Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 28 2008

«Συστημική μάχη» στη Wall Street

«Συστημική μάχη» στη Wall Street
Καλό είναι να βλέπουμε την κατάσταση με καθαρή ματιά, τώρα που τα πράγματα δείχνουν λίγο καλύτερα, για να μη βρεθούμε προ... εκπλήξεως.

Στη Wall Street έχει ξεκινήσει ένα κυνηγητό ενάντια στους short sellers, που δεν φαίνεται να έχει προηγούμενο στην ιστορία της πιο ανεπτυγμένης αγοράς του κόσμου και, σύμφωνα με μέρος των επαγγελματιών, θυμίζει λίγο «κυνήγι μαγισσών».

Ασφαλώς στη Ν. Υόρκη κανείς δεν μιλά για πλήρη κατάργηση του short selling, της πώλησης δηλαδή δανεισμένων μετοχών, καθώς αντιλαμβάνονται ότι σε αυτή τη μορφή και υπό κάποιες προϋποθέσεις αποτελεί «αντίδοτο» στο παράλογο φούσκωμα των τιμών.

Το γεγονός όμως ότι το έγκυρο market watch (του ομίλου Dow Jones που εκδίδει και τη Wall Street Journal) «βγήκε» με εκτενές άρθρο του διευθυντή του, υπέρ του περιορισμού της δραστηριότητας των short sellers, λέει πολλά.

Όπως πολλά λέει και το γεγονός ότι οι Αρχές δεν περιορίζονται πλέον σε χρηματοδοτήσεις και «διευκολύνσεις» των εταιριών του χρηματοοικονομικού τομέα. Σε ορισμένες εξ αυτών (σε αυτές που έχουν χτυπηθεί πιο άσχημα από την κρίση) παρέχουν πλέον και δίχτυ προστασίας ενάντια στο υπερβολικό short selling, κάτι που δεν έχει προηγούμενο εδώ και πολλές δεκαετίες.

Είναι πρόδηλο πλέον (το λένε και οι ίδιοι) ότι μέρος του οικονομικού κατεστημένου (κρατικού και ιδιωτικού) της Wall Street επιχειρεί να προστατέψει τον εαυτό του επικαλούμενο και το γεγονός ότι πίσω από τις ζημίες των μεγάλων εταιριών της Wall Street βρίσκεται εκτεθειμένη η ίδια η αμερικανική οικονομία.

Σε αυτό βεβαίως δεν έχουν καθόλου άδικο.

Και έτσι φαίνεται ακριβώς η σοβαρότητα της κατάστασης. Χωρίς να το λένε ανοιχτά (οι περισσότεροι), οι παράγοντες της αμερικανικής αγοράς λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ.

Υπάρχουν δε και αρκετοί που λένε ότι το naked shorting (πώληση μετοχών που δεν τις κατέχει ο πωλητής) και η κατάργηση του κανόνα του uptick (κανόνας που επέτρεπε short selling μόνο σε ανοδική κίνηση μιας μετοχής κι όχι στην κάθοδο, δηλαδή στο downtick) ουσιαστικά υποδαύλισαν την πτώση των μετοχών. Κι ότι τα μέτρα που ελήφθησαν -σε συνδυασμό με την πτώση του πετρελαίου- έφεραν τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης.

Από την άλλη, εμείς τουλάχιστον δεν ξεχνάμε ότι αν η κρίση είναι τόσο σοβαρή που υποχρεώνει τις Αρχές στη λήψη σειράς μέτρων, τότε τα ποσοστά πτώσης των δεικτών (κι όχι απλώς κάποιων χρηματοοικονομικών μετοχών) είναι ακόμη πολύ περιορισμένα.

Η ουσία πάντως βρίσκεται αλλού. Στο εξής ερώτημα: 

Αρκούν η παροχή βοηθείας προς τους πληγέντες και η «περιθωριοποίηση» μέρους του short selling για να λύσουν το θέμα;

Πιθανό ίσως, αλλά όχι βέβαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v