Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 25 2008

Τιρκουάζ προβληματισμός στις οργανωμένες αγορές

Τιρκουάζ προβληματισμός στις οργανωμένες αγορές
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει αυτή η επέλαση των "ιδιωτικών χρηματιστηριακών μηχανισμών" που, παρακάμπτοντας τους τοπικούς φορείς, απομυζούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο συναλλαγών.

Εκτιμάται, παράλληλα, ότι αγορές ρηχές, με ελλιπή εποπτεία και αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου των κινήσεων των παντοδύναμων επενδυτικών οίκων, θα καταλήξουν να λειτουργούν σε περιβάλλον ακόμη μεγαλύτερης αδιαφάνειας.

Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περαιτέρω εκφυλισμό την επενδυτική κοινότητα, ειδικότερα τους εναπομείναντες ιδιώτες και τους μικρομετόχους εισηγμένων, βάζοντας στο περιθώριο ακόμη πιο πολλές εταιρίες μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Όμως, ακόμη και ισχυροί χρηματιστές βλέπουν καθημερινά ένα ικανό μέρος της πελατείας τους να προτιμά τη διαδικασία της απευθείας συναλλαγής λειτουργώντας εκτός της επίσημης πλατφόρμας του Χ.Α.

Μείωση που έχει άμεσο αντίκτυπο, όπως σημείωνε παράγοντας κρατικής χρηματιστηριακής, στα έσοδα όχι μόνο της ΑΧΕ και της θυγατρικής αλλά και του ίδιου του ομίλου, καθώς περιορίζεται σταθερά η πίτα.

Από την πλευρά τους οι παράγοντες της ΕΧΑΕ στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την... αφαίμαξη συναλλαγών και εσόδων ζητούν εδώ και έναν χρόνο διορθωτικά μέτρα, κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών, αιτήματα όμως που δεν γίνονται αποδεκτά.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο ΣΜΕΧΑ, χωρίς ωστόσο να εισακούεται ούτε αυτός.

Σε ανάλογη περίπτωση, σημειώνουν παράγοντες του Χ.Α., η διοίκηση του London Stock Exchange προχώρησε σε θεαματική μείωση των τιμών προσφέροντας νέα κίνητρα προκειμένου να μη χάσει επενδυτές αλλά και για να επαναπροσελκύσει άλλους που προτιμούν το Chi-X.

Η κατάσταση εκτιμάται πως θα γίνει πιο δύσκολη στη συνέχεια, καθώς το σύστημα Turqoise έχει τη στήριξη εννέα εκ των κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών (Deutsche Bank, UBS, Morgan Stanley, Citigroup, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Credit Suisse, BNP Paribas και Societe Generale).

Πρόκειται για τις επονομαζόμενες... εννέα αδελφές του επενδυτικού χώρου, που ελέγχουν περισσότερο από το 50% της συνολικής δραστηριότητας των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Μάλιστα το νέο σύστημα, που θα παρέχει πλήρη ανωνυμία της συναλλακτικής δραστηριότητας των συναλλασσομένων (dark pools), υπολογίζεται πως θα καταστήσει ακόμη πιο δυσχερή τον έλεγχο στα χρηματιστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v