Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 21 2012

Φόρος υπεραξίας στις... ζημιές της αρκούδας!

Φόρος υπεραξίας στις... ζημιές της αρκούδας!
Την έντονη αντίδρασή τους στην κυβερνητική πρόθεση να «περάσει» φόρο υπεραξίας 20% στο Χ.Α. εξέφρασαν σήμερα οι χρηματιστές, σε σχετική συνέντευξη τύπου που έδωσαν.

Πέρα όμως από τις θέσεις που εξέθεσαν σήμερα οι εκπρόσωποι των χρηματιστηριακών εταιρειών, «στα κάγκελα» βρίσκεται για το ίδιο θέμα το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας.

Μεταξύ λοιπόν των ενστάσεων που ακούγονται, καταγράφουμε τις εξής:

Πρώτον, δεν είναι έντιμο σε μια «πατωμένη» αγορά, όπου η πλειονότητα των επενδυτών γράφει τις… ζημίες της αρκούδας, να έρχεσαι και να φορολογείς τα όποια μικροποσά καταφέρει να ανακτήσει ένας επενδυτής το 2013.

Άρα, δηλαδή, σε αντίθεση με τον φόρο υπεραξίας που θα επιβληθεί στα ακίνητα, ή με τον φόρο κερδών στα τυχερά παιχνίδια, στην περίπτωση των μετοχών δεν θα φορολογηθούν όσοι κέρδισαν, αλλά το σύνολο των επενδυτών, είτε κέρδισαν, είτε έχασαν!

Δεύτερον, είτε το μέτρο θα αποτελέσει αντικίνητρο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στο Χ.Α., είτε οι ξένοι επενδυτές (και οι Έλληνες μεγαλοεπενδυτές) θα βρουν τρόπους διαφυγής και έτσι η φορολογία θα πέσει ολόκληρη στις πλάτες των μικρών.

Τρίτον, η ελληνική πολιτεία συλλαμβάνεται να λέει για μία ακόμη φορά ψέματα. Συγκεκριμένα, ενώ διατυμπάνιζε σε κάθε ευκαιρία πως ο φόρος υπεραξίας θα αντικαταστήσει το τέλος των συναλλαγών, τώρα θα έχουμε και τις δύο φορολογικές επιβαρύνσεις μαζί (επιβεβαιώνεται το γνωμικό που λέει πως αν μπει στην Ελλάδα ένας φόρος δεν φεύγει ποτέ).

Οι παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, ελπίζουν πως έστω και την τελευταία στιγμή θα επικρατήσει σύνεση και έτσι:

• Ακόμη και αν θεσπιστεί ο φόρος υπεραξίας, δεν θα υπερβαίνει το 10% και μάλιστα δεν θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, αλλά από ένα όριο και πάνω (να φορολογηθούν τα κέρδη των πλουσίων και όχι των μικροεπενδυτών).

• Θα υπολογίζεται τουλάχιστον σε ετήσια βάση και όχι σε μικρότερα χρονικά διαστήματα.

ΥΓ.: Θα μπορούσε να επιβάλλεται ο φόρος υπεραξίας μόνο σε όσους θα χρησιμοποιήσουν το ποσό αυτό στη φορολογική τους δήλωση, προκειμένου να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» τους, συμβάλλοντας έτσι έμμεσα σε κάποιο περιορισμό της φοροδιαφυγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v