Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Είχαμε σημειώσει την Τετάρτη πως θα δίναμε συνέχεια στα Στοιχήματα Αποτιμήσεων. Τα δεδομένα μετά τη χθεσινή συνεδρίαση: Η Coca Cola HBC αποτιμάται 9,783 δισ., Eurobank 6,082 δισ., Εθνική 5,909 δισ., ΟΠΑΠ 5,717 δισ., ΟΤΕ 5,383 δισ., Mytilineos 5,215 δισ., ΔΕΗ 4,293 δισ., Πειραιώς 4,023 δισ., Jumbo 3,586 δισ., Motor Oil 2,687 δισ., Helleniq Energy 2,212 δισ., ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 1,851 δισ. και ΤΙΤΑΝ 1,707 δισ.

Περιορίζομαι σε αυτές τις εισηγμένες με αποτίμηση από τουλάχιστον 2 δισ. και πάνω -πολύ κρίσιμο μέγεθος για το επενδυτικό 2ήμερο της JPMC στις 24-25 Ιανουαρίου, στη Νέα Υόρκη. Συμπεριλαμβάνω και τις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ με χρηματιστηριακή αξία μικρότερη του συγκεκριμένου ορίου, καθώς και story υπάρχει και θυγατρική στις ΗΠΑ, που -σε όρους ΙΡΟ- θα μπορούσε να τιμολογηθεί στο 1,5 δισ. τουλάχιστον.

Στην εκτίμηση πως το 2024 δεν θα είναι μία εύκολη χρονιά αλλά και στα πλεονεκτήματα της Alpha Bank αναφέρθηκε εχθές ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Ο Χρήστος Κίτσιος έχει όλες τις λεπτομέρειες, θα περιοριστώ σε προβλέψεις του Βασίλη Ψάλτη τις οποίες βρήκα ενδιαφέρουσες.

Γιατί θα μείνει ψηλά -και το 2024- το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και χαμηλά η πιστωτική επέκταση. Ηδη αρνητική για το τρίτο 3μηνο, ενώ διοικήσεις εταιρειών με «ταμείο» έσπευσαν να κλείσουν τους δανειακούς λογαριασμούς τους. Χαμηλή πιστωτική -πολύ δε περισσότερο αρνητική- επέκταση σημαίνει λιγότερα έσοδα, εκτός εάν...

Προς το τέλος της χρηματιστηριακής χρονιάς και τα στοιχήματα για την πρώτη πεντάδα των εισηγμένων με τη μεγαλύτερη αποτίμηση εντείνονται.

Η χθεσινή υπεραπόδοση για τη μετοχή της Eurobank (με 2,88% στο 1,66 ευρώ) έναντι της Εθνικής (με 1,29% στα 6,46 ευρώ) διεύρυνε ξανά τη μεταξύ των δύο τραπεζικών διαφορά. Εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι πως η «μάχη» θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, δηλαδή την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου.

Στα 6,169 δισ. η Eurobank, στα 5,909 δισ. η Εθνική.

Πρώτη η Coca Cola HBC αλλά με αποτίμηση που υπολείπεται του σημείου αναφοράς για τον όμιλο, που είναι τα 10 δισ. (στα 9,854 δισ.). Αλλωστε κύρια αγορά διαπραγμάτευσης είναι το City (FTSE 100). Στα 5,643 δισ. ο ΟΠΑΠ, στα 5,350 δισ. ο ΟΤΕ και στα 5,272 δισ. η Mytilineos, στην περίπτωσή τους αρκετά θα παιχτούν κυρίως για το ποιος θα συμπληρώνει την 5άδα, με τιμές «κλεισίματος» 29/12/2023.

Και μόνο ο τίτλος προϊδεάζει για κάτι σημαντικό, και όντως. Ο λόγος για το 1ο Συνέδριο της Ενωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, που δημιούργησαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΝΕΧ Πάνος Ξενοκώστας και ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης.

Στις εργασίες του συνεδρίου, εκτός από τις επίσημες ομιλίες και χαιρετισμούς θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, ειδικά όσον αφορά τις συναρπαστικές τεχνολογικές εξελίξεις στην Ενέργεια, που αφορούν όχι μόνον τα πλοία του εμπορικού μας στόλου αλλά και τις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες.

Με αφορμή τη διάθεση ποσοστών των δύο εισηγμένων -22% του μ.κ. της Εθνικής που είχε το ΤΧΣ και 11% του μ.κ. της Helleniq Energy από τους βασικούς μετόχους ΡΟ&ΙΗ και ΤΑΙΠΕΔ- έγινε η σύγκριση αμφότερων των placements.

Λόγω των αιτιάσεων που εκφράστηκαν στην επενδυτική κοινότητα, όσον αφορά στον ρόλο του Ταμείου -και κατά πόσο λειτούργησε αποτελεσματικά, στο εύλογο της αξίας κ.λπ.- νομίζω πως μας διαφεύγει μία ουσιωδέστατη λεπτομέρεια. Αυτή της ελεύθερης διασποράς, από την στιγμή που οι θέσεις των βασικών μετόχων στη Helleniq Energy ήταν στο 47,12% και το 35,48% αντίστοιχα -πριν τη διάθεση των ποσοστών. Στο 82,6% συνολικά και με μόλις 8,56% η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

v