Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 10 2024

Το επόμενο βήμα του Αλέξη (Πατέλη)-Ακίνητα: Για όλα φταίνε οι τραπεζίτες-Demo: Οι επενδύσεις στην Τρίπολη και το R&D

Το επόμενο βήμα του Αλέξη (Πατέλη)-Ακίνητα: Για όλα φταίνε οι τραπεζίτες-Demo: Οι επενδύσεις στην Τρίπολη και το R&D

ΠΑΤΕΛΗΣ: Πολλοί στη Νέα Δημοκρατία χάρηκαν για την αποχώρηση του συμβούλου του πρωθυπουργού, εκτιμώντας ότι φεύγει από το Μαξίμου ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές του γάμου μεταξύ ομοφύλων.

Στους κύκλους της αγοράς, όμως, μάλλον συμβαίνει το αντίθετο. Αναγνωρίζουν ότι ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά βρέθηκε σε υπεύθυνη θέση, δίπλα σε πρωθυπουργό, άνθρωπος που ήξερε καλά τις αγορές, τους ξένους επενδυτές και τα βήματα για ν' αλλάξει το επενδυτικό τοπίο στη χώρα μας.

Η διαφορά των τελευταίων 5,5 ετών φάνηκε σ' αυτούς του τομείς, οι οποίοι, εδώ που τα λέμε, αποτελούν και το πιο ισχυρό «χαρτί» που έχει να επιδείξει αυτή η κυβέρνηση.

Λόγω timing, αρκετοί θα συνδέσουν την αποχώρηση του Αλέξη Πατέλη με τα όσα συμβαίνουν μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών, και γενικότερα με τη διαφαινόμενη στροφή της πρώτης προς τις πολιτικές της «λαϊκής δεξιάς». Ίσως να μην έχουν άδικο.

Ο ίδιος πάντως, ex officio μέλος της ομάδας που επεξεργάζεται τα σχετικά μέτρα, λέει πως το είχε αποφασίσει από καιρό, έχοντας κλείσει έναν κύκλο επιτυχημένου κυβερνητικού έργου (εξυγίανση τραπεζικού τομέα, μεταμόρφωση της ΔΕΗ, επενδυτική βαθμίδα, αλλαγή της εικόνας στο εξωτερικό) και μη έχοντας βλέψεις για πολιτική καριέρα και βουλευτικά αξιώματα.

Διόλου παράξενο, καθώς ο ίδιος είναι μάλλον αυστηρός στην τεχνοκρατική προσέγγιση των πραγμάτων, ενώ δεν έχει δείξει την απαραίτητη… έλξη προς τη δημοσιότητα και τις δημόσιες σχέσεις, που συνοδεύουν τις φιλοδοξίες για πολιτική καριέρα.

Το επόμενο βήμα του, μαθαίνουμε, θα είναι η συγγραφή ενός βιβλίου ακριβώς για όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησαν στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας εντός και εκτός συνόρων.

Ελπίζουμε κατόπιν της αποχώρησης του, στο τέλος του έτους, να μη μείνουν πολιτικώς... ορφανά τα σχέδια για την ουσιαστική αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Γιατί εδώ πρέπει να καλυφθεί πολύς δρόμος.

Υ.Γ. Εν τω μεταξύ, ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι ονόματα για τη διαδοχή στο κρίσιμο πόστο. Στους υποψήφιους ίσως επικρατέστερος, μαθαίνει η στήλη, είναι ο Μιχάλης Αργυρού, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Καθηγητής με πλούσια ακαδημαϊκή καριέρα και διδακτορική διατριβή με τίτλο «Greece and the European Union: An assessment of macroeconomic policies and trade effects».

Οι ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις στο βιογραφικό του καλύπτουν θέματα που συμπεριλαμβάνουν την ευρωπαϊκή κρίση δημοσίου χρέους, εφαρμοσμένη νομισματική πολιτική, διατηρησιμότητα δημοσίου χρέους, όπως επίσης και καθορισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και διεθνούς εμπορίου/επενδύσεων.

 

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Με τον Πατέλη υπ’ ατμόν και τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη στο εξωτερικό, μην περιμένετε άμεσες ειδήσεις. Στη κυβέρνηση γράφουν και σβήνουν σενάρια, χωρίς να έχει καταλάβει κανείς τι ακριβώς θα κάνουν. Θα νομοθετήσουν κάποια πράγματα, αυτό είναι δεδομένο, πλην όμως, όσο κι αν ψάξαμε, δεν βρήκαμε κάποιον που να ξέρει ποια ακριβώς θα είναι αυτά.

Για να το ξεκαθαρίσουμε: Όχι γιατί έχουν πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις και τις κρατούν μυστικές, αλλά γιατί δεν έχουν πάρει (ακόμη) αποφάσεις. Κι αυτό πιάνει από τις προμήθειες και τα επιτόκια μέχρι και τα ακίνητα εις χείρας τραπεζών.

 

ΑΚΙΝΗΤΑ: Μεγάλη σημασία, λέει η κυβέρνηση, για να μειωθεί το πρόβλημα στέγασης έχουν τα ακίνητα που είναι στα χέρια του τραπεζικού συστήματος, αλλά δεν βγαίνουν ταχέως προς πώληση. Όμως, δεν είναι καινούργια αυτή η υπόθεση. Πριν ακόμη βγει το πρώτο πρόγραμμα στέγασης «Σπίτι μου», όπως μάθαμε από κυβερνητικές πηγές (ίσως σε μια κρίση ειλικρίνειας), από πλευράς τραπεζών είχε ειπωθεί με σαφήνεια ποιο είναι το πρόβλημα:

Ότι υπάρχει ζήτημα στην προσφορά κατοικίας, διότι, πέρα από τις τράπεζες, υπήρχε και πληθώρα ιδιωτών που δεν έβγαζε ακίνητα στην αγορά λόγω δυσκολιών στην τακτοποίηση και μεταβίβασή τους.

