Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 31 2004

Τι απέδωσαν οι επαφές-εξπρές Αλεξάκη στο Λονδίνο

Άκρως ικανοποιημένος από το ταξίδι-εξπρές που έκανε χθες στο Λονδίνο επέστρεψε ο πρόεδρος του Χ.Α. Παν. Αλεξάκης, σύμφωνα με τους απανταχού παρόντες πληροφοριοδότες του ”Χαμαιλέοντα”.

Αιτία του ταξιδιού, τα ”παράπονα” που προέκυψαν από ξένους επενδυτές όσον αφορά στη Σοφοκλέους και τα όσα προσφέρει, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ερωτήματα για τη διάρκεια… παραμονής της μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών, τουλάχιστον στο πλαίσιο των δεικτών FTSE.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Χ.Α. έκρινε σκόπιμο να επιλύσει άμεσα (και εκ του σύνεγγυς) τις όποιες παρεξηγήσεις για τα… ”κομφόρ” που προσφέρει είτε πλήρως είτε και ως ένα βαθμό η αγορά μας, δημιούργησε εξ αρχής εύκρατο κλίμα στη συνάντησή του με το working group των δεικτών FTSE, το οποίο βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο όταν ο κ. Αλεξάκης παρουσίασε την πλήρη εικόνα της κατάστασης, αλλά και τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν στο μέλλον.

Εν ολίγοις, στη συνάντηση δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις, έγιναν κάποιες συστάσεις και συμφωνήθηκε η βελτίωση της ”επικοινωνίας” μεταξύ των δύο πλευρών. Ολίγον ”διπλωματική” θα μου πείτε η ορολογία, αλλά έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα, όχι μόνον στο κόσμο της πολιτικής αλλά και του χρήματος.



Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όλα τα θέματα είναι λυμένα. Για παράδειγμα, το θέμα του up-tick στο short selling συνεχίζει να αποτελεί… αγκαθάκι για τους ξένους φίλους μας, όπως και ο ορθότερος χειρισμός των omnibus accounts, αλλά και το ζήτημα της ”εμπορευσιμότητας” στη Σοφοκλέους.

Μέγα ζήτημα –μακροπρόθεσμα- το τελευταίο και βεβαίως δεν επιλύεται με κανονιστικά μέτρα.

Έχουμε όμως καιρό μπροστά μας έως τον Σεπτέμβριο του 2005 για να κάνουμε κινήσεις προσαρμογής. Αρκεί να μη μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Ο χρόνος κυλάει και ο κίνδυνος να ”εξοστρακιστούμε” από τις ανεπτυγμένες αγορές είναι μεσοπρόθεσμα ορατός, εφόσον δεν αλλάξουμε τη νοοτροπία του ”προστατευτισμού” και του ”λαϊκισμού” που κατά καιρούς δείχνει να μας διακατέχει.

Χρειάζεται περισσότερη εναρμόνιση με τα διεθνή δεδομένα, άρση των εμποδίων εισόδου των ξένων επενδυτών, αλλά και διευκόλυνση των διεθνών αγοραπωλησιών σε επίπεδο back office. Όλα αυτά βεβαίως δεν είναι χωρίς κόστος για τους εγχώριους ”παίκτες”, είτε είναι διαμεσολαβητές, είτε θεματοφύλακες. Είναι όμως απαραίτητα.

Υ.Γ.: Μη σας περάσει από το μυαλό ότι οι κύριοι που συνάντησε ο πρόεδρος στο Λονδίνο ήταν τίποτα… χαρτογιακάδες γραφειοκράτες. Για παράδειγμα, μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο ”πολύς” κ. Hobbs, ιδιαίτερα υψηλόβαθμο στέλεχος της UBS, δηλαδή του διεθνούς οίκου που τα τελευταία χρόνια έχει τον πλέον ενεργό ρόλο στην αγορά μας.

Υ.Γ.2: Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Το γεγονός ότι ο κ. Αλεξάκης έδειξε την απαραίτητη ευαισθησία (ή αν προτιμάτε τα απαραίτητα αντανακλαστικά) και έσπευσε αμέσως στο Λονδίνο, ενώ στην Αθήνα επί πολλές μέρες προβάλλονται συστηματικά (για να μην πούμε… πιεστικά) τα σενάρια περί της ”άμεσης”, ”σίγουρης” αντικατάστασής του, και μάλιστα από συγκεκριμένα -υποτίθεται- πρόσωπα, είναι σίγουρα προς τιμήν του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v