Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 20 2012

ΕΧΑΕ: Το νέο «βαρόμετρο» της αγοράς

ΕΧΑΕ: Το νέο «βαρόμετρο» της αγοράς
Πριν από την κρίση, οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών ήταν το βαρόμετρο για την πορεία του Χ.Α. και της οικονομίας. Τώρα, τη σκυτάλη φαίνεται να παίρνουν -αθόρυβα- άλλες μετοχές. Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο τίτλος της ΕΧΑΕ.

To πλέον «μακροοικονομικό» χαρτί του Χ.Α. είναι αυτό της ΕΧΑΕ, υποστηρίζει γνωστός παράγοντας του χρηματιστηριακού χώρου.

Όποτε αρχίζουν να εμφανίζονται κάποιες θετικές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία και για τη διατήρησή της εντός της ζώνης του ευρώ, τότε η μετοχή κερδίζει σημαντικό έδαφος, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Κι έχει δίκιο. Βλέποντας για παράδειγμα κάποιος το γράφημα του τίτλου το τελευταίο δωδεκάμηνο, διαπιστώνει πως, ενώ η μετοχή συνολικά έχει χάσει γύρω στο 28% της αξίας της, οι τρεις φάσεις των ενδιάμεσων ανοδικών της κινήσεων έλαβαν χώρα:

α) Πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο του Οκτωβρίου (αποφάσεις για την Ελλάδα).
β) Πριν από την άλλη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που αποφάσισε για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (Φεβρουάριος του 2012).
γ) Τον φετινό Ιούνιο, προεξοφλώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, και ειδικότερα τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αντίθετα, οι τρέχουσες οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης δεν φαίνεται να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις των επενδυτών γύρω από τη μετοχή.

Κι αυτό γιατί ακόμη και με βάση τον τόσο χαμηλό φετινό όγκο συναλλαγών οι αναλυτές προβλέπουν πως η ΕΧΑΕ θα παραγάγει και μέσα στο 2012 θετικές ταμειακές ροές, ενώ του χρόνου τέτοια εποχή θα δώσει και πάλι καλό μέρισμα στους μετόχους της (χαμηλότερο μεν του φετινού, αλλά ικανοποιητικό αν το συγκρίνουμε με την αποτίμηση του τίτλου στο ταμπλό του Χ.Α.).

Με την τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής γύρω στα 175 εκατ. ευρώ, μόνο το ταμείο της ΕΧΑΕ υπολογίζεται (βλ. πρόβλεψη Πειραιώς Χρηματιστηριακή) γύρω στα 127,5 εκατ. στο τέλος του 2012. Δηλαδή, τα μετρητά της ΕΧΑΕ αντιπροσωπεύουν περίπου το 73% της συνολικής αποτίμησης της εταιρείας.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την Πειραιώς Χρηματιστηριακή, το μέρισμα του 2013 αναμένεται γύρω στο 0,23 ευρώ ανά μετοχή (απόδοση άνω του 4,5%).

Για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, υπάρχει κι ένα άλλο πολύ θετικό στοιχείο. Το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. υπολογίζεται μόλις στο 12% του ΑΕΠ (αυτού του… μειωμένου ΑΕΠ), όταν προ της κρίσης προσέγγιζε το 90% και όταν σήμερα σε πολλές χώρες του εξωτερικού το συγκεκριμένο ποσοστό είναι τριψήφιο…

Τέλος, τόσο για τους βραχυπρόθεσμους, όσο και για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές τα ζητήματα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ της μετοχής.

Παρ' όλα αυτά, η τιμή εξακολουθεί να βρίσκεται «χαμηλά». Παρότι έχει μεγάλη διασπορά, σημαντικότατη εμπορευσιμότητα και τα μάτια των αναλυτών πάνω της.

Γιατί; Επειδή είναι πολύ πιθανό οι επενδυτές του Χ.Α. να συνεκτιμούν τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ και το κατά πόσον ένα τέτοιο σενάριο θα επηρέαζε τόσο το ύψος των καταθέσεων της εταιρείας, όσο και αυτό καθεαυτό το αντικείμενο εργασιών της.

ΥΓ.: Πέρα από το “overweight” της Πειραιώς Χρηματιστηριακής (3,60 ευρώ τιμή-στόχος), χθες είχαμε και τη σύσταση αγοράς του τίτλου από την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (4 ευρώ τιμή-στόχος).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v