Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

«Πυρά» και από τον Ανδρέα Σιάμισιη για την επιβολή έκτακτης εισφοράς(*), με τον διευθύνοντα σύμβουλο να προειδοποιεί πως -μεταξύ άλλων- θα επηρεάσει το μέρισμα της επόμενης χρήσης. Πιθανότητα που προφανώς και αφορά την επενδυτική κοινότητα, και δη τα ξένα funds που επενδύουν στον συγκεκριμένο όμιλο.

Προφανώς το ανάλογο θα ισχύει και για τη Motor Oil -που είναι εντελώς ιδιωτικός όμιλος- με αυξημένη συμμετοχή ξένων funds, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μίας φιλελεύθερης/φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης που ενδιαφέρεται ουσιαστικά και για την αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς, την επάνοδο του ΧΑ στην κατηγορία των ανεπτυγμένων.

Σε οριακό σημείο -τεχνικά- η αγορά. Με τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.206,82 μονάδες, ζητούμενη -για τους long- είναι η επαναφορά πάνω από τις 1.220 μονάδες. Κλειδιά οι Eurobank, Εθνική σε υπεραπόδοση έναντι του κλάδου.

Στις 3.405,32 μονάδες ο FTSE 25, στις 3.430 μονάδες η αντίσταση. Στήριξη στις 3.390 μονάδες. ΔΕΗ και HelleniQ Energy -και λόγω γενικών συνελεύσεων σήμερα- στο επίκεντρο.

Στις 1.406,24 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τη μέχρι τελευταία στήριξη των 1.411 πρώτη/κοντινή αντίσταση. Στήριξη στις 1.390 μονάδες, σε κλείσιμο μηνός Ιουνίου/6μήνου.

Με αφορμή το πρωινό δήγμα του ΧΑΜαιλέοντα για την κυβέρνηση που δεν φροντίζει να κλείσει ρητά (*) το... παράθυρο σε ενδεχόμενο νέο πλήγμα όσον αφορά την επιβολή έκτακτης φορολόγησης (ή ανάλογου αποτελέσματος μέτρου), η σημερινή αναφορά μας.

Συζητώντας με ανθρώπους της αγοράς, επιχειρηματίες, επαγγελματίες -κατά κύριο λόγο ψηφοφόρους της Ν.Δ στις εκλογές της 9ης Ιουνίου-, το συμπέρασμά τους ήταν πως με αποσπασματικά, αιφνιδιαστικά, οριζόντια μέτρα, τη μία για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την άλλη για τον ένα ή τον δείνα κλάδο, ούτε η αξιοπιστία ενισχύεται ούτε προκύπτει όφελος σε βάθος χρόνου (πέραν του άμεσου εισπρακτικού).

Σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά η μετοχή -σχετική αναφορά από νωρίς του ΧΑΜαιλέοντα-, με εντολές έως τα 12,68 ευρώ. Σημαντικές εισροές στο «χαρτί» με το rebalancing της Παρασκευής -συνολικά 2,96 εκατ. μτχ. και πρωτιά στη σχετική κατάταξη.

Από σήμερα συμπεριλαμβάνεται στις 20 του FTSE MidCap, αλλά με αποτίμηση -πλέον- στα 929,5 εκατ. οι βλέψεις διοίκησης και κοινότητας δεν μπορεί να είναι άλλες από μία επόμενη νέα αναβάθμιση με ένταξη στον δείκτη FTSE 25.

Εφικτός ο στόχος εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, συνεκτιμώντας τα μεγέθη του 2023 -με απόδοση μερίσματος 0,44 ευρώ/μτχ. από την πρώτη κιόλας χρήση στο ΧΑ-, τα οικονομικά αποτελέσματα Q1/2024.
Διανομή μερίσματος (0,44/μτχ.), με τον ΕΚΗ να θέτει το ερώτημα «εάν προλαβαίνει» (στις 10 Απριλίου), σε συνέχεια προηγούμενης αναφοράς για τα μεγέθη 2023 (στις 5 Μαρτίου).

Στον... πάγο κράτησε το Χρηματιστήριο Αθηνών ο MSCI. Παραμένει στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών η ελληνική, καθώς ο οίκος δεν την ενέταξε σε καθεστώς παρακολούθησης για αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες. Διάψευση των προσδοκιών των πιο αισιόδοξων της αγοράς, όπως και όσων κυβερνητικών παραγόντων προσέβλεπαν σε μία κίνηση του διεθνούς οίκου που προφανώς θα πρότασσαν ανάλογα.

Επιβεβαίωση όμως όσων πιο συντηρητικών θεωρούσαν εύλογες τις αιτιάσεις της JP Morgan (*) στην προ καιρού επιφυλακτική της έκθεση για το κατά πόσον πληρούνται -και σε διάστημα 1,5-2 ετών θα πληρούνταν- οι προϋποθέσεις για να είναι και επί της ουσίας ανεπτυγμένο το Χρηματιστήριο Αθηνών.

v