Στα 14 δισ. υπολογίζεται το ύψος των προγραμμάτων στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.
Περί τα 500 τα projects (μεγάλα και μικρά) που θα χρηματοδοτηθούν μέσω της «ψηφιακής βίβλου» (στα 7 δισ.), άλλα 5+2 δισ. (μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ιδιωτικές επενδύσεις), με διεθνείς κολοσσούς
(Microsoft, Amazon, Cisco κ.α.) να έχουν δει την προοπτική που διανοίγεται για την 8ετία που ακολουθεί.
Projects που κατά κύριο λόγο θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία των εισηγμένων στο ΧΑΑ (από τον ΟΤΕ μέχρι τη μικρότερη του κλάδου πληροφορικής).
Ενδεικτικά ορισμένα από τα προγράμματα που αφορούν στον μετασχηματισμό του κράτους: η δημιουργία του TAXIS II, το ICISnet II, οι νέες αστυνομικές ταυτότητες, η λειτουργία ηλεκτρονικών διοδίων, η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υποδομών, η χρήση υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας, το «άπλωμα» οπτικών ινών στα νησιά
κ.α.
Είναι προφανές πως για την χώρα, το επιχειρείν, την οικονομία, συνακόλουθα την κοινωνία, διανοίγονται παράθυρα ευκαιριών. Θα αξιοποιηθούν; Μένει να φανεί.
Ωστόσο όλη αυτή η διαδικασία αφορά και το Χρηματιστήριο Αθηνών, τις εισηγμένες (και όσες θα επιδιώξουν να περάσουν από τη Λεωφόρο Αθηνών).
Θα πρέπει και οι κυβερνώντες να υλοποιήσουν τα σχέδια ουσιαστικής αναβάθμισης της κεφαλαιαγοράς, σχέδια που έχουν υποβληθεί από τους αρμοδίους αλλά -μέχρι τώρα- μένουν στα... χαρτιά.
(*) σαν συνέχεια του χθεσινού «πολεμικού» μετώπου στον κατασκευαστικό κλάδο.