Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 23 2009

Κρατικόχαρτα: tο «μπει» or not to «μπει»;

Κρατικόχαρτα: tο «μπει» or not to «μπει»;
Το ερώτημα βέβαια που εγείρεται αφορά στο εάν είναι καιρός για κάποιες τοποθετήσεις τώρα όπου οι αποτιμήσεις των κρατικόχαρτων είναι πολύ πιο χαμηλές από αυτές του προηγούμενου τριμήνου ή εξαμήνου. Δηλαδή, είναι προτιμότερο να «μπει» κάποιος στις μετοχές αυτές ή να μην «μπει», όπως αναρωτιέται στα ελληνοαγγλικά και ο τίτλος του σχολίου;

Η ΕΥΑΘ, για παράδειγμα, από τα 7,5 ευρώ κατρακύλησε κάτω από τα 5 ευρώ, με αποτέλεσμα όλα να δείχνουν ότι με βάση τα φετινά κέρδη διαπραγματεύεται με μονοψήφιο P/E (κεφαλαιοποίηση 180 εκατ., καθαρά κέρδη εννεαμήνου 14,1 εκατ. ευρώ). Και αυτό για μια εταιρεία με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και με συνεχώς διευρυνόμενο πελατολόγιο.

Όσο για το θέμα του στρατηγικού συνεταίρου, μπορεί ενδεχομένως επί του παρόντος να «μην παίζει», ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε σε βάθος χρόνου.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2009, όταν ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε σημειώσει ελάχιστο έτους. Με την κεφαλαιοποίηση γύρω στα 5 δισ., τα κέρδη εννεαμήνου στα 501,6 εκατ. και το ταμείο στα 676 εκατ. (30/9), μιλάμε για έντονα μονοψήφιο P/E, με πολύ υψηλή μερισματική απόδοση (έχει ήδη αποκοπεί το προμέρισμα).

Ο οργανισμός, βέβαια, μπορεί να έχει σημαντικές προκλήσεις μπροστά του (θέμα μονοπωλίου, προμήθεια εξοπλισμού κ.λπ.), ωστόσο η αγορά φαίνεται πως έχει προεξοφλήσει ήδη τα δυσμενή σενάρια για το μέλλον. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ η τιμή στο ταμπλό βρίσκεται στα 15,80 ευρώ, η Marfin Analysis δίνει τιμή-στόχο 17,7 ευρώ, η Proton Bank 18,2, η Alpha Finance 19,5 και η Εθνική - Ρ&Κ 20 ευρώ.

Η μετοχή της ΔΕΗ από τα 17 ευρώ στα οποία ήταν διαπραγματεύσιμη τον Αύγουστο έχει κατρακυλήσει γύρω στα 13 ευρώ και η Επιχείρηση με κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ έχει σημειώσει κέρδη εννεαμήνου 642,7 ευρώ (P/E «κραχτά» μονοψήφιο...).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά έχει υπερεκτιμήσει τον όποιο πολιτικό κίνδυνο υπάρχει, ενώ με τον τίτλο να βρίσκεται γύρω στα 12,5 ευρώ η UBS δίνει τιμή-στόχο τα 13 ευρώ, η Marfin Analysis τα 17,1 ευρώ κ.λπ.

Ο ΟΤΕ είναι πλέον αμφίβολο αν μπορεί να ενταχθεί στα λεγόμενα κρατικόχαρτα ή όχι, από τη στιγμή που οι Γερμανοί της Deutsche Telekom διαθέτουν τόσο μεγάλα ερείσματα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι αλήθεια πως σε πολλά θέματα του Οργανισμού (πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προσωπικού, οφειλές δημοσίων υπηρεσιών κ.λπ.) εμπλέκεται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο το ελληνικό δημόσιο. Βέβαια, όλα δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός στον κλάδο εντείνεται.

Επίσης το Δημόσιο πολύ δύσκολα αναμένεται να συνδράμει οικονομικά -όπως στο παρελθόν- πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο ΟΤΕ εξακολουθεί να παρουσιάζει ισχυρά κέρδη και εμφανίζεται ικανός να χρηματοδοτήσει με άνεση τις προγραμματισμένες επενδύσεις του.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το μέρισμα του 2010 θα είναι ίσο περίπου με το περυσινό (0,75 ευρώ ανά μετοχή), με αποτέλεσμα να προσφέρεται πολύ σημαντική μερισματική απόδοση. Στα 12 ευρώ η τιμή-στόχος από την JP Morgan, στα 13 ευρώ από την Alpha Finance κ.λπ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v