ΟΛΘ: Μπορεί η τιμή στο ταμπλό να επέστρεψε την Παρασκευή στα 27,3 ευρώ, ωστόσο η αιτιολογημένη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, μετά και την αποτίμηση που έκανε με διάφορες μεθόδους η BETA Χρηματιστηριακή, αποτελεί συμβουλή απόρριψης της δημόσιας προσφοράς από την οικογένεια Ντρέιφους.
Το εύρος τιμών που βγήκε είναι από 38,88 έως 44,8 ευρώ ανά μετοχή, επίπεδο πολύ υψηλότερο από τα 27 ευρώ που προσφέρει η οικογένεια.
Να σημειώσουμε όμως και μερικά παραπάνω στοιχεία: Όταν το κράτος πούλησε ποσοστό 67% του ΟΛΘ, τον Απρίλιο του 2017, πήρε (όπως είχε ανακοινωθεί τότε αρμοδίως) ένα τίμημα της τάξεως των 34,4 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η μετοχή στο ΧΑ ήταν κοντά στα 20 ευρώ.
Όταν τον Ιούλιο του 2021 η Belterra του Ιβάν Σαββίδη, όντας μεγαλομέτοχος, έκανε υποχρεωτική δημόσια προσφορά, έδωσε τίμημα 26,5 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο μεταξύ άλλων στηριζόταν σε αποτίμηση της BETA Χρηματιστηριακής (όπως βλέπετε, έχει εμπειρία στον ΟΛΘ), κατά την οποία η αξία της εταιρείας ήταν τότε 26 ευρώ ανά μετοχή. Εκείνη την περίοδο η μέση σταθμισμένη χρηματιστηριακή τιμή των προηγούμενων έξι μηνών ήταν 25,71 ευρώ.
ΟΛΘ ΙΙ: Περίπου τρεισήμισι χρόνια αργότερα, αμέσως πριν την προσφορά των Ντρέιφους, η μέση σταθμισμένη χρηματιστηριακή τιμή έξι μηνών ήταν στα 21,33 ευρώ. Παρότι, όπως είδαμε, σύμφωνα τουλάχιστον με την BETA Χρηματιστηριακή, η πραγματική αξία του ΟΛΘ εκτοξεύτηκε σ' αυτό το διάστημα από τα 26,26 ευρώ στα 39 έως 44 ευρώ.
Τελικά αυτός ο ΟΛΘ είναι… καημός (κατά το «κάθε λιμάνι και καημός»). Τον αγοράζει το 2017 ο Σαββίδης στα 34,4 ευρώ ανά μετοχή, ενώ στο ΧΑ η τιμή ήταν στο 20, αλλά τέσσερα χρόνια και κάτι ψιλά αργότερα, δηλαδή το 2021, όταν κάνει την υποχρεωτική δημόσια προσφορά, η μέση τιμή στο ΧΑ έχει ανέβει στα 25,7 ευρώ (με πανδημία τότε), ενώ η «κυριλέ» αποτίμηση έχει πέσει δραματικά, στα 26,26 ευρώ.
Περνούν άλλα τρεισήμισι χρόνια, η τιμή στο ΧΑ έχει πέσει στα 21,3 ευρώ, αλλά η αποτίμησή του από τους (ίδιους) ειδικούς έχει ανέβει στα 39 έως 44 ευρώ.
Αυτή είναι η κρυφή γοητεία των αποτιμήσεων, εντός και εκτός ταμπλό. «Beauty is in the eye of the beholder», που λένε κι οι Αγγλοσάξονες, ή επί το ελληνικότερο… «εξαρτάται από ποια πλευρά τη βλέπεις».
ΑΓΟΡΕΣ: Μεγάλη νευρικότητα αναμένεται σήμερα, μετά από όσα έχουν συμβεί το Σαββατοκύριακο με επίκεντρο τον πόλεμο δασμών που ξεκίνησε, όπως είχε υποσχεθεί, η διοίκηση Τραμπ. Χθες το βράδυ είχαμε μεγάλη πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ πάνω από 3,5% πτώση κατέγραφε και το Bitcoin σε όρους δολαρίου.
Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις, οπότε θα υπάρξει αντίδραση και στις μετοχές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, αφού σύμφωνα με τον Τραμπ έρχεται η... σειρά της.
Κάποιοι στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να «ξεσκονίζουν» αναλύσεις για να δουν ποιες εταιρείες έχουν έκθεση στις ΗΠΑ, χωρίς να έχουν εκεί παραγωγικές εγκαταστάσεις.
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ: Προσωπική άποψη ή φόβος των περισσοτέρων (αν όχι όλων) από την Κουμουνδούρου; Ο λόγος για τη θέση που εξέφρασε το στέλεχος του κόμματος Γιάννης Μπαλάφας σε τηλεοπτική εκπομπή (ONE tv), ότι πρέπει να παραιτηθεί αμέσως ο πρωθυπουργός αλλά… να μην προκηρυχθούν εκλογές.
