Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 7 2012

ΟΤΕ: Νέο επεισόδιο στο ίδιο σίριαλ…

ΟΤΕ: Νέο επεισόδιο στο ίδιο σίριαλ…
Την Παρασκευή ο ΟΤΕ ανακοινώνει τα αποτελέσματα εννεαμήνου και για μία ακόμη φορά οι αναλυτές στο conference call που θα ακολουθήσει θα θέσουν το ζήτημα της αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεών του.

Το σίριαλ λοιπόν αναμένεται ότι θα συνεχιστεί. Το ίδιο θέμα συζητούσαμε όταν, προ εξαμήνου, η τιμή της μετοχής βρισκόταν λίγο πάνω από το 1 ευρώ, το ίδιο και σήμερα, με την τιμή του τίτλου γύρω στα 3,5 ευρώ, αφού προηγουμένως είχε αγγίξει και το επίπεδο των 4 ευρώ.

Στην πράξη κανείς δεν φοβάται πως ο ΟΤΕ μπορεί να μείνει μέσα στο 2013 χωρίς διαθέσιμα, ωστόσο πολλοί επενδυτές πιστεύουν πως μια καλή είδηση στο συγκεκριμένο μέτωπο θα μπορούσε να αποτελέσει πολύ καλή αφορμή για τίναγμα της μετοχής προς τα πάνω. Έστω και βραχυπρόθεσμα…

Επί της ουσίας, τώρα, οι εκθέσεις των ίδιων των αναλυτών βάζουν τα πράγματα στη θέση τους. Ο Οργανισμός θα πρέπει να αποπληρώσει 2,1 δισ. ευρώ το 2013. Από το υπάρχον ταμείο και από το αναμενόμενο λειτουργικό cash flow προβλέπεται πως θα καταβληθούν 1,2 - 1,3 δισ. ευρώ (βλέπε Πειραιώς Χρηματιστηριακή), δηλαδή κάτι παραπάνω από τα μισά.

Επίσης, πάνω από 800 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να προέλθουν από τις πωλήσεις των θυγατρικών Hellas Sat και Globul.

Αν αυτές οι πωλήσεις δεν ολοκληρωθούν, τότε θα μπορούσαν να μειωθούν οι προγραμματισμένες επενδύσεις για το 2013, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, ενώ για ένα κοινοπρακτικό δάνειο που λήγει το επόμενο έτος υπάρχει δικαίωμα ανανέωσης για ένα έτος.

Ακόμη και αν τίποτε από όλα αυτά δεν γίνει, τότε υπάρχει και η μητρική Deutsche Telekom, που δύσκολα φαντάζεται κάποιος ότι θα αφήσει τη θυγατρική της να μπει σε… περιπέτειες.

Και όλα αυτά αν αποδεχθούμε ως προϋπόθεση πως οι τράπεζες δεν θα δεχτούν να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνεια προς τον ΟΤΕ (θα βρουν άραγε πολλές πιο αξιόπιστες εταιρείες για να δανείσουν;), έστω και κατά κάποιο ποσοστό!

Η αλήθεια είναι πως οι τράπεζες έχουν τα δικά τους ζητήματα ρευστότητας και πως η καθυστέρηση στο μέτωπο της επανακεφαλαιοποίησής τους έχει παρατείνει κατά πολύ τις συζητήσεις με τις δανειακές υποθέσεις των περισσότερων επιχειρήσεων εδώ και κάμποσους μήνες. Ωστόσο, αν αντιμετωπίσει πρόβλημα και ο ΟΤΕ, τότε τι να περιμένουν οι υπόλοιπες εταιρείες της Ελλάδας;

ΥΓ.: Σε λειτουργικό επίπεδο, το δεύτερο φετινό εξάμηνο του ΟΤΕ αναμένεται χειρότερο του πρώτου λόγω των περικοπών στα τέλη τερματισμού στην κινητή τηλεφωνία από το τρίτο τρίμηνο στη Βουλγαρία και από το τέταρτο στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v