ΣΑΜΑΡΑΣ: Δικαιωμένος, όπως μαθαίνουμε, δηλώνει σε συνομιλητές του ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Στα Ιμια και στις Πρέσπες αισθάνομαι ότι προδώσαμε γενιές και γενιές αγώνων», δήλωσε πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος υπερασπίζεται με πάθος την κάθετη αντίθεσή του στην ψήφιση αλλά και την εφαρμογή της συμφωνίας.
Υπενθυμίζει δε ότι από το 1991 ο ίδιος είχε προβλέψει πως δεν μπορεί να επιλυθεί πρακτικά το πρόβλημα και τάσσεται απόλυτα αρνητικός στο ενδεχόμενο να έρθουν προς κύρωση στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας των δύο κρατών.
Διαφορετική -βεβαίως- είναι η θέση της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη για το θέμα. Σε τηλεοπτική της συνέντευξη (στον Σκάι), τόνισε ότι δεν πρέπει αυτή τη στιγμή να έρθουν τα μνημόνια στη Βουλή, καθώς «αν το κάνουμε τώρα, θα δείξουμε περίπου ότι κάτι φοβόμαστε και ότι ετεροπροσδιοριζόμαστε». Ωστόσο, επανέλαβε την πάγια θέση της ότι «πρέπει να τα ψηφίσουμε».
«Μπορούσαμε να το έχουμε κάνει νωρίτερα», παραδέχτηκε, κάνοντας τους εκπροσώπους της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ να βγάζουν... σπυράκια.
ΠΡΕΣΠΕΣ: Στο μεταξύ, καλλιεργείται μια αίσθηση ότι οι «τσαμπουκάδες» της νέας ηγεσίας στα Σκόπια (προέδρου και κυβέρνησης) θα είναι μόνο για το θεαθήναι.
Προς την κατεύθυνση αυτή λειτούργησε και η τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, που «άδειασε» τη σκληροπυρηνική νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μόνο που ακόμη το υπουργείο Εξωτερικών ελέγχεται από την παλαιά και όχι τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων. Οπότε δεν μας λέει κάτι για το μέλλον.
Θα κάνει «κωλοτούμπα» η νέα ηγεσία; Δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο γενικώς. Άλλωστε, η Βόρεια Μακεδονία μπήκε μεν στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχει μπει ακόμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι όμως πολύ νωρίς για να δέσουμε τον γάιδαρό μας. Οι καιροί αλλάζουν και στα Βαλκάνια τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, λένε άνθρωποι που έχουν ζήσει την περιοχή από κοντά, εδώ και δεκαετίες.
ΠΑΣΟΚ: Να στηρίξει το επιχείρημά του ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο καλύτερος αντίπαλος που θα μπορούσε να έχει ο κ. Μητσοτάκης» θέλησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας και έκανε το... φάουλ: «Άλλωστε ο πιο στενός του συνεργάτης του, ο κ. Αποστολάκης, ήταν υπουργός του κ. Μητσοτάκη», είπε σε συνέντευξή του (στον Σκάι).
Ο ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, βεβαίως, δεν υπήρξε ποτέ υπουργός της ΝΔ. Ήταν υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Τσίπρα. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2021, ο κ. Μητσοτάκης του πρότεινε να αναλάβει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Η απάντηση ήταν «αν συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα το σκεφτώ». Τέτοια συναίνεση φυσικά δεν δόθηκε και η πρόταση αποσύρθηκε.
Εκεί στη Χ. Τρικούπη πρέπει να υπάρχει κάποια… σύγχυση.
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Το προνόμιο να αποτελεί τον μοναδικό Ελληνα που βρίσκεται στη λίστα του Wall Street Journal CEO Council με τους περισσότερο επιδραστικούς επιχειρηματίες του κόσμου ανήκει στον επικεφαλής της BC Partners. Και, μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά για τον Ελληνα που θεωρείται διεθνώς ειδήμονας των επενδύσεων.
Σημειώστε ότι στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται ονόματα όπως του Ρούπερτ Μέρντοχ, αλλά και CEOs εταιρειών με παγκόσμιο αποτύπωμα, από τη Microsoft μέχρι το TikTok και τη Ζara.
