Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 22 2013

Ασφάλειες: Η πτώση της παραγωγής και τα "σωσίβια"

Ασφάλειες: Η πτώση της παραγωγής και τα σωσίβια
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ανακοίνωσε χθες την παραγωγή ασφαλίστρων για το πρώτο φετινό τρίμηνο: -23,6% στον κλάδο ζωής, -8,8% στις γενικές ασφαλίσεις και -13,2% στο σύνολο.

Ειδικότερα, το σύνολο της ασφαλιστικής παραγωγής υποχώρησε από το 1,175 στο 1,02 δισ. ευρώ, ή αλλιώς κατά 155 εκατ. ευρώ. Καθόλου, μα καθόλου, ευκαταφρόνητο ποσό.

Εξετάζοντας ωστόσο κάπως καλύτερα τα νούμερα, κάποιος μπορεί να διαπιστώσει πως πάνω από τις μισές απώλειες (84,2 εκατ. ευρώ) οφείλονται στην υποχώρηση του κλάδου των ασφαλειών ζωής, που είναι συνδεδεμένες με επενδύσεις. Με άλλα λόγια, σε λιγότερες οικογένειες περίσσεψαν λεφτά για πρόσθετες επενδύσεις, κάποια άλλα νοικοκυριά ρευστοποίησαν παλαιότερα συμβόλαια και κυρίως δεν υπήρξε η περυσινή έντονη ζήτηση για όσους επέλεξαν τα ασφαλιστικά-επενδυτικά συμβόλαια προκειμένου να εξασφαλίσουν τα λεφτά τους από τον κίνδυνο του Grexit.

Δηλαδή, το ποσοστό πτώσης της παραγωγής φαίνεται φέτος ιδιαίτερα μεγάλο, επειδή πέρυσι παρατηρήθηκε μη επαναλαμβανόμενη παραγωγή που αντανακλούσε στον αυξημένο κίνδυνο της χώρας.

Επιπλέον, μια άλλη πηγή απώλειας παραγωγής για την ασφαλιστική παραγωγή είναι ο κλάδος αυτοκινήτου, καθώς η συμμετοχή του περιορίστηκε από το 67,4% του συνόλου των γενικών ασφαλίσεων το πρώτο τρίμηνο του 2012 στο 58,2% φέτος. Η υποχώρηση της παραγωγής οφείλεται στην πτώση των τιμολογίων εξαιτίας της επιθετικότερης πολιτικής που ακολουθούν πολλές εταιρείες, αλλά και λόγω της προώθησης των πωλήσεων μέσω τραπεζών και διαδικτύου.

Μειώσεις όμως τιμολογίων είχαμε και σε άλλες ασφαλιστικές δραστηριότητες (για παράδειγμα στον κλάδο υγείας), γεγονός που και αυτό επηρέασε πτωτικά το ύψος της παραγωγής.

Γενικότερα, λοιπόν, η νέα μείωση της ασφαλιστικής παραγωγής δεν ενθουσίασε κανέναν, ιδίως αν συνεκτιμηθεί ότι η ασφαλιστική βιομηχανία στη χώρας μας είναι πολύ λιγότερο ανεπτυγμένη σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλέπε δείκτη ασφάλιστρα προς ΑΕΠ).

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι καλές ελληνικές ασφαλιστικές μέσα από μειώσεις τιμολογίων, αναπροσαρμογές προϊοντικού χαρτοφυλακίου, αποτελεσματικότερη διαχείριση των ζημιών, περικοπές λειτουργικών δαπανών και ψαλίδι στο κόστος πρόσκτησης καταφέρνουν να διατηρούν σε γενικές γραμμές την πελατεία τους και να σημειώνουν μάλλον ικανοποιητικό λειτουργικό αποτέλεσμα ακόμη και στις δύσκολες εποχές της κρίσης.

Αυτό τουλάχιστον έγινε φανερό και από την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων των εταιρειών του κλάδου για το 2012. Το ίδιο, λίγο-πολύ, αναμένεται να συμβεί και φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v