Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 16 2012

EXAE: Τα αποτελέσματα, τα «ρεκόρ» και τα μαντάτα

EXAE: Τα αποτελέσματα, τα «ρεκόρ» και τα μαντάτα
Η μείωση των κερδών που εμφάνισε στο πρώτο φετινό τρίμηνο η ΕΧΑΕ δεν εξέπληξε κανέναν, καθώς σε σημαντικό βαθμό υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών και εσόδων, όταν τα περιθώρια για περαιτέρω πτώση των δαπανών δεν φαίνεται να είναι μεγάλα (σχετικές μειώσεις κόστους στην ΕΧΑΕ παρατηρούνται εδώ και πέντε περίπου χρόνια).

Συγκεκριμένα, αφού η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών υποχώρησε στο πρώτο φετινό τρίμηνο κατά 52% (στα 61,4 εκατ. ευρώ, έναντι 128 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011), αναμενόμενη ήταν και η πτώση των καθαρών κερδών κατά 42% (από τα 9,2 στα 4,8 εκατ. ευρώ).

Η πτωτική πορεία των κερδών, μάλιστα, δεν αναμένεται να αλλάξει ούτε και το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, καθώς οι μέχρι τώρα όγκοι συναλλαγών δεν... βλέπονται (σαφώς χαμηλότεροι από τον μέσο όρο του πρώτου φετινού τριμήνου).

Αντίθετα, αξιοσημείωτο είναι το ότι τα διαθέσιμα της ΕΧΑΕ στις 31/3/2012 ανέρχονταν στα 119,7 εκατ. ευρώ, όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της στο ταμπλό κυμαίνεται γύρω στα 142 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το 84,3% της αποτίμησης στο ταμπλό αντιστοιχεί σε μετρητά!

Πέραν αυτών των μετρητών, η ΕΧΑΕ στις 31/3/2012 διέθετε και ομόλογα των τραπεζών Eurobank και Πειραιώς (χρεόγραφα διαθέσιμα προς πώληση) με αποτίμηση λίγο ανώτερη των 6 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο της Eurobank θα έληγε τον Απρίλιο του 2012, τον μήνα δηλαδή που πέρασε, και προφανώς σήμερα θα έχει εισπραχθεί.

Αν τώρα κάποιος συνεκτιμήσει και τη γενικότερη πρόθεση της ΕΧΑΕ να πουλήσει ακίνητο που διαθέτει επί της οδού Αχαρνών 17 στην Αθήνα, τότε αντιλαμβάνεται πόσο χαμηλά αποτιμάται σήμερα στο ταμπλό αυτή καθεαυτήν η δραστηριότητα της ΕΧΑΕ.

Συγκρίσεις με το παρελθόν

Η αλήθεια είναι πως παραδοσιακά τα μετρητά της ΕΧΑΕ αντιστοιχούσαν σε σημαντικό ποσοστό της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας στο Χ.Α., όμως το τρέχον ποσοστό που φτάνει στο 84,2% και αυξάνεται ακόμη περισσότερο αν συνεκτιμηθούν τα ομόλογα και το προς πώληση ακίνητο είναι ιστορικό ρεκόρ!

Ποτέ επίσης στο παρελθόν δεν είχαμε δει την ΕΧΑΕ να διαπραγματεύεται κάτω από την καθαρή της θέση, καθώς έναντι τρέχουσας κεφαλαιοποίησης γύρω στα 142 εκατ. ευρώ η καθαρή θέση της 31ης Μαρτίου διαμορφωνόταν στα 158,7 εκατ. ευρώ!

Στη δημιουργία αυτών των δύο ρεκόρ έχουν συμβάλει από τη μια πλευρά η ενίσχυση των διαθεσίμων και των ιδίων κεφαλαίων της ΕΧΑΕ το πρώτο φετινό τρίμηνο και από την άλλη η υποχώρηση της τιμής της μετοχής κατά 27,6% τον τελευταίο μήνα και κατά 54% το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις μετοχών, όπου κατά καιρούς το καθαρό ταμείο (διαθέσιμα μείον δάνεια) είναι πολύ μεγάλο ποσοστό της τρέχουσας κεφαλαιοποίησής τους (π.χ. ΖΑΜΠΑ, Καρέλιας, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου), ή ακόμη και ποσοστό που υπερβαίνει το 100%. Ωστόσο, καμία από τις μετοχές αυτές δεν διακρίνεται για τη μεγάλη εμπορευσιμότητα, ούτε φυσικά και για την παρουσία ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων. Η περίπτωση της ΕΧΑΕ φαίνεται να είναι εντελώς διαφορετική.

Εδώ λοιπόν υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

Είτε η χρηματιστηριακή αγορά κάνει μεγάλο λάθος, αν και έχει επαρκέστατη ενημέρωση και όλα τα στοιχεία στη διάθεσή της.

Είτε η μετοχή της ΕΧΑΕ είναι ένα πολύ καλό δείγμα για το πώς βλέπουν οι ξένοι επενδυτές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς μέσα στους επόμενους μήνες.

Αν ισχύει το δεύτερο, ευχόμαστε να διαψευσθούν…

ΥΓ.: Στις 23 Μαΐου η τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης καλείται να αποφασίσει διανομή μερίσματος και επιστροφή κεφαλαίου 0,08 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v