κυβέρνηση να αναπτύσσει δύο ζώνες άμυνας απέναντι στις αποκαλύψεις, όπως σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής, αδιαμφισβήτητα επηρεάζει την επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα. Λιγότερο ή περισσότερο θα φανεί στην πορεία προς την κάλπη, με την ακριβή ημερομηνία της πρώτης να πιθανολογείται.

Με την «κάλπη και το Χρηματιστήριο» η στήλη ασχολήθηκε στις 17 Ιανουαρίου, με αφορμή τα διάφορα ενδεχόμενα που εξετάζονται σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη. Ισχυρά επικρατέστερο αυτό των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, όπως άλλωστε αυτό «τιμολογείται» μέχρι τώρα από τους ξένους επενδυτικούς οίκους, πλην όμως ακόμη και το πιο ακραίο είναι (θεωρητικά έστω) στο... συρτάρι. Ωστόσο, είτε έτσι είτε αλλιώς το επενδυτικό περιπλέκεται -πλέον- με το πολιτικό, ενδεικτική η εργαλειοποίηση της προοπτικής απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θα μετρήσει σε επίμαχα ζητήματα (λ.χ. διαγωνισμός για την Αττική Οδό, αποεπένδυση ΤΧΣ, εισαγωγή του 20%+10% του ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος" στο ΧΑ κ.ά.) που προσφέρονται να αποτελέσουν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης.

Στις 2.420,93 (με υψηλό ημέρας στις 2.424,17 μονάδες), με σημαντικό το γεγονός πως στη διόρθωση της Πέμπτης λειτούργησαν οι στηρίξεις.

Σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη, τα stops για short θέσεις αναθεωρούνται υψηλότερα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα. Ορίζοντάς μας η συνεδρίαση της Παρασκευής.

Τυπικά στις 2.425 μονάδες η (ημερήσια) αντίσταση, στις 2.450 ο στόχος των long.

Από τις 979,06 μονάδες η εκκίνηση της εβδομάδας, με τον τραπεζικό να συνεχίζει στην υπεραπόδοσή του. Η πρώτη ισχυρή διόρθωση την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε να θυμίσει πως η κατάκτηση των 1.000 μονάδων
ούτε εύκολη υπόθεση θα είναι ούτε και με εφάπαξ αντίδραση θα επιτευχθεί.

Οι long έχουν «όπλα» για να πετύχουν τον στόχο τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι short θα πέσουν αμαχητί.
Στόχος των πρώτων οι 1.038 μονάδες, που προϋποθέτει συνολικότερη αντίδραση των τραπεζικών και δεικτοβαρών blue chips.

Στις 725,04 ο ΔΤΡ, με κοντινή στήριξη στις 710 (stop για long η απώλεια των 680), στις 752 η αντίσταση, με τελική την περιοχή των 770-780 μονάδων.

Τι συζήτησαν Ενρία - τραπεζίτες για stress test, μερίσματα και ΤΧΣ μάς ενημερώνει από νωρίς η Αναστασία Παπαϊωάννου.

Σημείο αναφοράς για την επενδυτική κοινότητα το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος (από κέρδη χρήσης 2022) που εάν και εφόσον επιτευχθεί τελικά, θα συνιστά ουσιαστικό σημείο καμπής τόσο για τον κλάδο όσο και για την οικονομία ευρύτερα.

Κοινή η αίσθηση πως ο απερχόμενος τέλη Μαρτίου από την ηγεσία του SSM, Ιταλός οικονομολόγος λέει ένα «si», υπό προϋποθέσεις -πρακτικά- στις διοικήσεις κατ' αρχάς της Eurobank αλλά και της Εθνικής να προχωρήσουν σε διανομή εσόδων στους μετόχους/επενδυτές τους.

v