Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα (και ως προς την ταχύτητα μεταβολής). Ενδεικτικό το γεγονός πως με δύο εβδομάδες διόρθωσης χάθηκε άνοδος σχεδόν έτους. Κατέγραψε την ισχυρότερη ανοδική αντίδραση από κάθε άλλο αντίστοιχο ευρωπαϊκό -στο διάστημα αρχών Ιανουαρίου-μέσα Φεβρουαρίου-, ήταν όμως και ο πρώτος που «γύρισε» διορθωτικά με σημαντικές απώλειες.

Ωστόσο, με οδηγό τη Eurobank δείχνει πως είναι σε διαδικασία σταδιακής επαναφοράς προς την κανονικότητα, με την προοπτική διανομής μερίσματος (χρήσης 2022/Μάρτιος 2023) να αποτελεί μία κατ' αρχάς ενθαρρυντική ένδειξη.

Με τον πληθωρισμό να «καλπάζει» (πιθανότατα πάνω από 7% τον Φεβρουάριο), το πρόβλημα διογκώνεται όλο και περισσότερο. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει νέο πακέτο στήριξης με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Εύλογα η προσοχή στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, με προσδοκίες πως η Κριστίν Λαγκάρντ, αφού συνεκτιμήσει τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα κρατήσει ανοιχτό το... παράθυρο σε ευέλικτη και υποστηρικτική νομισματική πολιτική.

Χρηματιστηριακά οι αγορές έδειξαν να προεξοφλούν την εξεύρεση διεξόδου στο ουκρανικό, με τις ευρωπαϊκές να επενδύουν και στις ενέργειες της ΕΚΤ αλλά και του Συμβουλίου της Ε.Ε. Τεχνικά, με γνώμονα τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη, η χθεσινή αντίδραση εντάσσεται στο πλαίσιο ανοδικών διορθώσεων στη λογική του sell the rallies.

Στις 789,66 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με νέα «βουτιά» 3,90%, ανεβάζοντας τις απώλειες σε 17,77% σε διάστημα μηνός και συνολικά σε 11,61% από την αρχή του έτους.

Κομβική η απώλεια των 856 μονάδων, καθώς ενεργοποιήθηκαν εντολές αναγκαστικών πωλήσεων, με συνέπεια η ευρύτερη περιοχή να μετατρέπεται -πλέον- σε αντίσταση για το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με όσα μετρά ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Πλέον δοκιμάζεται το 38% όλης της ανοδικής αντίδρασης, από το χαμηλό της εποχής Covid-19 μέχρι το υψηλό του 2022.

Βραχυπρόθεσμα η αγορά μπορεί να δώσει ακόμη χαμηλότερες τιμές, ωστόσο σε διάστημα μηνός -και με γνώμονα το ότι τα χρηματιστήρια πέφτουν με χαρτιά και ανεβαίνουν με λεφτά-, οι αυξημένες συναλλαγές τις ημέρες του «ξεπουλήματος» (Παρασκευή-Τρίτη) θα μπορούσε να οδηγήσουν σε ανοδική διόρθωση. Ενδεχόμενο που με βάση τις εξελίξεις (και την προβολή τους) θα προσφερόταν περισσότερο για μείωση θέσεων σε καλύτερες τιμές (sell the rallies) παρά για λήψη πρόσθετων.

Με τεράστιες απώλειες η Coca Cola στα χρηματιστήρια Λονδίνου και Αθήνας, υφίσταται τις συνέπειες
της σημαντικής έκθεσής της στην αγορά (κυρίως) της Ρωσίας και (δευτερευόντως) της Ουκρανίας.

Οι «αγορές», τα πανίσχυρα funds προεξοφλούν και «τιμολογούν» τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας
αρχικά στο City -όπου η κύρια αγορά διαπραγμάτευσης των μετοχών του ομίλου CCH- από τα μέσα Ιανουαρίου, για να ακολουθήσουν-μετά από μία εβδομάδα/δέκα ημέρες- με ρευστοποιήσεις και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εύλογα οι πωλήσεις έγιναν επιθετικότερες με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με συνέπεια η εισηγμένη στο ΧΑΑ Cοca Cοla/HBC να διορθώνει 17,86% σε διάστημα εβδομάδας, με 33,90% σε μηνός και συνολικά 36,15% από την αρχή του έτους.

Ακόμη και στα 180$/βαρέλι το brent θα «έβλεπε» την τιμή η JP Morgan Chase, στην περίπτωση που η διακοπή ροής ρωσικού πετρελαίου διαρκούσε καθ' όλο το 2022. Στα 114$/βαρέλι -του ευρωπαϊκού δείκτη αναφοράς- με την προβολή μέσης τιμής, για φέτος, να δίνει τιμές πάνω από τα 85$ στην καλύτερη περίπτωση.

Στα ύψη η αγορά μετάλλων, με το αλουμίνιο στα 3.715$/τόνο, με σοβαρά προβλήματα στις παραδόσεις και λόγω της μείωσης των αποθεμάτων. Σε μία συγκυρία που ο ένας μετά τον άλλο οι μεταφορικοί κολοσσοί (Maersk, MSC, CMA/CGM, Hapag Lloyd, Ocean Network Services κ.α.) αναστέλλουν τις μεταφορές από/προς τη Ρωσία.

v