Το πρόβλημα παραμένει, πιθανώς σε οξύτερη μορφή, και σήμερα. Γύρω από τις μεταβιβάσεις ακινήτων το κράτος έχει στήσει μια γραφειοκρατία που, όπως ανέδειξε η Καθημερινή σε πρόσφατο ρεπορτάζ, φτάνει τους…. οκτώ μήνες σε διάρκεια. Βασικό αγκάθι η περίφημη ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Συχνά η ταλαιπωρία και τα προβλήματα είναι τόσο σύνθετα, που οι αντισυμβαλλόμενοι… εγκαταλείπουν τον αγώνα!

Τα παραπάνω προφανώς συνδέονται με το υπηρεσιακό χάος που επικρατεί σε πολεοδομίες κ.λπ. όσον αφορά την τακτοποίηση ακινήτων. Θέμα για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεχτεί εδώ και πολύ καιρό διάφορες προτάσεις (και από τους τραπεζίτες), προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες ή, έστω σε ορισμένες κατηγορίες (όπως οι δικαιούχοι των στεγαστικών προγραμμάτων), να κάνει την τακτοποίηση σε εύλογο διάστημα ο αγοραστής και όχι ο πωλητής, εξασφαλίζοντας βέβαια καλύτερη τιμή.

Τίποτε όμως απ' αυτά δεν έχει συμβεί. Κατά τα λοιπά, για όλα φταίνε οι τραπεζίτες, οπότε ας πληρώσουν 20-25% περισσότερο ΕΝΦΙΑ (τόσο λένε κάποια από τα κυβερνητικά σενάρια), να πάρει κάτι το κράτος, βρε αδελφέ…

 

ΜΑΞΙΜΟΥ: Ο ένας μετά τον άλλον, οι πιο στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη που στελεχώνουν την ηγετική ομάδα του πρωθυπουργικού γραφείου, αποχωρούν για διαφόρους λόγους από κοντά του.

Η αρχή έγινε με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, εξαιτίας του θέματος των υποκλοπών, και στη συνέχεια αποχώρησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης για να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών. Ακολούθησαν οι Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος, λόγω της συνάντησής τους με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

Επόμενη αποχώρηση ήταν του Δημήτρη Τσιόδρα, που μετακόμισε στην Ευρωβουλή, και πλέον είναι η σειρά του Άλεξ Πατέλη.

Οι μόνοι ανθεκτικοί, που έχουν «επιβιώσει» την πενταετία Μητσοτάκη (πέραν των διαχρονικών συνεργατών του), είναι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών καλούνται να εγκρίνουν στις 19 Δεκεμβρίου οι μέτοχοι της εταιρείας, με ανώτατη τιμή αγορών τα 3 ευρώ και κατώτατη τα 0,50 ευρώ.

Επιπρόσθετα, προτείνεται να συμψηφιστούν 130 εκατ. ευρώ από ζημίες εις νέον 188,78 εκατ. ευρώ (σ.σ. 31/12/2023). Ο συμψηφισμός θα γίνει με μείωση του ποσού υπέρ το άρτιο κατά 130 εκατ. ευρώ.

Μέρισμα δεν θα μπορεί να μοιράσει η Τεχνική Ολυμπιακή όσο παραμένουν ζημίες εις νέον.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: Σε αύξηση κεφαλαίου, ύψους 88,48 εκατ. ευρώ, προχώρησε η εταιρεία. Η αύξηση διενεργήθηκε εξ ολοκλήρου με κεφαλαιοποίηση ποσού που είχε βάλει έναντι μελλοντικής αύξησης στην εταιρεία η μοναδική της μέτοχος Eldorado.

 

DEMO: Στο πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς αναμένεται να ολοκληρωθεί το νέο κτίριο που κατασκευάζει η φαρμακοβιομηχανία στον Άγιο Στέφανο.

Το κτίριο, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, θα έχει δύο χρήσεις: τα πρώτα τρία επίπεδα θα χρησιμοποιηθούν ως αποθήκες για το τελικό προϊόν, ενώ στα δύο τελευταία επίπεδα κατασκευάζεται πιλοτική μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Επιπρόσθετα, η DEMO προωθεί μεγάλη επένδυση για νέο βιομηχανικό συγκρότημα στην Τρίπολη, με τέσσερις μονάδες παραγωγής και ένα κτίριο κεντρικών υποδομών. Έχει εκδοθεί άδεια δόμησης για το κτίριο υποδομών και την πρώτη από τις μονάδες, στην οποία θα γίνεται παραγωγή πενικιλινούχων (τελικού προϊόντος και πρώτης ύλης).

Ο καθαρός δανεισμός στις 31/12/2023 διαμορφωνόταν σε 79,2 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA σε 32,7 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα (χωρίς τις δαπάνες R&D) EBITDA σε 50,5 εκατ. ευρώ.

 

DEMO II: Οι δαπάνες της φαρμακοβιομηχανίας για έρευνα και ανάπτυξη αυξήθηκαν το 2023 κατά 70,8%, φθάνοντας σε 24,7 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η DEMO ανέπτυξε έξι νέα χημικά μόρια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εσωτερικά ανεπτυγμένων μορίων, για τα οποία έχουν εκδοθεί ή αναμένεται να εκδοθούν άδειες κυκλοφορίας φαρμάκων, σε 106.

Τέλος, ολοκληρώθηκαν οι εργαστηριακές αναπτύξεις των πρώτων πέντε δραστικών φαρμακευτικών υλών, εκ των οποίων οι τρεις είναι μικτές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v