Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 11 2005

Η απομυθοποίηση των υπερβολικών προσδοκιών

Σπανίως ο ”Χαμαιλέων” αρκείται σε μια απλή παραβολή θέσεων και εκτιμήσεων. Στην περίπτωση όμως ορισμένων τμημάτων από την ”Επενδυτική Στρατηγική 2005” που εκπόνησε το τμήμα αναλύσεων της Marfin Bank η απλή παράθεση αρκεί:

”Στο 9µηνο του 2004 η κερδοφορία των εταιρειών του FTSE/ASE-140 αυξήθηκε σηµαντικά, κυρίως χάρη στις τράπεζες.

Οι υποχρεώσεις έφτασαν στο υψηλότερο σηµείο της τελευταίας 5ετίας.

Η αύξηση της προβλεπόµενης για το 2005 κερδοφορίας είναι επίσης σηµαντική (+22%), αλλά εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από 6 εταιρείες (πέντε τράπεζες και ΟΤΕ).

Χωρίς αυτές τα ανά µετοχή κέρδη της αγοράς περιορίζονται στο 12%, ελαφρώς καλύτερα από τους STOXX-600 και S&P-500. Η εισαγωγή των ∆ΛΠ αυξάνει την αβεβαιότητα ειδικά όσον αφορά στις µικρότερες

εταιρείες.

Τέλος, µε δεδοµένο ότι η επόµενη 2ετία θα είναι κρίσιµη για την ελληνική οικονοµία και ειδικά για την καταναλωτική ζήτηση, η κερδοφορία των εταιριών ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά”

Να μια προσέγγιση που ”απομυθοποιεί” τις γενικεύσεις και τις υπερβολικές (για ορισμένους) προσδοκίες. Εξαιρουμένων ολίγων εταιριών, οι επιδόσεις της Σοφοκλέους δεν είναι ιδιαίτερα αξιομνημόνευτες, ενώ οι υποχρεώσεις βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε ετών.

Η ανάλυση όμως δεν σταματά εκεί:

”Η αποτίµηση της ελληνικής αγοράς µας προβληµατίζει. Το P/E της µεγάλης κεφαλαιοποίησης βρίσκεται σε premium 20% έναντι της ευρωπαϊκής αγοράς, ενώ ιστορικά η µεγάλη κεφαλαιοποίηση διαπραγµατευόταν σε discount 12%.

• Λαµβάνοντας υπόψη τη συγκέντρωση της κερδοφορίας σε µικρό αριθµό εταιρειών, του ίδιου κλάδου, το P/E της αγοράς γίνεται ακόµη λιγότερο ελκυστικό σε σχέση µε άλλες αγορές.

• Με βάση το κεντρικό µας σενάριο, η µέση απόδοση του 10ετούς οµολόγου αναφοράς της ευρωζώνης το 2005 θα είναι 4,10% (τώρα 3,5%). Λαµβάνοντας υπόψη την ιστορική σχέση οµολόγων/P/E, oµολόγων/µερισµατικών αποδόσεων (µετά το 2000), τις τιµές-στόχους των αναλυτών και την προβλεπόµενη εξέλιξη κερδοφορίας και περιθωρίων θα µπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η δίκαιη αποτίµηση της αγοράς είναι οι 2.800 µονάδες.

• Ωστόσο, η ανάδειξη της πραγµατικής εικόνας των ισολογισµών λόγω της εισαγωγής των ∆ΛΠ, οι επιπτώσεις στην κερδοφορία των τραπεζών από την επίλυση του ασφαλιστικού τους ζητήµατος, η ενδεχόµενη αύξηση των επισφαλειών, η ανάπτυξη της καταναλωτικής ζήτησης και η αβέβαιη ακόµα ολοκλήρωση των προγραµµάτων εταιρικής αναδιάθρωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη θεωρητικώς δίκαιη αποτίµηση”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v