Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Τροχοδρομεί προς το Χρηματιστήριο το «Ελευθέριος Βενιζέλος», σημείωνε η Εύα Δ. Οικονομάκη, με αφορμή
την ενημέρωση των επιτελών του ΤΑΙΠΕΔ. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη, καθώς εδώ και 10 χρόνια οι περισσότεροι εκπρόσωποι και φορείς της επενδυτικής κοινότητας συστήνουν προς τους (εκάστοτε) κυβερνώντες να εντάξουν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της χώρας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

«Βάλτε το ΧΑ στο κάδρο των ιδιωτικοποιήσεων...» ήταν η πρόταση του Σπύρου Κυρίτση (ΣΜΕΧΑ) το μακρινό 2013, «οι ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΧΑ φέρνουν ανάπτυξη» το μότο του πολύπειρου Αλέξανδρου Μωραϊτάκη.
Ανάλογες προτάσεις από φορείς, όπως λ.χ. ΣΕΒ, ΙΟΒΕ, ΕΘΕ αλλά και την Επιτροπή Πισσαρίδη (με ενεργό ρόλο του Νίκου Βέττα/ΙΟΒΕ) κ.ά.

Το χθεσινό 9,1% (πληθωρισμός Ιουνίου των ΗΠΑ) μπορεί να τρόμαξε αρχικά τους traders, ωστόσο στη συνέχεια έδειξαν να διαχειρίζονται μέχρι και τις προειδοποιητικές βολές για αύξηση 100 μ.β. (στο βασικό επιτόκιο).

Προπομποί δείκτες παρέπεμψαν σε ψύχραιμη αντιμετώπιση, ενδεχομένως γιατί μετά από μήνες... αχνοφαίνονται κάποιες ενδείξεις κορύφωσης.

Είναι όντως έτσι; Συνήθως οι leading indicators προβλέπουν σωστά και έγκαιρα.

Θα σταθώ σε κάτι που μου κινεί την περιέργεια εδώ και λίγο καιρό.

Στην πλειονότητά τους επενδυτικοί οίκοι, μεγαλοπαράγοντες και συστημικά μέλη -που εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός- πλέον εμφανίζονται με εντελώς αντίθετη εκτίμηση/θέση.

Μετά τις μετοχικές και οι διοικητικές αλλαγές. H Πέννυ Κούτρα μάς έχει προϊδεάσει (από τις 6 Ιουλίου) για την επόμενη ημέρα μετά το deal με τους εφοπλιστές. Διακομματικού χαρακτήρα το νέο Δ.Σ. που συγκροτείται, με παράλληλη, κατά πώς φαίνεται, έξοδο και του Δημήτρη Κούτρα.

Το deal, θυμίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης, έγινε στα 2,95 ευρώ/μτχ., με μέρος της αγοράς να προεξοφλεί δημόσια πρόταση, «πληρώνοντας» με χαμηλότερες τιμές-εγκλωβισμό αρκετούς traders.

H δημόσια πρόταση δεν ήταν -ως φάνηκε- στον σχεδιασμό της νέας διοίκησης, με την αγορά να περιμένει τώρα την τιμή/μτχ. που θα γίνει η μεταβίβαση του 8,6% που έχει ο απερχόμενος μέτοχος.

Συνεχίζονται οι πωλήσεις στη μετοχή της ΔΕΗ, που μετά το χθεσινό -4,06% στα 4,864 ευρώ καταγράφεται ακόμη ένα τοπικό χαμηλό. Αποτίμηση, πλέον, στο 1,86 δισ. σε λίγο, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, θα κινδυνεύσει να περιοριστεί στα μεγέθη της αμκ ή των καθαρών εσόδων της πώλησης του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ.

Προφανώς και στη μετοχή βγαίνουν εντολές πώλησης στο ευρύτερο πλαίσιο απόσυρσης κεφαλαίων από ομίλους, εταιρείες του κλάδου πανευρωπαϊκά (προφανώς οι περιπτώσεις EdF, Uniper, παρότι διαφορετικές σε πολλά, ουσιαστικά «βαραίνουν» στο κλίμα), ωστόσο στην περίπτωση της Επιχείρησης η διόρθωση έχει ξεκινήσει λίγο μετά την αμκ (στην τιμή των 9 ευρώ) Νοέμβριο 2021.

Στην ανακοίνωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (Τετάρτη 13/7) η προσοχή των επενδυτών, από Νέα Υόρκη μέχρι Ευρώπη, Ασία. Παράλληλα και στην αυλαία οικονομικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου, με κυριότερες των PepsiCo (αύριο Τρίτη), JP Morgan Chase, Morgan Stanley (Πέμπτη), Citigroup, Wells Fargo (Παρασκευή).

Σε διαφορετικό ρυθμό στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη ρητή πρωθυπουργική τοποθέτηση για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Η άρση της εικοτολογίας (για Οκτώβριο) επανενεργοποιεί επενδυτικές, επιχειρηματικές δυνάμεις, με τα πρώτα μηνύματα (διαγωνισμοί για Αττική Οδό, νέες ταυτότητες), στρατηγικές συνεργασίες, συμφωνίες και προσδοκίες για deals να αναθερμαίνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

v