«Μα, αν παραιτηθεί ο κ. Μητσοτάκης, πώς γίνεται να μην πάμε σε εκλογές;» ρώτησε κάνα δυο φορές με ειλικρινή απορία ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής. Για να εισπράξει τελικά την απάντηση: «Aς βρουν κάποιον άλλον από το κόμμα του (τη ΝΔ) να τον κάνουν πρωθυπουργό»…
Η Κουμουνδούρου άφησε να περάσει ασχολίαστη η απάντηση Μπαλάφα («μπερδεύτηκε, δεν το εννοούσε έτσι», λένε ανεπισήμως), ωστόσο τα στελέχη της δεν κρύβουν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Και με το δίκιο τους, αφού όλα τα κόμματα της «προοδευτικής αντιπολίτευσης» εμφανίζουν μείωση στα ποσοστά τους, πλην της «Πλεύσης» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, και με τους εκ δεξιών της ΝΔ να καταγράφουν σημαντικά δημοσκοπικά οφέλη.
ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Γι' αυτό τον λόγο, μην απορεί κανείς με τη σπουδή των ηγεσιών ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς να ανεβάζουν ταχύτητες στα περί εκλογικής συνεργασίας και λαϊκών μετώπων, αντίστοιχα.
Διότι ο προγραμματισμός για το επικοινωνιακό πουσάρισμα των παραπάνω είχε σχεδιαστεί να κορυφωθεί τον Μάιο, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το στρίμωγμα της κυβέρνησης μετά τις αποκαλύψεις για την τραγωδία στα Τέμπη και τις συγκεντρώσεις (εκτιμάται ότι) οδηγεί σε πιθανές πολιτικές εξελίξεις.
Που προκαλούν κρύο ιδρώτα…
ΤΕΜΠΗ-ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ: Την Παρασκευή ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκίνησε κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με αρχηγούς των προοδευτικών κομμάτων, με σκοπό να συμφωνήσουν όλοι σε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση «εδώ και τώρα».
Το Σάββατο ο Αλέξης Χαρίτσης ξεκίνησε κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους… ίδιους αρχηγούς και με το ίδιο αίτημα. Ευτυχώς χθες Κυριακή τα τηλέφωνα έμειναν στη θέση τους.
Κάπως πρέπει να καταλάβουν οι «βιαστικοί» επιτελείς ότι με τέτοιου είδους (και ύφους) επικοινωνιακές υπερβολές κινδυνεύουν να εισπράξουν κόστος αντί για τα οφέλη που επιδιώκουν.
Κι επειδή η απάντησή τους είναι «πάνω απ' όλα ο σκοπός», δηλαδή η συγκέντρωση των 50 υπογραφών για την πρόταση μομφής, ας εξηγήσουν γιατί αρνήθηκαν να επικοινωνήσουν με τον Κασσελάκη. Αν το έκαναν και η ανταπόκριση ήταν θετική, οι έξι βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας θα ενώνονταν με τους 44 που εξασφάλισαν οι επισπεύδοντες Φάμελλος-Χαρίτσης (43 από ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕ.ΑΡ.-Πλεύση συν ένας από τους ανεξάρτητους) και σήμερα θα μπορούσε να κατατεθεί το αίτημα με τις 50 υπογραφές.
Η απόφαση «δεν συζητάμε με τον Κασσελάκη» αποδείχθηκε πιο ισχυρή από τον στόχο, δηλαδή.
Υ.Γ.: Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, συντάχθηκε τελικά με την άποψη Ανδρουλάκη «πρώτα τα νέα στοιχεία από τα πορίσματα και μετά μομφή».
DEAL: Θέμα χρόνου να ανακοινωθεί ακόμη μια εξαγορά στον ευρύτερο χώρο των τροφίμων. Όπως μαθαίνει η στήλη, η συμφωνία μεταξύ ενός ιστορικού ονόματος και ενός φερέλπιδος νέου είναι κλεισμένη.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Γεμάτο το πρόγραμμα της τράπεζας για τον τρέχοντα μήνα. Σήμερα διενεργείται στο Λονδίνο το capital day της Attica Group, ενώ ακολουθεί στις 10 Φεβρουαρίου η ενημέρωση αναλυτών, το ενδιαφέρον για την οποία εκτινάχθηκε στα ύψη μετά την επιβεβαίωση ότι έχει στο στόχαστρο την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Στις 24 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.
Η Πειραιώς έχει κλείσει σε επίπεδο απόδοσης την ψαλίδα με τις Eurobank και ΕΤΕ, αλλά υπολείπεται σε payout ratio (35% vs 50%). Αν, όμως, κατευθύνει το σύνολο των προς διανομή κερδών (σ.σ. τουλάχιστον 350 εκατ.) σε μέρισμα, τότε στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση η υποσχόμενη μερισματική απόδοση παραμένει θελκτική.
CVC-ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Η απόφαση της Εθνικής Ασφαλιστικής να σταματήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του κτιριακού συγκροτήματός της επί της Λεωφόρου Συγγρού, το οποίο στεγάζει τις κεντρικές της υπηρεσίες, δεν είναι άσχετη με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς Πειραιώς να αγοράσει την ασφαλιστική εταιρεία.
