Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Ο πιο αδηφάγος δείκτης της τελευταίας 15ετίας, μιας και έχει καταπιεί σημαντικές περιουσίες επενδυτών. Ο κλάδος έχει διασωθεί δύο φορές πληρώνοντάς τον -ως φορολογούμενοι και όχι μόνο ως μέτοχοι- χρυσάφι.

Αν, υποθετικά, δεν υπήρχε τα τελευταία 15 χρόνια, οι περισσότεροι επενδυτές θα ήταν με πολλαπλάσια χρήματα από σήμερα. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους τίτλους έχουν μαζέψει μέρος ή και το σύνολο των απωλειών σε κάποιες περιπτώσεις.

Από την άλλη, χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει οικονομία. Μέχρι σήμερα, τα «κόκκινα» δάνεια κατάπιναν ό,τι κεφάλαιο και αν υπήρχε στον ισολογισμό τους. Πλέον τα «κόκκινα» έχουν πάει σε πολύ μικρά ποσοστά και ο μόνος φόβος είναι μην ξεκινήσει νέα γενιά «κόκκινων» δανείων λόγω του πληθωρισμού. Παρ' όλα αυτά να πούμε ότι οι νέοι δανεισμοί είναι πολύ προσεκτικοί και πολύ δύσκολα να χαθούν χρήματα από τον κλάδο, τουλάχιστον με τις έως τώρα συνθήκες.

Sell off στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για προοπτική ύφεσης της οικονομίας των ΗΠΑ και προειδοποιήσεων για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τις αγορές.

Πολύ δε περισσότερο, όταν οι προειδοποιήσεις έρχονται από παράγοντες-οικονομολόγους του μεγέθους ενός
Mohamed A. El-Erian. Εχει δε τη σημασία του το γεγονός πως ο πρώην CEO της PIMCO επιρρίπτει ευθέως ευθύνες στην ακολουθούμενη πολιτική της Fed, προφανώς και στο πρόσωπο του επικεφαλής της Jerom Powell.

Ευθύνες που προφανώς αφορούν ευρύτερα την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών τα τελευταία χρόνια και πλέον οδηγούν σε... αχαρτογράφητες περιοχές τις οικονομίες, κοινωνίες ηπείρων, χωρών.

Στην εποχή μας, το επιχειρηματικό ρίσκο και τα 5ετή επενδυτικά πλάνα είναι έννοιες που δεν καθορίζονται τόσο από την οικονομική επιστήμη όσο από την τεχνολογία, τη γεωπολιτική ή ακόμη και τη φιλοσοφία, σημειώνει (προειδοποιεί) ο πρόεδρος του ομίλου Fourlis Βασίλης Φουρλής. Σαφές και το μήνυμα για το «τέλος στις παχιές αγελάδες», όπως τιτλοφορείται το σχετικό θέμα της Σοφίας Εμμανουήλ.

Προφανές και το «τέλος της αθωότητας» (κατά Stephen King), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στη συνέχεια, για οικονομία, επιχειρηματικότητα, συνακόλουθα την κοινωνία.

Επισπεύδον το εγχώριο banking προχωρά σε αύξηση των σταθερών επιτοκίων.

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (*), οι συστημικοί όμιλοι ετοιμάζουν αύξηση -και μάλιστα σημαντική- στα σταθερά επιτόκια, πρακτικά του «καταφυγίου» υφιστάμενων και νέων δανειοληπτών.

Ηδη συστημική τράπεζα έχει αποστείλει σχετική εγκύκλιο προς το δίκτυό της που ανοίγει τον δρόμο για αύξηση (επιβάρυνση) του σταθερού επιτοκίου κατά 0,40%, με τη σημείωση προσαρμογής της αγοράς σε ορίζοντα 60 ημερών.

Σε μία περίοδο ιστορικών ανατροπών στην Ευρώπη, το έλλειμμα ηγεσίας σε Βρυξέλλες, Βερολίνο περισσότερο εμφανές από κάθε άλλη χρονική συγκυρία, εδώ και 10ετίες, επενεργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια των κρατών-μελών να διαχειριστούν τις πρωτοφανείς συνέπειες των επάλληλων κρίσεων.

Η ανυπαρξία ουσιαστικών απαντήσεων από τις Βρυξέλλες στην ενεργειακή κρίση καταδεικνύει το μέγεθος του ελλείμματος στην Ε.Ε.

Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ αποδεικνύονται «λίγοι» για να διαχειριστούν σοβαρές κρίσεις.

v