Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Από τις 998 στις 1.093 μονάδες εχθές ο Γενικός Δείκτης, με συνοπτικές διαδικασίες. Από τα 64 στα 105 εκατ. η αξία συναλλαγών από εβδομάδα σε Μεγάλη Εβδομάδα, με το «παιχνίδι» κατά κύριο λόγο στα χέρια των ξένων.

Λόγοι ικανοί: Κατ' αρχάς οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 2,6% (1,8% εκτιμούσε τον Οκτώβριο) έναντι 0,8% (μέσος όρος) της ευρωζώνης. Στο 2,4% αναθεωρεί το ΙΟΒΕ (από 1,4% στην προηγούμενη έκθεση). Πρωτογενές πλεόνασμα από το 2022 (αντί για το 2023), κάλυψη των 7 δισ. του προγράμματος του ΟΔΔΗΧ για το 2023 από τις 19/4, εξαγωγές σύμφωνα με προβλέψεις του ΠΣΕ μπορεί ακόμη και 70 δισ., κερδοφορία εισηγμένων, διανομή εσόδων σε μερίσματα σε ημέρες 2008... όλα αυτά αποτυπώνονται και επενδυτικά/χρηματιστηριακά.

Ημέρα ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 2022 και μερίσματος που θα διανεμηθεί σε μετόχους/επενδυτές επιπλέον του 0,40 ευρώ/μετοχή που έχει ήδη δοθεί.

Στο 1,10 ευρώ/μετοχή το υπολόγιζε η Optima Bank (σε ανάλυσή της την Πέμπτη), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Στα 24,34 ευρώ η τιμή της μετοχής μετά από άνοδο 2,79% την προηγούμενη εβδομάδα και 11,55% από την αρχή του έτους. Με ξεκάθαρα long τάση σε διαστήματα μηνός, 3μήνου, 6μήνου και με απόδοση 64,68% σε διάστημα 52 εβδομάδων η Motor Oil αναδεικνύεται σε ένα από τα ισχυρά χαρτιά των αγοραστών, με σταθερή εισροή ξένων κεφαλαίων κυρίως μεσομακροπρόθεσμου προσανατολισμού. Συνακόλουθη η σταδιακή ενίσχυση των θέσεων ξένων funds στο μ.κ. ενισχύεται από την παραδοσιακά ισχυρή μερισματική πολιτική της διοίκησης.

Εως τα 27,48 ευρώ η μετοχή και μεγαλύτερη των 4 δισ. η αποτίμηση της Mytilineos, της οποίας η Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε "ΒΒ+" από "ΒΒ", μία θέση χαμηλότερα της επενδυτικής
βαθμίδας.

Στοιχειοθετείται από τη σταθερή προοπτική υψηλών κερδών και τη θεαματική ενίσχυση της αποδοτικότητας
όλων των δραστηριοτήτων της. Εξέλιξη νομοτελειακή, απόρροια της «διαχρονικής σχέσης εμπιστοσύνης» στην οποία αναφερόταν ο ΕΚΗ στις 30 Δεκεμβρίου, τότε που η αποτίμηση διαμορφωνόταν στα 2,83 δισ., δηλαδή 1,170 δισ. σε διάστημα 3 μηνών!

Σημαντικά όσα ειπώθηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ Γιάννο Κοντόπουλο στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της διοίκησης, δεκατέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Χρήστος Κίτσιος έχει το αναλυτικό ρεπορτάζ για τη σειρά πρωτοβουλιών, με σκοπό την προβολή των εισηγμένων, τη διεύρυνση των επενδυτικών εργαλείων και την προσέλκυση νέων εταιρειών.

Η συγκυρία είναι -όντως- ευνοϊκή για το ΧΑ, ειδικότερα με την προοπτική της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία, συνακόλουθα της επανόδου του χρηματιστηρίου στην κατηγορία των ανεπτυγμένων (κάποια στιγμή το 2024). Και σωστά προς αυτή την προοπτική χρήζει ουσιαστικής αναβάθμισης η αγορά -που σημειωτέον για 14 μήνες δεν έχει προσελκύσει την είσοδο ούτε μίας εταιρείας για εισαγωγή, παρά την υπέρβαρη αύξηση του κόστους χρήματος.

Σε μια συγκυρία που στις ΗΠΑ δεν έχει επανέλθει πλήρης εξισορρόπηση στον περιφερειακό χρηματοπιστωτικό κλάδο και η στεγαστική πίεση βρίσκεται είναι έντονη, πανίσχυροι οίκοι Citi-JPMC προειδοποιούν για ηρεμία πριν την καταιγίδα, ενώ κορυφαίοι παράγοντες (λ.χ. Mohamed A. El-Erian) εκτιμούν πως η Fed κάνει λάθη που θα γραφτούν στην ιστορία, προχωρά η ποινική δίωξη Τραμπ.

Πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ -με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει- και αναλυτές όπως ο Joshua Chaffin να θεωρούν πως η παραπομπή του κινδυνεύει να οδηγήσει τη βαθιά διχασμένη χώρα σε νέο χάος (Financial Times/1/4), θα έλεγε κάποιος πως το κλίμα (και) στη Wall Street παραμένει ευμετάβλητο και η ίδια η αγορά ευάλωτη σε μη προβλέψιμες εξελίξεις.

v