Με «προίκα» την ανανεωμένη διεθνή αναγνώριση, ο Νίκος Σταθόπουλος συμμετέχει με άλλο αέρα στις ζυμώσεις για τις επόμενες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα και παγκοσμίως.
ITALGAS: «Στην Ελλάδα θα χρειαστούν δύο χρόνια ακόμα για να φτάσουμε στο επίπεδο της ιταλικής ανάπτυξης, αλλά προχωράμε πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ομίλου Πάολο Γκάλο, ενημερώνοντας αναλυτές για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα που πετυχαίνουμε στη χώρα και σύντομα οι δραστηριότητες στην Ελλάδα θα έχουν φτάσει σε επίπεδο κερδοφορίας παρόμοιο με αυτό των άλλων εταιρειών του ομίλου», συμπλήρωσε.
Ο ιταλικός όμιλος μέσω της «Enaon» (πρώην ΔΕΠΑ Υποδομών) έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης ένα σχέδιο επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στη χώρα μας, το οποίο περιλαμβάνει 13 πόλεις. Στόχος είναι μέχρι το 2029 οι συνδέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων με φυσικό αέριο στην Ελλάδα να ανέλθουν σε 900.000.
HELLENIQ ENERGY: Δίπλωσε χθες η ανοδική κίνηση και έφερε νέο υψηλό για τον όμιλο, που αύριο Πέμπτη ανακοινώνει οικονομικά μεγέθη πρώτου τριμήνου.
Το κλείσιμο στα 8,67 ευρώ (+0,7%) και η απόδοση από την αρχή της χρονιάς στο 19%.
ΕΘΝΙΚΗ: Η άνοδος της μετοχής σε συνδυασμό με την πτώση της Eurobank (-2,5%) αναβίωσε τη μονομαχία για τη δεύτερη θέση της κατάταξης σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιοποιήσεις.
Η Eurobank υποχώρησε στα 7,522 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΤΕ ανέβηκε στα 7,464 δισ. και η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.
Υ.Γ. Αξιοσημείωτο ότι τα 8,16 ευρώ της Εθνικής συνιστούν υψηλό 101 μηνών.
ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΚ: Διορθωτική κίνηση για τις δύο μετοχές του ομίλου, απουσία και ειδήσεων από το μέτωπο της Τέρνα Eνεργειακής.
Για τη ΓΕΚ η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στα 16,4 ευρώ (-1,32%), με τη μετοχή να μετρά φέτος απόδοση 24,6%. Η Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε στα 18,1 ευρώ (-2,32%). Φέτος σημειώνει άνοδο 13,8%.
PROFIT TAKING: Δεύτερη μέρα διόρθωσης για τη μετοχή της Titan, που επέστρεψε στα 30,05 ευρώ (-3,84%) αφού προηγουμένως είχε σημειώσει σερί νέων υψηλών. Ακόμα κι έτσι, βέβαια, τα κέρδη από το φετινό ράλι φτάνουν το 40%.
Ρευστοποιήσεις είχαμε και στη μετοχή της Eurobank, η οποία προχθές είχε βρεθεί σε υψηλό 102 μηνών. Το κλείσιμο στα 2,024 ευρώ (-2,5%). Η απόδοση φέτος στο 25%.
FOODLINK: Το άνετο limit up που διαδέχτηκε την είδηση για αγορά πακέτου 5% από δύο αμοιβαία κεφάλαια ακολούθησε μια συνεδρίαση-θρίλερ για τη μετοχή.
Στο υψηλό ημέρας ο τίτλος έφτασε να κερδίζει 17% (0,59 ευρώ), αλλά στο κλείσιμο τα κέρδη περιορίστηκαν στο 3,5% (0,522 ευρώ). Παράλληλα, άλλαξαν χέρια πάνω από 750 χιλιάδες τεμάχια, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 2,2% του μετοχικού κεφαλαίου.
ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Μια ανάσα από νέο ρεκόρ βρέθηκε ο τίτλος, που με το χθεσινό +3% επέστρεψε στο 1,37 ευρώ.
Για τα δύο πακέτα, που ανέβασαν την αξία των συναλλαγών στις 714 χιλιάδες ευρώ, έγραψε αναλυτικά το Euro2day.gr.