ΣΥΡΙΖΑ: Όπως σας είπαμε ξεκάθαρα ήδη από την περασμένη Παρασκευή, το θρίλερ με τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει μόνο δύο πιθανές καταλήξεις: είτε μια άμεση μονομαχία του Στέφανου με τον Αλέξη είτε την επιβεβαίωση της θέσης του Στέφανου στην προεδρία.
Κι έτσι ακριβώς έγινε. Από όλη τη φασαρία μάς προέκυψε Κασσελάκης… σκέτος!
Το περίεργο, δεδομένης της επαρκούς πολιτικής εμπειρίας τους, είναι ότι αυτή την απλή διαπίστωση άργησαν να την αντιληφθούν οι… αμφισβητίες του Κασσελάκη. Όσοι από αυτούς επέλεξαν να εκδηλωθούν ανοικτά, πριν ή κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου (Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Σπίρτζης, Φλαμπουράρης και άλλοι) εκτέθηκαν πολύ άσχημα.
Κι αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις και τα γιουχαΐσματα μέσα στο συνέδριο αλλά και στα social media, όπου έγινε χαμός επικριτικών σχολίων, έκαψαν για τα καλά τα χαρτιά τους στη σημερινή βάση του κόμματος.
Μεγάλο θύμα της υπόθεσης η Όλγα Γεροβασίλη, που αντί να αποκτήσει έστω ηγετικό προφίλ, αποδείχθηκε αμήχανη, απροετοίμαστη και άνευ πολιτικού εκτοπίσματος στους συνέδρους και στα μέλη. Βγήκε μπροστά και αδειάστηκε μεγαλοπρεπώς, ακόμη και από αυτούς που συμμερίζονταν τις ανησυχίες της.
Όμως και ο Γιώργος Τσίπρας, που πρώτα έσπευσε να βγει μπροστά και μετά, μυρίζοντας το κλίμα τα… γύρισε στο συνέδριο, δεν θα μείνει αλώβητος.
Πιο οξυδερκής πολιτικά από τους υπόλοιπους αποδείχτηκε ο Νίκος Παππάς, που φρόντισε να επιλέξει χαμηλό προφίλ, να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του όσο μπορούσε, αλλά και να δράσει πυροσβεστικά στο τέλος, βλέποντας τον… τοίχο να έρχεται με φόρα.
ΣΥΡΙΖΑ ΙΙ: Κερδισμένος από το εσωκομματικό «μπρα-ντε-φερ», πέρα προφανώς από τον ίδιο τον Κασσελάκη, που έδειξε τη δύναμή του στη βάση του κόμματος, αλλά και μεταξύ των συνέδρων (οι οποίοι ειδικά σε ορισμένες στιγμές κυριολεκτικά τον αποθέωσαν), βγαίνει ο Σωκράτης Φάμελλος.
Ο οποίος, έχοντας μείνει μακριά από τη σύγκρουση και τους δελφινισμούς, εμφανίστηκε με σοβαρό, ενωτικό πολιτικό λόγο, ενώ ήταν εκείνος που ξεκαθάρισε, εμμέσως πλην απόλυτα σαφώς, ότι ο Κασσελάκης, αναβαπτισμένος στο Συνέδριο, δεν είναι πια πρόεδρος υπό προθεσμία Ευρωεκλογών.
Tα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι τέλειωσε το εσωκομματικό πανηγύρι. Μένει να φανεί π.χ. αν οι χθεσινές δηλώσεις Γεροβασίλη - Σπίρτζη ήταν θέμα πληγωμένου γοήτρου και πικρίας ή αν θα συνεχίσουν το βιολί της αμφισβήτησης πριν -και κυρίως μετά- από ένα κακό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές.
Το οποίο δείχνουν να προεξοφλούν, αν όχι και να... επιθυμούν!
ΑΛΕΞΗΣ: Και ο Τσίπρας; θα ρωτήσετε ίσως. Όταν ο ιστορικός ηγέτης παρεμβαίνει δημοσίως, κάνει πρόταση και αυτή απορρίπτεται, δεν μπορεί παρά να είναι στους μεγάλους χαμένους.
Αποδεικνύεται ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ τον σέβεται μεν, αλλά δεν του αναγνωρίζει (πλέον) ρόλο ρυθμιστή. Ιδίως όταν επιλέγει να κινηθεί με «φετφάδες» εκ του μακρόθεν. Περνάει έτσι, αναπόφευκτα, στην κατηγορία των «πρώην», κάτι που μπορεί να αλλάξει μόνο εάν και εφόσον επιλέξει να επανεμφανιστεί με καινούργιο τρόπο στο πολιτικό σκηνικό.
Αυτό που μάλλον δεν είχαν καταλάβει όσοι τον πίεσαν να παρέμβει στις εξελίξεις για να υπερασπιστεί τους «μηχανισμούς» και τα «όργανα» του κόμματος (πιθανώς δεν το είχε καταλάβει και ο ίδιος) είναι η διαφορά ανάμεσα στην υψηλή ιεραρχία και τη βάση του κόμματος.
Η ιεραρχία, μάλλον και ο ίδιος ο Τσίπρας, αν κρίνουμε από την απροθυμία του να συγκρουστεί, όταν έπρεπε, με τα βαρίδια, πίστευαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ (πρέπει να) είναι ένα κόμμα που λειτουργεί με τον παραδοσιακό τρόπο της Αριστεράς.
Όμως, η ετερόκλητη βάση που του έδινε τα μεγάλα ποσοστά ψήφιζε… αρχηγό. Ψήφιζε πρόσωπο, παραβλέποντας το χάος αποκάτω, διότι ήθελε κόμμα εξουσίας και όχι θεωρητικού διαλόγου μεταξύ καρεκλοκένταυρων.
