ΣΥΡΙΖΑ: Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες η Κουμουνδούρου ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την τέχνη του… damage control.
Από τη μια, η ακύρωση της ατυχούς, λόγω συγκυρίας, συνάντησης του Στέφανου Κασσελάκη στην Ουάσιγκτον με το αμερικανο-ισραηλινό λόμπι AIPAC, από την άλλη, η αναφορά του στο «θαύμα της κολυμπήθρας» όταν βαφτίστηκε και στο... καπάκι η «υπόθεση Παπανώτα». Ολα μαζί έφεραν στελέχη και οπαδούς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
Κι όπως σημειώνει κεντρικό στέλεχος, «αν και η διαχείριση της τακτικής μας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο Ισραήλ και στο Ιράν είναι μέρος της πολιτικής διαχείρισης, με την… κολυμπήθρα τι κάνεις;».
Άδικο δεν έχει ο άνθρωπος. Άλλωστε, όπως γνωρίζει και ο πιο άπειρος στην πολιτική, πιο εύκολα ξεχνιέται ένα πολιτικό φάουλ παρά ένα πάρτι στα social media.
Κυρίως όταν αυτό είναι συνεχιζόμενο.
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Δεδομένου ότι τα παραπάνω μούδιασαν, για να το πούμε επιεικώς, ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που παρέμειναν στο κόμμα μετά τις τρικυμίες της διάσπασης, δημιουργείται ένα ερώτημα: τι να τις κάνεις τις εισροές ψηφοφόρων από άλλα κόμματα, αν την ίδια στιγμή χάνεις τους δικούς σου;
Για να βάλουμε το ερώτημα με αριθμούς: ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση 58%, κάτι που σημαίνει ότι διατηρεί την πλειοψηφία όσων τον ψήφισαν τον περσινό Ιούνιο -και μάλιστα αυτή η συσπείρωση αυξήθηκε κατά τέσσερις μονάδες σε σχεδόν δύο μήνες.
Αντίστοιχα, δείχνει να κερδίζει δημοσκοπικά ένα 10% ψηφοφόρων που προτίμησαν άλλα κόμματα πέρυσι, οπότε, συνδυαστικά, η εξέλιξη αυτή του δίνει ποσοστό 16% -έναντι 11-12% που κατέγραφε στις αρχές του χρόνου.
Αν όμως το «ημέτερο» 58% αρχίσει να μειώνεται με τα φάουλ και τις γκάφες, «βράσε όρυζα», όπως επισημαίνουν ψύχραιμοι ένοικοι της Κουμουνδούρου.
Ίσα που προλαβαίνουν να αποφύγουν να βάλουν την κατσαρόλα στη φωτιά!
ΧΡΥΣΗ ΛΙΡΑ: Συνεχόμενα ιστορικά υψηλά καταγράφει η τιμή του χρυσού, εν μέσω νέων γεωπολιτικών ανησυχιών αλλά και εκτιμήσεων που θέλουν τις Κεντρικές Τράπεζες, έστω και αργότερα απ' ό,τι προσδοκούσαν οι αγορές μετοχών, να έχουν αρχίσει να εξετάζουν κάποιες πρώτες μειώσεις επιτοκίων.
Δεν είναι λίγοι οι επενδυτικοί οίκοι, μάλιστα, που αναβαθμίζουν τις τιμές-στόχους ανά ουγκιά για το πολύτιμο μέταλλο (σ.σ. Goldman Sachs 2.700 δολάρια, Citigroup 3.000 δολάρια), καθώς συνεχίζονται οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες και πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για σταδιακή αποδολαριοποίηση στις διεθνείς συναλλαγές.
Εν τω μεταξύ, όμως, η Τράπεζα της Ελλάδος όχι μόνο δεν άλλαξε την τιμολογιακή της πολιτική, αλλά την έκανε ακόμα χειρότερη, διατηρώντας τη χαώδη διαφορά μεταξύ αγοράς και πώλησης της χρυσής λίρας και συντηρώντας την επιφυλακτικότητα μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών, που θα ήθελαν να αγοράσουν χρυσό στη φυσική του μορφή.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το «ημερήσιο δελτίο τιμών», στις 18/4/2024 η Κεντρική Τράπεζα αγόραζε τη χρυσή λίρα στα 505,36 ευρώ και την πουλούσε στα 608,83 ευρώ.
Σύμφωνα πάντως με στοιχεία της ΤτE, στο πρώτο τρίμηνο 2023 οι ιδιώτες αγόρασαν από την Κεντρική Τράπεζα μόλις 1.581 χρυσές λίρες, παρά τα συνεχόμενα ρεκόρ του χρυσού, ενώ πούλησαν προς την ΤτE 9.795 χρυσές λίρες.
