Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 11 2013

Οι ζημιές και οι τράπεζες σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου

Οι ζημιές και οι τράπεζες σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου
Άλλο ένα αξιόλογο (κατά την ταπεινή μας άποψη) σχόλιο του γνωστού στελέχους της χρηματιστηριακής αγοράς κ. Δημήτρη Τζάνα που απεστάλη στη στήλη και ο «Χαμαιλέων» το δημοσιεύει.

"Οι κ.κ. Ιγκούτσι, Λίζον, Χαμανάκα, Μπάλεν, Φικάρα, Ρούσνακ, Κερβιέλ, Αντομπόλι ήταν traders σε μεγάλες διεθνείς τράπεζες.

Ολοι αυτοί είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στις τράπεζες όπου εργάζονταν διενεργώντας ριψοκίνδυνες χρηματιστηριακές συναλλαγές στην αγορά παραγώγων πολύ πέραν των ορίων που η τράπεζα είχε ορίσει.

Όλοι καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση, καθώς τα δικαστήρια έκριναν ότι ορθώς οι τράπεζες κατήγγειλαν ότι εν αγνοία τους οι εν λόγω traders διενεργούσαν υπερβολικές συναλλαγές και απέκρυπταν εντέχνως το συστηματικά ζημιογόνο αποτέλεσμα. Συνέχιζαν όμως, προσβλέποντας ότι κάποτε οι συναλλαγές αυτές θα αποφέρουν κέρδη που θα αποσβέσουν τις μέχρι τότε ζημιές. Η Τράπεζα δε (επενδυτική διεύθυνση), συστηματικά εξαπατάτο και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου, risk management κοκ, αδυνατούσαν να αντιληφθούν τι γινόταν.

Τα δικαστήρια σε όλες τις περιπτώσεις έκριναν ότι οι traders ήταν ένοχοι (απατεώνες δολίως σκεπτόμενοι που συνειδητά παραβίαζαν τους κανονισμούς της τράπεζας τους), οι δε τράπεζες δεν είχαν ευθύνη, είχαν πέσει θύματα επιτήδειων…

Έτσι, το δικαστικό σύστημα αρνήθηκε να εξετάσει με ουσιαστικό τρόπο τις υποθέσεις, περιορίζοντας την αρμοδιότητά του στα νομικώς προβλεπόμενα. Δέχτηκε δε έμμεσα ότι πέφτει θύμα επιτηδείων traders (π.χ. η UBS από τον …Γκανέζο Adoboli που έφαγε και πρόστιμο από τις αρχές για «πλημμελείς ελέγχους»)!!!

Η αλήθεια βέβαια είναι άλλη. Και έχει σχέση με τη γιγάντωση της αγοράς παραγώγων (ιδιαίτερα η OTC), που έχει φτάσει τα 700 τρισ. $ ετησίως (πάνω από δέκα παγκόσμια ΑΕΠ), την παγκοσμιοποίηση και την υπερ-δραστηριοποίηση των επενδυτικών τομέων των τραπεζών σα συνέπεια της κατάργησης του διαχωρισμού επενδυτικής και εμπορικής τραπεζικής που έγινε το 1999.

Έφτασαν λοιπόν οι τράπεζες να προσλαμβάνουν τέτοιους παραγωγικούς συναλλακτικά σε ριψοκίνδυνα στοιχήματα traders στην επιδίωξη της μεγιστοποίησης μεριδίων συναλλαγών. Και όταν οι ζημιές που κατέγραφαν ήταν πολύ μεγάλες, τους απέλυαν και τους δίωκαν επιπλέον…

Δεν πιστεύω όμως ότι αγνοούσαν τι συντελείτο ως τότε…"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v