Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

«Κάβα» άνω των 30 δισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους, προσδοκά να έχει το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με όσα, από νωρίς, σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη. Και αυτό είναι το κατ' αρχήν (και από τα κύρια οφέλη) της χθεσινής εξόδου, τρίτης για το 2021, καλύπτοντας 9 από τα 14 δισ. που σχεδίαζε να αντλήσει συνολικά για φέτος.

Αντλήθηκαν 3 δισ. και εύλογα, όταν η προσφορά ξεπέρασε τα 20 δισ. ευρώ.

Αυτό είναι ακόμη ένα όφελος, καθώς πιστοποιεί την εμπιστοσύνη των πανίσχυρων αγορών. Προφανώς και οφείλεται στην ενεργότατη στήριξη της ΕΚΤ (με επικεφαλής την Κριστίν Λαγκάρντ, μην ξεχνιόμαστε), στην αυστηρή εποπτεία υπό την οποία είναι η οικονομία (η χώρα), πλην όμως καταδεικνύει την ενίσχυση της αξιοπιστίας (πως εφαρμόζονται μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης). Και αυτό -η αξιοπιστία/εμπιστοσύνη- ήταν από τα βασικά ελλείμματα των πολλών προηγούμενων χρόνων.

Νέα έξοδος της χώρας, τρίτη για φέτος, με την έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας. Βήμα που περίμενε η αγορά (ενδεικτικό το σχόλιό μας: Ομόλογα, 1-2 θερινές έξοδοι, στον Εκηβόλο της 14ης Απριλίου) σε μία συγκυρία αρκετά ευνοϊκή -παρά τη χθεσινή διόρθωση σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη. Ωστόσο, θετική έκπληξη έρχεται από τον ΟΤΕ, με τη Standard & Poor's να αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα σε ΒΒΒ, θέτοντας -παράλληλα- θετικό outlook.

Εξέλιξη που όπως εύστοχα σημειώνει ο συν-υπογείτης Giannis Chrysovitsanos αποτελεί «θετική επιλογή, είναι διπλή, με πρώτη και κύρια την επιλεξιμότητα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (εταιρικών cspp) της ΕΚΤ με κανονικότατη συμμετοχή και δεύτερο είναι πλέον θέμα χρόνου η έκδοση ευρωομολόγου με πιθανότατο αρνητικό επιτόκιο...»

Για Καλό Μήνα, αλλά και για Ευχές.

Σταθεροί στην long προσέγγιση μας-από τα τέλη Ιανουαρίου-, με στόχευση προς την ευρύτερη περιοχή των 2.350-2.400 μονάδων.

Διαδρομή, με τα ανοδικά και τα διορθωτικά της, ας την απολαύσουμε.

Στα 14 δισ. υπολογίζεται το ύψος των προγραμμάτων στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Περί τα 500 τα projects (μεγάλα και μικρά) που θα χρηματοδοτηθούν μέσω της «ψηφιακής βίβλου» (στα 7 δισ.), άλλα 5+2 δισ. (μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ιδιωτικές επενδύσεις), με διεθνείς κολοσσούς
(Microsoft, Amazon, Cisco κ.α.) να έχουν δει την προοπτική που διανοίγεται για την 8ετία που ακολουθεί.

Projects που κατά κύριο λόγο θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία των εισηγμένων στο ΧΑΑ (από τον ΟΤΕ μέχρι τη μικρότερη του κλάδου πληροφορικής).

Με αφορμή το «παράθυρο» που άνοιξε για να αποκτήσει επιπλέον 3,18% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η Reggeborgh,
θα θυμίσω πως στον ευρύτερο κλάδο των κατασκευών θα παιχτεί ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα της 5ετίας.

Αναφέρομαι, κυρίως, στα έργα συνολικού ύψους 43,5 δισ.(!) που προγραμματίζονται να υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ και συμπράξεων. Το μέγεθος, από μόνο του, είναι τεράστιο και προοιωνίζεται «ομηρικές μάχες» αλλά και «γάμους συμφερόντων».

Η «μάχη» για την απόκτηση του συμβολαίου της Γραμμής 4 του Μετρό θα μοιάζει αγώνας προθέρμανσης, μου έλεγε χαρακτηριστικά παράγων μίας εκ των BIG4+1. Είναι πολλά, πάρα πολλά τα λεφτά, για έναν κλάδο που για χρόνια περιήλθε σε δεινή θέση και πλέον δίνεται μία χρυσή ευκαιρία να αναταχθεί.

v