Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Πολιτικές εξελίξεις εκτός/εντός συνόρων, μία απόφαση του ΣτΕ, η σημερινή του ΤΑΙΠΕΔ, οι εξελίξεις στο ένα από τα δύο αναμενόμενα deals και ένα χαρτί, που εάν βγει... joker, συνθέτουν το καρέ των long.

Η παραίτηση (ουσιαστικά για εξαναγκασμό πρόκειται) του Μπόρις Τζόνσον άρεσε στις αγορές, καθώς «χρεωνόταν» στους υπέρμαχους της σκληρής πολεμικής κατά της Ρωσίας. Και η Ευρώπη -αρέσει δεν αρέσει σε ορισμένους- θέλει (και χρειάζεται) έναν συμβιβασμό Βρυξελλών-Μόσχας.

Εντός, η κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα εξαντλήσει την τετραετία αφαίρεσε -σύμφωνα με χρηματιστές- ένα σημαντικό μέρος του πολιτικού ρίσκου που «βάραινε» την ελληνική οικονομία. Κοινή είναι η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως ποσοστό της χθεσινής ανοδικής διόρθωσης οφειλόταν σε αυτή την αποσαφήνιση προθέσεων.

Μονόδρομος η απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν να «εθνικοποιήσει» την Électricité de France -ουσιαστικά αυξάνοντας το ήδη πλειοψηφικό ποσοστό του γαλλικού Δημοσίου από 80% σε 100%.

Προφανώς η εξέλιξη δεν επηρεάζει επενδυτικά την EDF, ούτως ή άλλως «κρατική» κατά 80%, δεν ανατρέπει μετοχικούς, επιχειρηματικούς ή άλλους συσχετισμούς. Πολύ δε περισσότερο που η... πυρηνική EDF έχει τη δυνατότητα παραγωγής φθηνής (πυρηνικής) ενέργειας κατ' αποκλειστικότητα (όπερ μονοπωλιακά). Επίσης, λίγο ως πολύ αναμενόμενη (για όσους παρακολουθούν -ακροθιγώς έστω- τις εξελίξεις στη Γερμανία), με το οικονομικό αδιέξοδο της Uniper και την αναγκαστική χρηματοδότησή της από το Βερολίνο.

Mε νέα χαμηλά έτους και απώλειες 12,74% ο Γενικός Δείκτης, με τον FTSE 25 στο -13,71 και τον τραπεζικό στο -22,92%. Δεύτερο πτωτικό εβδομαδιαίο χάσμα (808-810) για την αγορά, που πλέον δοκιμάζει και τον 200άρη εβδομάδας, με την επόμενη στήριξη στη ζώνη του 770.

Όσο κλείνει κάτω από τις 800 μονάδες, η τάση είναι επιθετική, με το επίπεδο να είναι αντίσταση.

Μπορεί το 10ετές να σκαρφάλωσε πάνω από το 4% από το 0,50% που είχε βρεθεί, παρόλα αυτά η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη να βγει στις αγορές. Το ίδιο ακριβώς έχει συμβεί και σε αρκετές εταιρείες που προνόησαν και έχουν γεμάτα ταμεία για τα σχέδιά τους από τις σημαντικές εκδόσεις ομολογιακών τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο κύριος στυλοβάτης των long το τελευταίο διάστημα. Για όσο συντηρείται η ανοδική τάση (2ετίας) στη ζώνη των 16 ευρώ, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, ο οποίος θέτει το stop για short θέσεις στα 16,90 ευρώ. Σημαντική περιοχή, καθώς έχει διαμορφωθεί πτωτικό χάσμα.

Ισχυρά ξένα funds όπως και εγχώριοι διαχειριστές, οι κύριοι αγοραστές και λόγω του μερίσματος (0,54/μτχ. η αποκοπή έγινε την Παρασκευή), αλλά ο βασικός λόγος των ξένων είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του βασικού μετόχου Deutsche Telekom.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κλείσει το deal που αφορά σε θυγατρική της DT, στη διεκδίκηση της οποίας μπήκε «σφήνα» το γνωστό μας KKR -επικεφαλής επενδυτικών σχημάτων. Η συμφωνία αφορά το «σύνολο των πύργων ασυρμάτων τηλεπικοινωνιών» του γερμανικού ομίλου (σύμφωνα με το Bloomberg).

Στην περιοχή των 805-785 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη η στήριξη. Ευρύτερη ζώνη τιμών απ' όπου θα μπορούσε να προκύψουν «ανάσες» για τους long.

Σε αναμονή η αγορά για δύο συμφωνίες σε ενέργεια-κατασκευές και μία σε πληροφορική, με τον Ηλία Ζαχαράκη να σημειώνει πως με τα deals σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ (με Motor Oil) και ΒΥΤΕ (με Ideal Συμμετοχών) στο 1,75 ευρώ/μτχ, το ένα και στα 3,75/μτχ. το επικείμενο ένα μέρος της αγοράς αποτιμάται ως φθηνό (με περιθώρια υπεραπόδοσης μακροπρόθεσμα). Αλλωστε με το σύνολο των εισηγμένων να αποτιμάται -σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη- στα 59,2 δισ., η εύλογη αποτίμηση μέρους της είναι μεγαλύτερη.

v