Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Ασφυκτική η πίεση στα κρατικά ομόλογα συνολικά της ευρωζώνης. Πιο ασφυκτική ωστόσο για αυτά των χωρών του Νότου, με ενδεικτικό το «εκρηκτικό» 4,701% για το ελληνικό 10ετές.

Προφανώς και προβληματίζει -και πολύ μάλιστα- η κατακόρυφη επιβάρυνση του κόστους, εκτείνεται δε από την πραγματική οικονομία και την επιχειρηματικότητα μέχρι, αναπόφευκτα, και την κοινωνία. 

Ωστόσο για τη Φρανκφούρτη ο εφιάλτης δεν είναι το ελληνικό διαχειρίσιμο (και εγγυημένο από ΕΚΤ και ESM) χρέος, αλλά το ιταλικό. Ένα δημόσιο χρέος που λόγω μεγέθους (2,6 τρισ.), υποχρεώσεων πληρωμών/κάλυψης (400 δισ. μόνο για το 2022) και μάλιστα στα χέρια όχι των ΕΚΤ και ESM αλλά των αγορών, είναι το πολύ μεγαλύτερο... θήραμα, πολύ πολύ μεγαλύτερο από το ελληνικό. Αυτό εξηγεί και την κινητοποίηση της κεντρικής τράπεζας.

Από τις μετοχές που διαφοροποιήθηκαν θετικά στο sell off της Παρασκευής. Εάν εξαιρεθεί η Sarantis -η μόνη μία και μοναδική από τις 25 του δείκτη FTSE, με θετικό πρόσημο-, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ είχε τις λιγότερες απώλειες (0,35%) στη συνεδρίαση και μία από τις εξαιρέσεις που σε διάστημα εβδομάδας δεν «έκλεισε» με αρνητικό πρόσημο.

Σταθερή διακύμανση -από τις αρχές Μαΐου- χάρη στα φράγματα αγορών από «ισχυρά χέρια», απόρροια των σημαντικών εξελίξεων που διαδραματίζονται στον όμιλο ισχυροποιώντας τη θέση του, όπως αυτή αποτυπώνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Συνδυαστικά η εκδήλωση προαιρετικής δημόσιας πρότασης από τον βασικό μέτοχο (Reggeborgh) και την αδιαμφισβήτητη ισχυροποίηση με την είσοδο στο μ.κ του ομίλου Motor Oil.

Ιουν 10 2022

Εφιαλτικά σενάρια ΕΚΤ για ύφεση και πετρέλαιο στα 175 δολάρια, με την Ελενα Λάσκαρη να αναλύει το γιατί και πώς, μετά τη χθεσινή προαναγγελία για αύξηση επιτοκίων, κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο και νέα τον Σεπτέμβριο.

Η ανακοίνωση και μόνο πυροδότησε ντόμινο πωλήσεων στα κρατικά ομόλογα (χρέος) και των 4 χωρών του Νότου, με την πίεση να φτάνει μέχρι το γαλλικό (*) και γερμανικό, συνεπώς δεν συνιστά μεμονωμένο πρόβλημα της Ελλάδας, ή της Ιταλίας, ή Ισπανίας-Πορτογαλίας.

Τι σημαίνει αυτό; Πως πιθανότατα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο ή θα «ξυπνήσουν» και θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν λύσεις κοινής λογικής ή τα υφιστάμενα χάσματα (παλαιών χωρών της Δυτικής Ευρώπης - νέων της Ανατολικής, Βορρά-Νότου) θα διευρυνθούν μέχρις σημείου διάρρηξης.

Στα 10,26 (με υψηλό ημέρας τα 10,60 ευρώ) η μετοχή, με αγοραστικό ενδιαφέρον από «ισχυρά χέρια».
 
Προφανώς και οι εξελίξεις στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ευνοούν/ισχυροποιούν περαιτέρω τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
 
Τεχνικά, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, η μετοχή είναι σημείο «λύσης σχηματισμού» μετά από 14μηνη περίοδο.
 
Στο 1,06 δισ. η αποτίμηση (μετοχική σύνθεση: Περιστέρης Γεώργιος με 29,75%, Latsco Hellenic Holdings με 7,60%, Helikon Investments Holding με 5,01%, ενώ με 57,64% λοιποί μέτοχοι, με συμμετοχή μικρότερη του 5%). (gekterna.com).
 
Στα 2,14 δισ. η αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (μετοχική σύνθεση: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 37,30%, Περιστέρης Γεώργιος 11,06%, Atlas Enterprices Ltd 5,98% και 45,66% λοιποί μέτοχοι). (terna-energy.com).
 

Κίνδυνο να φτάσει το πετρέλαιο τα 150$/βαρέλι βλέπει η Trafigura. Στα 135$ το υπολογίζει η Goldman Sachs (για να αντισταθμιστεί το παγκόσμιο πετρελαϊκό έλλειμμα), για τιμές από 130 έως 150$ έχουν κάνει λόγο UBS, JPMC και άλλα επενδυτικά σπίτια.

Ηλθε για να μείνει η ακριβή ενέργεια στην Ευρώπη εκτιμά/προειδοποιεί η BofA, την ώρα που παράλληλα εξελίσσεται κρίση επισιτισμού. Σε αυτή τη συγκυρία, Τουρκία, Σερβία, Ουγγαρία (με την απειλή βέτο στις Βρυξέλλες) κλείνουν τις δικές τους συμφωνίες με τη Ρωσία.

v