Το ίδιο έκανε τον Οκτώβριο, το ίδιο έκανε και σήμερα, αλλά με νέο αρχηγό. Κι αυτοί που ψήφισαν τον καινούργιο, θέλουν εκείνος «να τα αλλάξει όλα». Το βροντοφώναξαν και στο Συνέδριο. Οι παραδοσιακοί της... διαλεκτικής Αριστεράς πήγαν ήδη αλλού.
Μικρότερο ή μεγαλύτερο, το «κόμμα Αλέξη» γίνεται «κόμμα Στέφανου». Το τι ψάρια θα πιάσει και από πού, είναι θέμα για τα προσεχώς. To βέβαιο όμως, μετά και από αυτό το περιπετειώδες τετραήμερο, είναι ότι όσοι θεωρούν την πολιτική παρουσία του εκ προοιμίου ασήμαντη και καταδικασμένη, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτούν.
Μαθαίνει πολύ πιο γρήγορα απ' όσο πολλοί νόμιζαν, κι όχι απλώς την... καθομιλουμένη.
ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Τη ρήση του αείμνηστου υπουργού του ΠΑΣΟΚ «Αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας» έφερε στη μνήμη ο εντελώς άτεχνος τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε η ανατροπή Κασσελάκη, από πρωτοκλασάτα, υποτίθεται, στελέχη της εποχής Τσίπρα.
Τα οποία, όπως αποδείχθηκε, εκτός του ότι δεν λογάριασαν καλά την (περίπου ανύπαρκτη) εμβέλειά τους στα μέλη, ούτε βεβαίως την απήχηση του Κασσελάκη, δεν είχαν καν οργανωμένο σχέδιο!
Αναμετρήθηκαν με τον άπειρο, τον άσχετο, τον «αλεξιπτωτιστή», και έχασαν κατά κράτος! Κι έτσι φάνηκε καθαρά ότι χωρίς τον Τσίπρα, απλά δεν μετράνε. Μπορεί να συνεχίσουν στον ίδιο σκοπό, αλλά τα όριά τους εμφανίζονται πλέον περιορισμένα.
Μείνουν ή φύγουν.
LAMDA: Πάρε-δώσε εκατομμυρίων διενεργείται τους τελευταίους μήνες μεταξύ Lamda και της θυγατρικής της Ελληνικό ΑΕ.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η Ελληνικό ΑΕ προχώρησε σε μείωση μετοχικού κεφαλαίου και επιστροφή στους μετόχους της 230 εκατ. ευρώ. Επρόκειτο για κίνηση τεχνικού χαρακτήρα, ώστε να μπορέσουν οι πιστώτριες τράπεζες του ομίλου να εγγράψουν υποθήκες σε εταιρείες εκτός της Ελληνικό ΑΕ.
Τον Δεκέμβριο η Ελληνικό ΑΕ προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 43 εκατ. ευρώ, ενώ στις 19 Φεβρουαρίου αποφάσισε νέα επιστροφή κεφαλαίου ύψους 7,5 εκατ. ευρώ.
SATO: Μια κρίσιμη «λεπτομέρεια» προσέθεσε την Παρασκευή η εισηγμένη σε ό,τι αφορά την προσπάθεια να εγκριθεί το πλάνο εξυγίανσης.
Στα μέσα Ιανουαρίου είχε κάνει γνωστό ότι η συζήτηση της έφεσης κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που αφορά την αίτηση περί επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης ορίστηκε να συζητηθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών την 28η Μαρτίου 2024.
Την Παρασκευή διευκρίνισε ότι η έφεση έγινε γιατί το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δεν αποδέχθηκε το πλάνο εξυγίανσης, όπως αυτό προτάθηκε και παρουσιάστηκε από την εταιρεία.
Θεωρεί δε σημαντικό ότι πέτυχε να οριστεί σύντομα δικάσιμος.
AS COMPANY: Ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών που προβλέπει απόκτηση έως και 5% του μετοχικού κεφαλαίου και έχει διάρκεια μέχρι τα μέσα του 2025.
Το εύρος αγορών κινείται μεταξύ 0,5-4 ευρώ ανά μετοχή.
Η εταιρεία έκλεισε με μικρές απώλειες την Παρασκευή, στα 2,59 ευρώ. Ξεκίνησε τη χρονιά από τα 2,39 ευρώ.
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Στα τέλη της περασμένης χρονιάς περίσσευαν τα στοιχήματα από τους traders για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ που θα ξεκινούσαν ακόμα και τον Μάρτιο. Τώρα επικρατούν δεύτερες σκέψεις.
Οι αγορές παραγώγων δείχνουν ότι οι επενδυτές εκτιμούν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει μόνο σε τέσσερις περικοπές φέτος, με την πρώτη να αναμένεται τον Ιούνιο. Συνολικά δε η μείωση δεν θα ξεπεράσει τις 100 μονάδες βάσης.
Μένει να φανεί αν είχαν δίκιο πέρυσι ή φέτος...
ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Την προηγούμενη Πέμπτη, ο τζίρος στη μετοχή ήταν μηδενικός. Την Τετάρτη είχε διακινήσει 350 «κομμάτια» και την Τρίτη ακόμη 550.
Και αίφνης, την Παρασκευή ο τίτλος «πέταξε» 17,24% υψηλότερα (1,19 ευρώ), καταγράφοντας τον υψηλότερο τζίρο της τελευταίας πενταετίας, σχεδόν 500.000 μετοχές!
Πληροφορίες της στήλης κάνουν λόγο για είσοδο στη μετοχή γνωστής χρηματιστηριακής εταιρείας, λόγω χαμηλής αποτίμησης, με την υπόλοιπη αγορά να… ακολουθεί, συμβάλλοντας στο αγοραστικό κρεσέντο.