Υπενθυμίζεται πως στο σύνολο του 2023, οι πωλήσεις χρυσών λιρών από την ΤτΕ σε ιδιώτες έφθασαν τα 10.798 τεμάχια και οι αγορές της ΤτE από ιδιώτες τα 39.435 τεμάχια.
ΗΛΕΚΤΩΡ: Όπως έχει ανακοινωθεί, η Motor Oil διεξάγει due diligence στην εταιρεία, αλλά δεν έχει ακόμη υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της. Πέρυσι, η ΗΛΕΚΤΩΡ εμφάνισε EBITDA 14,2 εκατ. ευρώ (πτώση κατά 7,3%) και καθαρά κέρδη 8,6 εκατ. ευρώ (+75% σε ετήσια βάση).
Η εταιρεία υπέγραψε εντός του 2023 συμβάσεις έργων συνολικού προϋπολογισμού 51,4 εκατ. ευρώ και λειτουργικού αντικειμένου 28,6 εκατ. ευρώ, ενώ αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος σε συμβάσεις αξίας 51,5 εκατ. ευρώ (σ.σ. αξία μεριδίου που αντιστοιχεί στην ΗΛΕΚΤΩΡ). Έτσι, το ανεκτέλεστο ανήλθε σε 75,1 εκατ. ευρώ. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ελέγχει το 94,44% της ΗΛΕΚΤΩΡ, με κόστος κτήσης 8,6 εκατ. ευρώ.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αποζημίωση 42,5 εκατ. ευρώ έλαβε στις αρχές Φεβρουαρίου η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο για την ακύρωση του έργου υποθαλάσσιας αρτηρίας σε Θεσσαλονίκη.
Άλλα τόσα (42,5 εκατ. ευρώ) έλαβε η Archirodon.
ΜΙΝΕΡΒΑ: Ο κύβος ερρίφθη. Χθες αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ η έκθεση εκτίμησης του ενεργητικού και του παθητικού του αποσχιζόμενου κλάδου της Μινέρβα Ελαιουργική.
Η απόσχιση αφορά τον υποκλάδο της φέτας, που ως γνωστόν πουλά η εταιρεία. Και η στήλη μαθαίνει ότι ο γαμπρός έχει βρεθεί και λίαν συντόμως θα ανακοινωθεί.
Εκτός από την πώληση του κλάδου φέτας, η στήλη μαθαίνει ότι το επόμενο βήμα είναι η πώληση του συνόλου της εταιρείας.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Το να ακολουθεί κάποιος «το κύμα» σε μια μετοχή μικρής κεφαλαιοποίησης που τρέχει ξαφνικά με μεγάλο όγκο συναλλαγών, μπορεί να ανεβάζει την επενδυτική αδρεναλίνη αλλά πολλές φορές συνεπάγεται και μεγάλο ρίσκο.
Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζονται μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μέσα στο κατακαλόκαιρο, η μετοχή της Medicon Hellas αποφάσισε να τρέξει «με τα χίλια» και μάλιστα με πολλαπλάσιο όγκο συναλλαγών από το συνηθισμένο. Μετά όμως ήρθε η κάμψη και το αποτέλεσμα ήταν, από τα 4,33 ευρώ που είχε φτάσει τότε, να κλείσει χθες στα 2,94 ευρώ, καταγράφοντας πτώση 32,1%.
Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της φετινής Πρωτοχρονιάς, κάποιοι ανακάλυψαν… χρυσάφι στις αποθήκες των Fieratex και Μινέρβα, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών των μετοχών τους. Πάντως, από τη 12η Ιανουαρίου έως σήμερα η πρώτη καταγράφει απώλειες 26,2% στο ταμπλό και η δεύτερη 31,6%.
Ακόμη πιο φρέσκα παραδείγματα είχαμε τις τελευταίες τριάντα μέρες, με τον «χαμό» να γίνεται πότε στη CPI (υποτίθεται ότι θα εξαγοραζόταν), πότε στη Centric και πότε στον Κυριακούλη (είχε προηγηθεί η είσοδος θεσμικού επενδυτή σε χαμηλότερα επίπεδα). Η CPI από τις 4 Απριλίου «γράφει» πτώση 22,6%, η Centric από τις 8 Απριλίου 21,5% και η Κυριακούλης από τις 28 Μαρτίου 14,7%.
Προφανώς όλες οι περιπτώσεις των εταιρειών που αναφέρθηκαν δεν είναι ίδιες και ενδεχομένως σε κάποιες απ' αυτές, όσοι διακρατήσουν τους τίτλους τους κάποια μέρα να δικαιωθούν.
Επί του παρόντος, όμως, όσοι μπήκαν τελευταίοι επιβάτες στο τρένο γράφουν απώλειες.