Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 25 2011

Οι φευγάτες καταθέσεις, τα λαμόγια, οι προμήθειες

Οι φευγάτες καταθέσεις, τα λαμόγια, οι προμήθειες
Αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικονομία είχε -και εξακολουθεί να έχει μπροστά της- πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει.

Αλήθεια, επίσης, είναι πως οι ελληνικές τράπεζες κάθε άλλο παρά αλώβητες έμειναν από τη δημοσιονομική κρίση της χώρας.

Εξίσου αλήθεια, όμως, είναι ότι κάμποσοι ήταν οι «ξύπνιοι» που εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο... τοκίζουν πάνω στα προβλήματα της χώρας, προσπαθώντας να πείσουν τρομαγμένους πελάτες τους να «εξασφαλίσουν» τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.

Βέβαια, για να καταλήξουν οι πελάτες τους να είναι τρομαγμένοι, δεν έφταναν πολλές φορές τα υπάρχοντα προβλήματα, ούτε και οι υπερβολές ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Έβαζαν και οι ίδιοι την… ουρίτσα τους, «εκμυστηρευόμενοι» στους πελάτες τους «αποκλειστικές πληροφορίες» για το… ένα και για το άλλο, ή τεντώνοντας τις επισημάνσεις κάποιων ξένων οίκων, ή…

Μιλάμε δηλαδή για κάποια λαμόγια, που με πρόσχημα την εξασφάλιση των κεφαλαίων των πελατών μαδάνε εδώ και μήνες σαν τα κοτόπουλα ημιμαθείς συμπολίτες μας. Το θέμα, αργά ή γρήγορα, πολύ πιθανόν να καταλήξει και στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Πέραν όμως αυτών, υπήρξαν και κάμποσα «σπίτια» του εξωτερικού που έσπευσαν -έναντι πολύ μεγάλων προμηθειών- να πωλήσουν (καθ' όλα νόμιμα) σε Έλληνες πολίτες επενδυτικά προϊόντα του εξωτερικού με βασικό επιχείρημα την ασφάλεια.

Βέβαια, το αν στις περιπτώσεις αυτές ελέγχθηκε ουσιαστικά το επενδυτικό προφίλ του πελάτη και το πόσο συμβατά ήταν με το συγκεκριμένο προφίλ τα προϊόντα που του πουλήθηκαν, αυτό είναι θέμα που σηκώνει πολλή κουβέντα.

Η ουσία είναι πως υπάρχουν περιπτώσεις πελατών που κάτι οι υψηλές προμήθειες, κάτι οι απώλειες του προϊόντος, έχουν υποστεί ζημίες της τάξης του 20% και του 30% και αυτό προκειμένου να… ασφαλίσουν τις καταθέσεις τους στην «επικίνδυνη» Ελλάδα.

Και από πάνω, πολλοί από αυτούς τους πελάτες φοβούνται τώρα μήπως τους έρθει... προσεχώς το σχετικό ραβασάκι από το υπουργείο Οικονομικών για φορολογικό έλεγχο…

Τέλος, υπήρξαν και εκείνοι που χρησιμοποίησαν είτε τη μέθοδο του... στρώματος (ο κίνδυνος απώλειας είναι ακόμη μεγαλύτερος, λόγω πιθανής κλοπής, ποντικιών ή άλλων απρόβλεπτων γεγονότων), είτε τη μέθοδο της θυρίδας (πλήρωσαν φύλακτρα, έχασαν τόκους).

Συμπέρασμα; Τώρα λοιπόν που, μετά και την απόφαση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, επιβεβαιώνεται πως οι τραπεζικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς, οι αποταμιευτές θα πρέπει να σκεφτούν με νηφαλιότητα να αποφασίσουν τις επόμενες επενδυτικές τους κινήσεις, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.

Χωρίς πανικό, χωρίς φοβίες και συνεργαζόμενοι πάντοτε με σοβαρούς συμβούλους. Γιατί ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και σχεδόν πάντοτε οδηγεί σε μεγάλες απώλειες…

Κάτι που αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά στις μέρες μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v