Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 17 2013

Και οι… αναλυτές τα γυρίζουν!

Και οι… αναλυτές τα γυρίζουν!
Υπάρχουν πολλές και πολύ διαφορετικές προβλέψεις σχετικά με το πόσο θα μπορούσε να υποχωρήσει το φετινό ΑΕΠ της Ελλάδας.

Άστα να πάνε, λέει η Citigroup, που μάλλον βλέπει έξοδο από το ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, στο 5,3% ανεβάζει η Moody’s την ύφεση, στο 4,2% η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ και μόλις κάτω από το 3,7% την υπολογίζει η Alpha Bank.

Η στήλη βέβαια δεν θα προχωρήσει σε δική της πρόβλεψη γύρω από τη φετινή πορεία του ΑΕΠ, ωστόσο -σε πρώτη φάση- θα ξεκινήσει με την παράθεση κάποιων δεδομένων:

Πρώτον, το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου υποχώρησε κατά 5,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό.

Δεύτερον, η επίδοση του περυσινού πρώτου τριμήνου ήταν η μεγαλύτερη του 2012, άρα τα επόμενα τρίμηνα η βάση σύγκρισης θα υποχωρεί ολοένα και περισσότερο. Και αυτό γιατί το Q2 του 2012 ήταν χειρότερο του Q1, το Q3 ασθενέστερο του Q2 και το Q4 το χαμηλότερο όλων.

Τρίτον, ο φετινός Μάρτιος (που συνέβαλε στο -5,3% του Q1) επηρεάστηκε αρνητικά από δύο συγκυριακούς παράγοντες: από τις εξελίξεις στην Κύπρο και άπό το γεγονός ότι πέρυσι το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς εμπεριείχε και σημαντικό ποσοστό των εποχικών πωλήσεων του Πάσχα, ενώ φέτος όχι.

Τέταρτον, παράγοντες της αγοράς (οι φορείς των μεγάλων εμπορικών κέντρων, όπως και άλλων κλάδων της αγοράς) διαβλέπουν τάση σταθεροποίησης της κατάστασης το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου.

Πέρα όμως από τα δεδομένα, υπάρχουν και εκτιμήσεις με τις οποίες συμφωνεί το σύνολο σχεδόν των παραγόντων της αγοράς.

Όπως, για παράδειγμα, ότι φέτος θα δούμε αξιοσημείωτη τόνωση του εισερχόμενου τουρισμού (ίσως και διψήφιου ποσοστού), η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει το ΑΕΠ. Ο τουρισμός φαίνεται να είναι υπεύθυνος για το 10%-15% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, οπότε διψήφια αύξηση θα οδηγήσει σε θετική επίδραση επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος γύρω ή και πάνω από το 1%.

Επίσης, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το εννεάμηνο Απριλίου-Δεκεμβρίου του 2013 αναμένεται να κυλήσει μάλλον θετικότερα από το πρώτο τρίμηνο, παρά αρνητικότερα.

Ακόμη, αναμένεται η σταθεροποίηση της παραγωγής στη μεταποιητική βιομηχανία για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, αφού η παραγωγή (βλέπε δελτίο της Alpha Bank) ήταν αυξημένη κατά 1,7% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και με ελάχιστη πτώση κατά 0,3%, πάλι σε ετήσια βάση, το πρώτο τρίμηνο του 2013 (+1,1% ο Μάρτιος).

Τέλος, αναμένεται η εκκίνηση των μεγάλων οδικών αυτοχρηματοδοτούμενων αξόνων από τον προσεχή Σεπτέμβριο και οι αυξημένες απορροφήσεις από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αναμένεται να επηρεάσουν και αυτά ως έναν βαθμό το ΑΕΠ των επόμενων μηνών.

Κανείς βέβαια -πόσο μάλλον η στήλη- δεν κόβει το χέρι του για το πού τελικά θα κυμανθεί η φετινή ύφεση στην Ελλάδα, καθώς το περιβάλλον είναι εύθραυστο και εύκολα αναστρέψιμο τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Ωστόσο, βέβαιο είναι πως το γενικότερο κλίμα γύρω από την Ελλάδα αρχίζει να βελτιώνεται και πως κάμποσοι αναλυτές που υποστήριζαν έντονα πτωτικά σενάρια έχουν αρχίσει να… τα γυρίζουν.

Βλέπετε, εκτός από τη Γη (και το… ματσάκι), συχνά (τα) γυρίζουν και οι αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v