Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 19 2010

Τα τραπεζικά deals μιας εικοσαετίας!

Τα τραπεζικά deals μιας εικοσαετίας!
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα έχει χυθεί άπειρο δημοσιογραφικό μελάνι για να γραφτούν σενάρια περί τραπεζικών εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Αν και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι υπήρξε «πολύς θόρυβος για λίγα πράγματα», η αλήθεια είναι πως από τότε μέχρι τώρα ο τραπεζικός χάρτης έχει αλλάξει για τα καλά, χωρίς καν να συνεκτιμούμε την πρόσφατη κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και τις όποιες επόμενες ενδεχομένως ακολουθήσουν…

Ισχυρές δυνάμεις του «σήμερα», όπως Eurobank, Τράπεζα Κύπρου, Marfin-Λαϊκή κ.ά., ήταν άγνωστες προ εικοσαετίας!

Η σημερινή Πειραιώς, που έχει υποβάλει δημόσια πρόταση για την εξαγορά δύο κρατικών τραπεζών, δεν ήταν τίποτε άλλο από μια προβληματική θυγατρική της Εμπορικής Τράπεζας

Και τέλος, κάμποσα από τότε μεγαθήρια της εποχής είτε απορροφήθηκαν, είτε αναπωλούν σήμερα τα μερίδια αγοράς του παρελθόντος!

Ας θυμηθούμε όμως μερικά παραδείγματα εξαγορών και συγχωνεύσεων:

Η Τράπεζα Αθηνών πουλιέται από την Εμπορική Τράπεζα στους Κορεάτες.

Στη συνέχεια, ωστόσο, η Αθηνών καταλήγει στη Eurobank, η οποία επιπλέον ενσωμάτωσε την Τράπεζα Εργασίας, την Τράπεζα Κρήτης και την Telesis, η οποία πριν είχε απορροφήσει τη Δωρική Τράπεζα…

Η Εγνατία εξαγόρασε την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος από την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και την απορρόφησε. Εν συνεχεία, όμως, εξαγοράστηκε από τον όμιλο Marfin, ο οποίος απέκτησε παράλληλα και σημαντική συμμετοχή στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου. Το όλο σχήμα αποτελεί σήμερα τη Marfin Λαϊκή Τράπεζα που έχει ως έδρα τη Λευκωσία, με θυγατρική τη Marfin Egnatia Bank.

Η Alpha Bank εξαγόρασε την Ιονική Τράπεζα από την Εμπορική Τράπεζα, την οποία στη συνέχεια και απορρόφησε. Έκτοτε ανακοίνωσε τη συγχώνευσή της με την Εθνική Τράπεζα, κίνηση που τελικά «έμεινε στη μέση»…

Η Εθνική Τράπεζα, από την πλευρά της, απορρόφησε τις θυγατρικές της ΕΤΕΒΑ, Εθνική Κτηματική και Εθνική Στεγαστική.

Η Εμπορική Τράπεζα, αφού ρευστοποίησε τις θυγατρικές της Πειραιώς, Αθηνών και Ιονική, πουλήθηκε στους Γάλλους της Credit Agricole, ενώ προηγουμένως διεκδικήθηκε για ένα διάστημα και από την Τράπεζα Κύπρου.

Σε Γάλλους, αυτήν τη φορά στη Societe Generale, κατευθύνθηκε και η Γενική Τράπεζα το 2004, αφού μεσολάβησε για ένα «φεγγάρι» ως στρατηγικός συνεταίρος ο όμιλος Interamerican.

Η Τράπεζα Πειραιώς πουλιέται από την Εμπορική Τράπεζα σε όμιλο Ελλήνων επιχειρηματιών και στη συνέχεια απορροφά τη Xios Bank του ομίλου Βαρδινογιάννη. Ακολουθούν οι εξαγορές της Μακεδονίας-Θράκης και της ΕΤΒΑ, τράπεζες τις οποίες απορρόφησε στη συνέχεια. Αργότερα, μεταξύ άλλων, είχαμε και τις συζητήσεις για συγχώνευση με την Τράπεζα Κύπρου που έφτασαν στο «παρά πέντε», χωρίς όμως να καταλήξουν σε συμφωνία.

To Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατέστη φέτος ο μεγαλύτερος μέτοχος της Aspis Bank, μετά τη χρεοκοπία του ομίλου Ψωμιάδη.

Η Proton Bank εξαγόρασε την Omega Bank και σήμερα ελέγχεται από τον όμιλο του γνωστού επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αφού ενδιάμεσα μεσολάβησε και ένα «πέρασμα» από τον όμιλο Πειραιώς.

Η FBBank, έπειτα από ενδομετοχικές συναλλαγές, αρκετές κόντρες με την Αγροτική Τράπεζα και αυξήσεις κεφαλαίου, ελέγχεται πλέον μετοχικά από τον όμιλο Ρέστη.

Αν προσθέταμε και τις συζητήσεις που ξεκίνησαν να γίνονται και τελικά δεν ολοκληρώθηκαν, τότε για το σημερινό σχόλιο θα χρειαζόμασταν τόμους…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v