Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Σίγουρα με άλλους κανόνες το Σύμφωνο Σταθερότητας. Πιο ξεκάθαρη δεν μπορούσε να γίνει η Κριστίν Λαγκάρντ, όσον αφορά στην αλλαγή του δημοσιονομικού πλαισίου σε μία Ευρώπη, που ακόμη δεν έχει συνέλθει από τις συνέπειες της πανδημίας.

Προφανώς και ουδείς εχέφρων θα περίμενε κάτι διαφορετικό από την επικεφαλής της ΕΚΤ, ει μη να συνταχθεί με την κοινή γραμμή των Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι προς την οποία κλίνει και ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Αλλωστε η Γαλλίδα έχει αποδείξει πως και ατζέντα ευρωπαϊκή έχει διαφοροποιούμενη λ.χ. από την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (ο οίκος Fitch εξηγεί γιατί η Φρανκφούρτη ακολουθεί διαφορετική οδό ως προς τα επιτόκια) και ότι μπορεί να αντιπαρατεθεί με «αντιπάλους» πολύ πιο δύσκολους του Κρίστιαν Λίντνερ (σ.σ. Ανγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε).

Στις 951,65 μονάδες με άνοδο 0,74% ο ΓΔ, στη χθεσινή συνεδρίαση. Μεθοδικά ενήργησαν traders και επενδυτές, καθώς ξεκίνησαν από χαμηλότερα (των 941,56), για να απορροφήσουν την προσφορά που έβγαινε (προφανώς σημαντικό μέρος αφορούσε σε πωλήσεις/μερικό «κλείδωμα» βραχυπρόθεσμων υπεραξιών) και σταδιακά να επαναφέρουν τον ΓΔ μετά τις 16:00 έως τις 952,42 μονάδες. Κλείσιμο οριακά από το υψηλό ημέρας.

Τεχνικά, όπως μετρά ο Ηλίας Ζαχαράκης όσο ο ΓΔ συντηρείται υψηλότερα των 942 μονάδων, η τάση παραμένει long σε intraday διάστημα. Αντίσταση στις 958 μονάδες, με τον ταλαντωτή να περιμένει το έναυσμα για την επόμενη κίνηση.

Για το πλαίσιο της πρώτης, για το 2022, έκδοσης δημόσιου χρέους, τα περιγράφει αναλυτικά -από νωρίς- ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Εξοδος στις αγορές, που κατά εκτίμηση των ειδικών στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές. Ακριβώς επειδή επιχειρείται με όχι και τις καλύτερες διεθνείς συνθήκες, σε ένα περιβάλλον μεταβλητότητας, ρευστότητας με τις αγορές κρατικών ομολόγων υπό πίεση.

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, πως η Αθήνα είναι εδώ, συνεπής στον σχεδιασμό που εδώ και καιρό υλοποιείται, σε διαρκή διαδικασία ενίσχυσης σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πανίσχυρους παίκτες.

Σήμερα στο Πρωτοδικείο η υπόθεση της Καλλιμάνης, με τα όσα αναφέρει η Αλεξάνδρα Γκίτση να επιβεβαιώνουν πλήρως τις αιτιάσεις που εξαρχής είχε η στήλη αναφορικά με αυτή την «πονεμένη ιστορία».

Συγκεκριμένα, ακριβώς έναν χρόνο πριν (στις 18 Ιανουαρίου), με αφορμή το επικείμενο πέρασμα της εταιρείας, «παιδιού» του αείμνηστου Γιώργου Καλλιμάνη (στο Αίγιο, το 1956), σε τουρκικά χέρια, έθετα τα εύλογα (κατ' εμέ) ερωτήματα, πώς ολόκληρο τραπεζικό, επενδυτικό, επιχειρηματικό σύστημα δεν έδειξε ουσιαστικό ενδιαφέρον για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη.

Εως τις 2.298,69 και τελική τιμή στις 2.291,99 μονάδες την Παρασκευή. Αναμενόμενη, φυσιολογική και καλοδεχούμενη η διόρθωση, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, καθώς μέρος των σημαντικών κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν αποδίδουν έως διψήφια ποσοστά, μέρος τους «επιβάλλεται» να κατοχυρωθεί από το «ταμείο».

Συνεδρίαση χαμηλότερου τζίρου η σημερινή -λόγω αργίας στη Νέα Υόρκη- αλλά συναλλαγές γύρω στα 60 εκατ. θα ενίσχυαν την εκτίμηση πως ξένα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να λαμβάνουν θέσεις. Και θα δούμε αύριο- Παρασκευή σε ποια επίπεδα θα διαμορφωθεί ο τζίρος.

v