Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Μόλις την Παρασκευή αναφερόμασταν στο... ανέκδοτο με τις κυρώσεις, καταδεικνύοντας την αδυναμία της Ευρώπης να χαράξει ενιαία γραμμή/πολιτική στα ουσιώδη (*).

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, η νέα -πολλοστή- επιβεβαίωση του χάσματος μεταξύ των χωρών-μελών, ειδικότερα Βορρά-Νότου, καθώς οι υπουργοί Ενέργειας -παρά την πρωτοφανή κρίση- αδυνατούν να διαμορφώσουν κοινή γραμμή. Και πώς να διαμορφώσουν και γιατί να συμφωνήσουν, όταν και μέσω του ενεργειακού, ο Βορράς -ειδικότερα το Βερολίνο- επιβάλλει μέσω μη συμφωνίας συνθήκες υπέρ του και σε βάρος του Νότου.

Ανακοινώθηκαν, νωρίτερα -πριν την έναρξη της συνεδρίασης-, τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Mytilineos
για το 9μηνο 2021.

Θα περιοριστώ στο φλέγον των ημερών -διεθνών διαστάσεων- που αφορά στην συνύπαρξη αντίξοων συνθηκών, που θέτουν σε μεγάλη δοκιμασία το σύνολο της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ειδικότερα, στη ραγδαία επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους, παράμετρο που -κατά πώς επιβεβαιώνεται, από τα αποτελέσματα- η διοίκηση της εισηγμένης είχε έγκαιρα αναγνωρίσει και προνοήσει ανάλογα για τα δέοντα, έτσι ώστε να προβλέπει ιστορικά υψηλά κερδοφορίας για το 2021.

Οταν η εβδομάδα κλείνει με 3πλάσια απόδοση για τον ΔΤΡ έναντι του ΓΔ και του FTSE25, τότε
κάτι δείχνει να αλλάζει. Από τη στιγμή, δε, που ο τραπεζικός κλάδος περνά μπροστά σε απόδοση για το 2021, κάτι που παρατηρείται -συνήθως- σε φάσεις προετοιμασίας των long, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, τότε η συνέχεια προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα.

Σήμερα είναι η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση του ομολόγου της Capital PLP, αύριο η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Mytilineos, την Πέμπτη η συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Επιπρόσθετα ανοιχτά μέτωπα, όπως λ.χ. των Ναυπηγείων Ελευσίνας οδεύουν προς θετική διευθέτηση, με προφανή οφέλη για την εγχώρια παραγωγή.

Με αφορμή (και) την ενεργειακή κρίση, η σημερινή ανάρτησή μας. Στο πώς έφθασε η Ευρώπη να παίζει «ρώσικη ρουλέτα», ανέλυε ο David Sheppard (17 Οκτωβρίου, στους Financial Times). Διαρθρωτικές αδυναμίες γαρ, που παρατηρούνται σε πολλά μέτωπα, χρόνια τώρα. Αναδεικνύουν δε τη φθίνουσα αξιοπιστία της ίδιας της Ε.Ε, το έλλειμμα ισχύος που για τα καθ' ημάς «βαραίνει» αρκούντως και στα εθνικά.

Έτσι και τώρα, για πολλοστή φορά, οι Βρυξέλλες διαπιστώνουν την πειρατική συμπεριφορά της Αγκυρας, αλλά περιορίζονται σε (λεκτικούς) χαρακτηρισμούς, την ώρα που κάνουν δώρα δισ. στον Τούρκο πρόεδρο.

Το γιατί μένουν εκτός δανεισμού οι ΜμΕπιχειρήσεις σημείωνε χθες η Μαρίνα Μάνη.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Ράπανο (πρόεδρο της ΕΕΤ), οι λόγοι είναι η επιβάρυνσή τους με πολλά NPEs, δεν διαθέτουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα, έχουν αρνητικά κεφάλαια και πολλά δάνεια.

ΟΚ, έτσι έχει -όντως- η κατάσταση για την πλειονότητα των ΜμΕ, όπως επίσης όμως και για πληθώρα μεσαίων-μεγάλων επιχειρήσεων (βάσει των στοιχείων της ΤτΕ).

Είχε προηγηθεί η για ακόμη μία -πολλοστή- φορά έκκληση του υπ. Οικ. Χρήστου Σταϊκούρα να αυξηθούν οι χορηγήσεις προς τους μικρομεσαίους. ΟΚ, αλλά κάτι δεν μου κολλάει, δεν γνωρίζει ο αρμόδιος υπουργός πως οι ΜμΕ βαρύνονται με όσα καταμαρτυρά ο πρόεδρος της ΕΕΤ;

v