Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 25 2011

H «ησυχία», η «καταιγίδα» και το μεγάλο στοίχημα!

H «ησυχία», η «καταιγίδα» και το μεγάλο στοίχημα!
Σύμφωνα με τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις, η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, δεν θα λάβει, τελικά, «συναίνεση» από την αντιπολίτευση και θα αντιμετωπίσει εντονότατες δυσκολίες σε πολιτικό επίπεδο, τόσο εντός όσο και εκτός ΠΑΣΟΚ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι Κασσάνδες υποστηρίζουν ότι μια αδύναμη κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα καταφέρει τόσο πολλά πράγματα σε τόσο λίγο χρόνο και σε μια τόσο καταπονημένη οικονομία, με αποτέλεσμα…

Ζούμε την… ησυχία πριν από την καταιγίδα που πρόκειται να ξεσπάσει, φοβούνται.

Η UBS έχει αντίθετη άποψη με όλα αυτά και ενδεικτικό είναι το απόσπασμα της τελευταίας έκθεσής της -με τίτλο «Η καταιγίδα πριν από την ησυχία»- για τις ελληνικές τράπεζες:

«Πιστεύουμε ότι όλος αυτός ο πρόσφατος θόρυβος σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι κυρίως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών.

Αν και είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις, το περισσότερο πιθανό σενάριο, κατά την άποψή μας, είναι ένα επιπλέον πακέτο στήριξης 60 - 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, που θα συνδυαστεί με περισσότερα μέτρα και αποφασιστικότητα στις ιδιωτικοποιήσεις. Κάθε κίνηση για αναδιάρθρωση θα πρέπει να περιμένει, λόγω του ουσιαστικού κινδύνου για μετάδοση της κρίσης»…

Ως πιθανό σενάριο, μάλιστα, αναφέρει ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 40% γύρω στο τέλος του 2013.

Τότε, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, τα 50 δισ. κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες θα έχουν μειωθεί στα 35 (τα υπόλοιπα θα έχουν λήξει, άρα θα εξοφληθούν στο 100) και άρα η ζημία από το «κούρεμα» δεν θα ξεπεράσει τα 14 δισ. ευρώ.

Αν τώρα εκτιμήσει κάποιος ότι ήδη οι ελληνικές τράπεζες αποτιμούν κατά μέσο όρο τα ομόλογα στα λογιστικά τους βιβλία με 90 (άρα έχουν ήδη εγγράψει ζημία γύρω στα 4 - 5 δισ. ευρώ), αυτό σημαίνει ότι οι επιπλέον λογιστικές απώλειες των ελληνικών τραπεζών θα κυμανθούν γύρω στα 10 δισ. ευρώ.

Ένα τέτοιο ποσό δείχνει σε γενικές γραμμές διαχειρίσιμο, χωρίς σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου και χωρίς το «μαξιλάρι» των 10 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο πρόγραμμα στήριξης.

Υ.Γ.: Χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις και το σενάριο της JP Morgan.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v