Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Την διανομή μερίσματος-ρεκόρ ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του Ομίλου. Στα 199,4 εκατ. το συνολικό ποσό, που επιβεβαιώθηκε στην γενική συνέλευση μετόχων, εχθές Τετάρτη. Ωστόσο, ενδιαφέρουσες όσον αφορά στην προοπτική της εισηγμένης οι τοποθετήσεις των Ιωάννη Β. Βαρδινογιάννη και Πέτρου Τζαννετάκη.

Για τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο είναι σαφές πως, "...το πράσινο υδρογόνο αφορά κυρίως το μέλλον, η στρατηγική συμμαχία με την ΔΕΗ μας δίνει πολλά περιθώρια ανάπτυξης, το σε ποιες χρήσεις θα χρησιμοποιηθεί το υδρογόνο θα κριθεί από το κόστος..."

Την Πέμπτη είχαν «κυκλώσει» οι traders ως ημέρα/συνεδρίαση αυξημένης σημασίας. Ο λόγος; Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης του οίκου MSCI όσον αφορά στην κατηγοριοποίηση των χρηματιστηριακών αγορών.

Το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται στο ενδεχόμενο ο οίκος να εντάξει (ή μη) το Χρηματιστήριο Αθηνών σε κατηγορία παρακολούθησης, με προοπτική ένταξης στην κατηγορία των ανεπτυγμένων. Διαδικασία που ούτως ή άλλως απαιτεί τον χρόνο της -ενάμιση με δύο έτη-, την προετοιμασία εμβάθυνσης της αγοράς κ.λπ. προκειμένου να πληρωθούν όροι και προϋποθέσεις.

Δεδηλωμένη πρόθεση της διοίκησης της ΕΧΑΕ η εμβάθυνση της χρηματιστηριακής αγοράς, η προσέλκυση νέων εισαγωγών σημαντικών επιχειρήσεων αλλά και μικρότερων καινοτόμων, η προετοιμασία για την επάνοδο -κάποια στιγμή- στην κατηγορία των ανεπτυγμένων.

Θεμιτή (η πρόθεση) αλλά προσώρας η σχέση «εξόδου» - «εισόδου» εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι αποκαρδιωτική ως προς την υλοποίηση (των προθέσεων).

Ομως, η σημερινή αναφορά μας έχει και ιστορικό χαρακτήρα, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία για τη Reds, ex Καμπάς. Με τον βασικό μέτοχο -όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ- να αυξάνει το ποσοστό του στο 97,49% προχώρησε η διαδικασία «εξόδου» από το ΧΑ.

Υπό πολιτική πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές, η γαλλική στο στόχαστρο.

Βαριές οι απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας -στο 6,23% για τον CAC40 στις 7.503,27 μονάδες.

Είθισται, ακόμη και σε ξεκάθαρα short τάση, να ενεργοποιούνται μηχανισμοί ανοδικών διορθώσεων, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιχειρήσουν οι traders. Προς αυτή την κατεύθυνση συντείνουν οι πρόδρομες ενδείξεις στην αγορά ομολόγων (μείωση απόδοσης για το γαλλικό 10ετές), μετοχών (θετικό πρόσημο για τα futures του CAC40) και σε ό,τι αφορά στο intraday/trading στο Παρίσι εστιάζεται η προσοχή των βραχυπρόθεσμων (και) στο ΧΑ.

Στα 10,97 ευρώ με χαμηλό ημέρας τα 10,95 (και εύρος διακύμανσης από τα 11,24 ευρώ) για τη μετοχή της ΔΕΗ, στη χθεσινή συνεδρίαση. Για πρώτη φορά, από τις 18 Απριλίου, χαμηλότερα και του ορίου των 11 ευρώ, σε σταθερά short τάση από τα 12,10 (ανήμερα Αγίου Κωνσταντίνου).

Διακριτός/οί σταθερός/οί πωλητής/ές κυρίως από την πλευρά διαχειριστών ξένων funds. Εύλογο το ερώτημα παραγόντων της αγοράς εάν το CVC Capital Partners PLC -με συμμετοχή 10% (*)- θα μπορούσε να είναι από την αντίπερα πλευρά των αγοραστών στη διάρκεια της τελευταίας φάσης διόρθωσης.

v