Ο διαγωνισμός, βέβαια, πάγωσε, επειδή τα προσφερόμενα τιμήματα κρίθηκαν χαμηλά. Υπήρχε, όμως, στο τραπέζι η εναλλακτική να πωληθεί η εταιρεία και μαζί της το ακίνητο. Σ' αυτή την περίπτωση, η τύχη του θα επανεξεταστεί από τον αγοραστή.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Υπάρχουν πολλά -και σύνθετα- δεδομένα, όπως φαίνεται και από το σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr, οπότε δύσκολο να υπάρξει δεσμευτική συμφωνία σε... μηδενικό χρονικό διάστημα.
Ολα, μαθαίνουμε, βαίνουν καλώς, αλλά θέλει τον χρόνο της.
METLEN: Εντείνεται η προεργασία από την εισηγμένη στο πλαίσιο της διαδικασίας εισαγωγής των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Είναι ενδεικτική η χθεσινή ανάρτηση στο LinkedΙn της Γενικής Διευθύντριας Επικοινωνίας και Στρατηγικής Marketing της εταιρείας, Βίβιαν Μπουζάλη, που συνοδεύεται από φωτογραφίες του Προέδρου Ευάγγελου Μυτιληναίου και του London Stock Exchange και με την επισήμανση «some moments are worth capturing… More to come soon!».
Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η εταιρεία, μετά το προσχέδιο προσφοράς που υπέβαλε τον Δεκέμβριο στη Financial Conduct Authority του Ηνωμένου Βασιλείου προς αξιολόγηση, θα ακολουθήσει μια μακρά διαδικασία για την πιθανή εισαγωγή των μετοχών της στο λονδρέζικο χρηματιστήριο.
ALTER EGO MEDIA: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η πρώτη εβδομάδα διαπραγμάτευσης στο ταμπλό του ΧΑ, με πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και συνολική απόδοση 15,6%.
Πολύ μεγάλοι ήταν και οι όγκοι συναλλαγών σε καθημερινή βάση. Ανήλθαν συνολικά σε περίπου 5 εκατ. τεμάχια ή αλλιώς στο εντυπωσιακό 35% της ελεύθερης διασποράς της μετοχής.
Η θετική πορεία της μετοχής σε συνδυασμό με τους μεγάλους όγκους συνηγορεί στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανή η συνέχεια της ανοδικής κίνησης, κλείνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το discount μεταξύ της κεφαλαιοποίησης της μετοχής και της μέσης εκτιμώμενης αποτίμησης της εταιρείας που προέκυψε από τις αναλύσεις των χρηματιστηριακών Euroxx, Eurobank Securities και Piraeus Securities πριν από τη δημόσια προσφορά.
ΤΙΤΑΝ: Σε νέα ιστορικά υψηλά και μάλιστα με… φόρα ο τίτλος την Παρασκευή, «καβατζάροντας» και τα 45 ευρώ. Εφτασε τα 45,7 ευρώ με άνοδο 4,1% και ενώ οι αγοραστές βλέπουν ευκαιρία στην επικείμενη είσοδο της Titan America στη Wall Street.
Με τη δυναμική της ανόδου που σημείωσε η μετοχή, κάλυψε και τις απώλειες που κατέγραψε με την είδηση ότι ξεκινά το IPO στις ΗΠΑ, πίεση που αποδόθηκε από την αγορά -όπως ανέφερε ο Χαμαιλέων της 29ης Ιανουαρίου- στις προσδοκίες για υψηλότερη διάθεση μετοχών και, ως εκ τούτου, στα περισσότερα έσοδα που θα αντλούσε.
Εντέλει, οι θετικές προοπτικές που διαγράφονται από την ενίσχυση της παρουσίας στις ΗΠΑ δείχνουν να υπερισχύουν…
ALUMIL: Σε τροχιά επαναφοράς μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η μετοχή, με άλμα 3,5% στα 4,315 ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Στην αλλαγή του κλίματος συνέβαλε τα μέγιστα η ανακοίνωση της εταιρείας που ανέβασε το guidance για τον περσινό τζίρο σε επίπεδα άνω των 450 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 430 εκατ. ευρώ.
ΚΡΙ ΚΡΙ: Εμφανώς βελτιωμένα μεγέθη για το 2024, έναντι των προβλέψεων στην αρχή της χρονιάς, παρουσίασε στους επενδυτές κατά τη διάρκεια του Roadshow της Piraeus Securities στο Παρίσι η γαλακτοβιομηχανία.
Η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι το 2024 έκλεισε με πωλήσεις 245 εκατ. ευρώ (αρχικά ανέμενε 233 εκατ.) και κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) 39,2 εκατ. ευρώ (αντί 35 εκατ. ευρώ).
Η εταιρεία καταγράφει περιθώριο EBIT 16%, μια μονάδα υψηλότερο απ' αυτό που προϋπολόγιζε στις αρχές της περασμένης χρονιάς, αλλά μειωμένο από το 18,6% του 2023.
Οι επενδύσεις (CAPEX) υπολογίζονται μεταξύ 21 και 25 εκατ. ευρώ.