Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 6 2005

Δυναμική Ζωή: Το σκάνδαλο μεγαλώνει!

Πραγματικός... χαμός.

Μόνο με αυτή την έκφραση μπορεί να περιγραφεί η ετήσια έκθεση αξιολόγησης που έκανε πρόσφατα ο ανάδοχος της Δυναμική Ζωή, καθότι η εταιρία είχε εισαχθεί στη ΝΕΧΑ.

Για να μη σας κουράσουμε (όλο το κείμενο της έκθεσης υπάρχει σαν ”Συνοδευτικό υλικό στο θέμα του euro2day ”Τα πεπραγμένα των εννέα εισηγμένων στη ΝΕΧΑ” http://www.euro2day.gr/articles/79173/ και αξίζει να το διαβάσετε), απλώς σημειώνουμε ότι έστω και με την επιβεβλημένη διπλωματική γλώσσα ο ανάδοχος επισημαίνει πως προκύπτουν ”βάσιμες αμφιβολίες σχετικά με την ποιότητα διαχείρισης της εταιρείας”!

Εμείς θα το πούμε πιο χοντρά: προκύπτουν ενδείξεις για σοβαρές ατασθαλίες και ενέργειες αντίθετες με οποιαδήποτε έννοια ”χρηστής διαχείρισης”...

Κάνει δε (η Εγνατία Finance) και μια συντηρητική εκτίμηση για τα πραγματικά ίδια κεφάλαια της εταιρίας, τα οποία τοποθετεί στα... 1,1 εκατ. ευρώ αντί των 12 εκατ. του ισολογισμού.

Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι ο όμιλος της Δυναμική Ζωή απέκτησε συμμετοχές σε εταιρείες οι οποίες είτε βρίσκονταν ήδη σε δυσχερή κατάσταση είτε δεν είχαν... λόγω ύπαρξης (!) είτε ”ακριβοπληρώθηκαν”... χωρίς λόγο και αιτία.

Βέβαια, λέμε εμείς, για τη διοίκηση της Δυναμική Ζωή, έναν πολύ σοβαρό λόγο ενδέχεται να αποτέλεσαν οι... τιμολογήσεις που πραγματοποιούσε η μία εταιρεία προς την άλλη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σημείο εκείνο της έκθεσης που αναφέρει πως στις 31/12/2004 η εταιρεία είχε καθαρή απαίτηση από τις θυγατρικές της ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ είχε εκταμιευθεί προς τη συνδεδεμένη εταιρεία Δυναμικές Υπηρεσίες.

Όπως προκύπτει αυτή η εταιρία, μεταξύ άλλων, τιμολόγησε τη μητρική της με το προαναφερθέν ποσό για ένα σύστημα ERP με περιθώριο κέρδους... 69%, παρά το γεγονός ότι δεν συνεισέφερε καθόλου στη συγκεκριμένη εργασία, αφού το προϊόν που πούλησε στη ”μαμά” το είχε... αγοράσει έτοιμο από τρίτη εταιρία!

Χωρίς επαρκή τεκμηρίωση, όμως, είναι και οι εκροές κεφαλαίων ύψους 5,8 εκατ. ευρώ που διενήργησε ο όμιλος και οι θυγατρικές του στο διάστημα 2003-2004.

Πού πήγαν άραγε αυτά τα λεφτά;

Από την άλλη, τα κέρδη που κατέγραψε η μητρική στη χρήση του 2004 αποδίδονται καθαρά σε διεταιρικές συναλλαγές, καθώς την ίδια περίοδο ο όμιλος εμφάνισε ζημίες ύψους 5,1 εκατ. ευρώ, από κέρδη 7,2 εκατ. ευρώ που είχε καταγράψει την προηγούμενη χρονιά.

Και στις επισφαλείς απαιτήσεις, όμως, έχουν το μερίδιό τους οι θυγατρικές, στις οποίες αναλογεί το μισό του συνόλου των... 8,3 εκατ. ευρώ.

Τι γίνεται με το υπόλοιπο 50% των επισφαλών απαιτήσεων; Αυτό αποδίδεται σε πελάτες οι οποίοι είτε δεν εμφάνισαν κίνηση το 2004 είτε είχαν ελάχιστες ή μηδενικές εισπράξεις είτε είχαν κάποια αντιδικία με την εταιρεία.

Να μην παραβλέψουμε, τέλος, και το γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρίας δεν ίδρωσε καθόλου σε αιτήματα του κυρίου αναδόχου για την προσκόμιση επιπλέον διευκρινιστικών στοιχείων, καθώς προτίμησε να ποιήσει την νήσσαν...

Σκεφθείτε ότι αρνήθηκαν να δηλώσουν στο ανάδοχο ακόμη και τον αριθμό των γυμναστηρίων που εξακολουθούν να είναι στο δίκτυο!

Μήπως ο κ. Πιλάβιος πρέπει να εξαντλήσει τις δυνατότητες που του προσφέρει ο νόμος το συντομότερο δυνατόν; Διότι αν και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρξει τιμωρία, μάλλον θα έχουμε ΠΡΟΒΛΗΜΑ!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v