Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 21 2004

ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ: Παίρνει… σειρά για αύξηση!

Στο μεταξύ, φαίνεται ότι δεν… άρεσαν οι χθεσινές πληροφορίες για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ασπίς Πρόνοια, αμέσως μετά την Aspis Bank. Το λέμε αυτό διότι η μετοχή έχανε σήμερα πάνω από 5% στη διάρκεια της συνεδρίασης, για να κλείσει τελικά στο -3,95%.

Πέραν αυτού, το μόνο που έχουμε να σχολιάσουμε είναι η μείωση του ποσοστού του κ. Ψωμιάδη στην εταιρία, που καταχωρήθηκε και επίσημα στο μετοχολόγιο του Χ.Α.

Από αυτό προκύπτει ότι η Aspis Bank κατέχει πλέον το 17,44% της Ασπίς Πρόνοια, όπου το 9,97% είναι άμεσο, ενώ το υπόλοιπο 7,47% προέρχεται από τις τοποθετήσεις Aμοιβαίων της Ασπίς ΑΕΔΑΚ.

Φανταστείτε, δηλαδή, να είχε η διοίκηση της τράπεζας σχέση με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του απλού μετόχου της κ. Ψωμιάδη - κάτι που με καθ’ όλα επίσημο τρόπο μας έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν συμβαίνει.

Τότε να βλέπατε τι ποσοστό θα αποκτούσαν στην ΠΡΟΝΟΙΑ!

Πάντως, ο ίδιος ο κ. Ψωμιάδης ελέγχει πλέον ως φυσικό πρόσωπο μόλις το 33,39% (οπότε έχει άμεσα την λεγομένη και ”καταστατική μειοψηφία), ενώ εμμέσως κατέχει ακόμη: 18,4089%, μέσω της ασφαλιστικής εταιρίας Commercial Value, 6,82% μέσω της επίσης ασφαλιστικής Ασπίς ΑΕΔΑΚ, 1,54% μέσω της Πρόνοια Εμπορική και 0,74% μέσω της Ασπίς Όμιλος Εταιριών.

Συνολικά, δηλαδή, ο κ. Π. Ψωμιάδης ελέγχει το 60,9% της εταιρίας, χωρίς να συνυπολογίζουμε τα ποσοστά που ελέγχει η τράπεζα. Μόνο που το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού ποσοστού προκύπτει ”με τα λεφτά των άλλων” εταιριών που ελέγχει, οι οποίες κατά τύχη είναι ασφαλιστικές!

Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα ελέγχει ποιος, άπαξ και γίνει με το καλό η ”θρυλούμενη” αύξηση κεφαλαίων της εταιρίας, την οποία κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς, ενδεχομένως με μια ισχυρή δόση… κακεντρέχειας, χαρακτηρίζουν ως ”απολύτως και… επειγόντως απαραίτητη”.

Οι ίδιοι, μάλιστα, δείχνουν με νόημα προς την κατεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης, χωρίς περαιτέρω… σχόλια!

ΥΓ.: Τα ποσοστά συμμετοχής Αμοιβαίων της Ασπίς ΑΕΔΑΚ στην Πρόνοια αποδεικνύουν ότι το... ”αυτί” των διαχειριστών της συγκεκριμένης ΑΕΔΑΚ (και της επενδυτικής της επιτροπής βεβαίως) καθόλου δεν... ”ίδρωσε” μετά την... κατρακύλα της μετοχής στη διάρκεια του 2003.

Εξακολουθούν να επιμένουν ”μακροπρόθεσμα” υποθέτουμε...

Το παράδοξο δε είναι ότι και η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας στην Aspis Bank ουδεμία επίδραση εμφανίζεται να είχε. Και γιατί να έχει άλλωστε; Εδώ αγοράζει η ίδια η τράπεζα μετοχές της ασφαλιστικής. Θα ”κολώσουν” τα Aμοιβαία της;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v