Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 13 2004

Όμιλος ΑΣΠΙΣ: Άλλος ”κερνάει”, άλλος την… πίνει!!!

Το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Παύλος Ψωμιάδης πουλάει μετοχές σε εταιρίες συμφερόντων του, τις οποίες αγοράζουν οι… εταιρίες του ομίλου ΑΣΠΙΣ, είναι γνωστό εδώ και πολύ πολύ καιρό.

Απλά απασχόλησε ξανά την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, όταν ανακοινώθηκε η άνοδος του ποσοστού της Commercial Value στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, που έφτασε αισίως το… 18,4%, αλλά και η πρόθεση του κ. Ψωμιάδη να πουλήσει 5,88% της ΑΣΠΙΣ.

Ποιος είναι ο αγοραστής αυτού του τελευταίου ποσοστού; Μα η… ASPIS BANK!!! Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις χρηματιστηριακές προαναγγελίες που έγιναν.

Όλως περιέργως, η εντελώς ανεξάρτητη διοίκηση της καλής τράπεζας που αν θυμάστε εξέδιδε προ ολίγων μηνών καυστικές ανακοινώσεις για να δηλώσει όσο πιο ”δυνατά” μπορούσε ότι δεν έχει καμία επιχειρηματική σχέση με τον κ. Ψωμιάδη (πλην, έλεγαν, του ότι ο τελευταίος είναι απλά… μέτοχός της) αποφάσισε τώρα να ενισχύσει σημαντικά την συμμετοχή της στη… ”ναυαρχίδα” των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του τελευταίου, δηλαδή στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ!!!

Κι όλα αυτά ενώ επίσης πρόσφατα ο κ. Π. Ψωμιάδης εξήλθε πλήρως από το Δ.Σ. της τράπεζας και ο κ. Κ. Καρατζάς από το Δ.Σ της Πρόνοια.

Όμως, εάν δεν υπολογίζουμε κάπου λάθος, μαζί με τα ποσοστά που κατείχε από πριν η ASPIS BANK στην Πρόνοια, το συνολικό ποσοστό της ασφαλιστικής εταιρίας που ελέγχεται πλέον άμεσα από την τράπεζα αγγίζει το…10%!!!

Υπάρχει όμως και το έμμεσο ποσοστό, δηλαδή αυτό των αμοιβαίων της ΑΣΠΙΣ ΑΕΔΑΚ που ελέγχεται πλέον εξολοκλήρου από την ASPIS BANK (καθότι κι εκεί πούλησε τις δικές του μετοχές στην τράπεζα ο κ. Ψωμιάδης!) δηλαδή άλλο ένα 6,87%

Συνολικά λοιπόν η ASPIS BANK πρέπει να διαθέτει (με βάση τα προσβάσιμα επίσημα στοιχεία όπως είπαμε) τον έλεγχο περίπου του 16,8% της Πρόνοια.

Για το μεν 10% τον λεγόμενο και ”μετοχικό κίνδυνο” τον έχει όμως η τράπεζα, ενώ για το υπόλοιπο 6,87% τον έχουν απλά οι… μεριδιούχοι των αμοιβαίων, για τις ”ζηλευτές” επιδόσεις των οποίων είχαμε εκτενή αναφορά σε προηγούμενα σχόλια.

Εν κατακλείδι.

Το ότι ο κ. Ψωμιάδης αντλεί προσωπική ρευστότητα από αυτές τις κινήσεις είναι ηλίου φαεινότερο.

Οι λόγοι βέβαια για τους οποίους αγοράζουν τις μετοχές του εισηγμένες εταιρίες και άλλες εταιρικές οντότητες (αμοιβαία και ασφαλιστικά κεφάλαια) που πρέπει να έχουν ως μόνο γνώμονα τα συμφέροντα των μετόχων, των μεριδιούχων και των ασφαλισμένων τους, δεν φαίνεται να είναι τόσο… ευδιάκριτοι, αν εξαιρέσουμε βέβαια το γεγονός ότι ο κ. Ψωμιάδης ελέγχει τις οντότητες αυτές σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Και δεν θα το λέγαμε αυτό αν δεν είχαμε ως ”πυξίδα”, την πορεία των μετοχών των εισηγμένων του ομίλου τόσο σε βραχυχρόνιο όσο και σε μακροχρόνιο διάστημα, αλλά και την πορεία αποτελεσμάτων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, τα τελευταία χρόνια.

ΥΓ: Περιττό να ειπωθεί ότι έχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε σχόλια από ”τυχερούς” ασφαλισμένους-επενδυτές που σπεύδουν να διατυπώσουν άποψη για την ποιότητα διαχείρισης που έχουν δοκιμάσει.

Γι αυτό και θα επανέλθουμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v