AΔΩΝΙΣ: Παρότι την πρωτιά της επικαιρότητας την έχουν οι αγρότες και ο… γάμος, δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι το Υπουργείο Υγείας, του φίλου της στήλης, Άδωνι Γεωργιάδη, αύξησε με μια κίνηση την επιβάρυνση των ασθενών για γενόσημα φάρμακα, κατά 30-40 εκατ. ευρώ.
Προσέξτε, γιατί οι λέξεις έχουν σημασία: Δεν αυξήθηκε η «συμμετοχή ασφαλισμένου», που κατά κανόνα υπάρχει. Μειώθηκε όμως η «ασφαλιστική αποζημίωση», οπότε το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Εκτός από μία περίπτωση. Εάν ο ασφαλισμένος αγοράσει το φτηνότερο φάρμακο που κυκλοφορεί στην αγορά. Αλλιώς πληρώνει τη διαφορά, συν τη «συμμετοχή ασφαλισμένου».
Αυτό σημαίνει ότι για να μην επιβαρυνθεί, θα πρέπει να παίρνει τη συνταγή του γιατρού, που μπορεί να του έχει πει «προτίμησε το τάδε, είναι καλύτερο», αλλά να αγοράζει στο φαρμακείο το δείνα, που είναι το φθηνότερο.
Σημαντική λεπτομέρεια: Το δείνα το φτηνότερο πρέπει να το έχει έτοιμο για πώληση και ο φαρμακοποιός. Ο οποίος όμως, επειδή στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα φάρμακα για κάθε δραστική ουσία, μπορεί να μην το έχει και να έχει κάποια άλλα. Για τα οποία, θα επιβαρυνθεί παραπάνω ο ασθενής. Αλλιώς, θα πρέπει να αρχίσει τη… γύρα στα φαρμακεία.
Κοινώς, από το πάρε γενόσημο και όχι το «branded» πρωτότυπο, περάσαμε, με μια υπογραφή, στο πάρε (μόνο) το φτηνότερο γενόσημο.
«Όλα στη φτήνια», που έλεγαν παλιά οι έμποροι.
ΑΔΩΝΙΣ ΙΙ: Ο υπουργός λέει ότι το κάνει αυτό, συν τοις άλλοις, και για να δημιουργήσει ανταγωνισμό ανάμεσα στις βιομηχανίες των γενοσήμων, ώστε να μειώσουν τις τιμές. Να σκοτώνονται δηλαδή μεταξύ τους ποιος θα έχει το φθηνότερο σε κάθε δραστική ουσία. Δεν μας φαίνεται και τόσο απλό αυτό, αλλά θα δείξει.
Οι ασθενείς από την πλευρά τους οργίζονται, καθώς βλέπουν τη νέα επιβάρυνση σε μια περίοδο που το κόστος ζωής έχει ανέβει κάθετα, με τη δωρεάν υγεία να γίνεται όλο και λιγότερο… δωρεάν.
Ομοίως αντιδρούν και οι φαρμακοποιοί, μέσω των οργάνων τους, μιλώντας ακόμη και για «εμπαιγμό» των πολιτών.
Οι κακές γλώσσες πάντως λένε ότι το Υπουργείο υποχώρησε στις (σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένες) πιέσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, για μείωση του clawback στη φαρμακευτική δαπάνη. Μόνο που επέλεξε να περάσει τη διαφορά στην… τσέπη του ασθενούς.
Το σίγουρο είναι ότι η υπόθεση θα έχει και επόμενα επεισόδια.
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Πρωτοφανή τα «αντανακλαστικά» της Δικαιοσύνης, σε ανώτατο επίπεδο, μετά το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.
Οι αρεοπαγίτες συνήλθαν και (με πλειοψηφία 49 υπέρ και 13 κατά) κατήγγειλαν παρέμβαση στο έργο τους σε σειρά εκκρεμών υποθέσεων, αναφερόμενοι, μεταξύ άλλων, στις έρευνες για τα Τέμπη, τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, τη δολοφονία Καραϊβάζ και το ναυάγιο της Πύλου.
Η συνεδρίαση του Αρείου Πάγου γίνεται μία μόλις εβδομάδα μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος. Η στήλη θα σχολιάσει ότι οι παραπάνω υποθέσεις μετρούν μήνες ή ακόμα και χρόνια, αλλά δεν έφτασαν ακόμα στο ακροατήριο…
Υ.Γ. Από τους πρώτους που αντέδρασαν, η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in 't Veld, που πρωταγωνίστησε στην υπόθεση. Σε ανάρτησή της σημειώνει ότι «εξ όσων ξέρω, πρώτη φορά ανώτατο δικαστήριο χώρας-μέλους αντιδρά σε πολιτικό ψήφισμα, σε μια ασυνήθιστη προσπάθεια δημοσίων σχέσεων».
HIG: Βαλίτσες με προορισμό την Ινδία, προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχειρηματική αποστολή που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα, φτιάχνει ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, επικεφαλής του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου HIG Capital.
Στόχος είναι να παρουσιάσει τα σχέδια της Streem Development, του βραχίονα που επενδύει σε υποδομές και υπηρεσίες logistics. O ίδιος έχει αναλύσει εδώ και καιρό τον στόχο δημιουργίας μιας «πλατφόρμας» αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής, που δεν θα αποτελεί απλώς «κρίκο» αλλά μέρος εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η στόχευση της Streem ήταν η επέκταση προς δυσμάς (προς βαλκανική και κεντρική Ευρώπη) ως απώτερο άκρο, ωστόσο, δεδομένου ότι ο κύριος όγκος εμπορευμάτων προέρχεται από την Ασία, επιχειρείται η παρουσίαση των υπηρεσιών του ομίλου.
Υπενθυμίζεται πως η Streem έχει προαναγγείλει αύξηση των επενδυτικών κεφαλαίων που θα διαθέσει για το χτίσιμο της θέσης της. Έτσι, μετά από εξαγορές εγχώριων εταιρειών logistics αλλά και της επένδυσης στη Χαλυβουργία Ελλάδος, φαίνεται να εξετάζει νέα εξαγορά στη Σερβία.
VODAFONE: Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έδωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ομίλου Margherita Della Valle, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ενώ συζητήθηκαν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ της Vodafone την επόμενη πενταετία για ανάπτυξη δικτύων 5G και οπτικών ινών, η κ. Della Valle είπε με νόημα: «Η Vodafone είναι προσηλωμένη στην Ελλάδα και προσβλέπουμε να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις και να συμβάλλουμε στην ευημερία της ελληνικής κοινωνίας».
Ήρθαν για να μείνουν, δηλαδή. Μήνυμα με νόημα προς πάσα κατεύθυνση!
ΕΘΝΙΚΗ LEASING: Χθες η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση γνωστοποιώντας ότι το 2023, για πέμπτη συνεχή χρονιά, κατέλαβε την πρώτη θέση σε μερίδιο (40%), μεταξύ των εταιρειών του κλάδου, επιτυγχάνοντας κύκλο εργασιών 250 εκατ. ευρώ.
Ένα από τα μυστικά της παραπάνω επιτυχίας έγκειται στο γεγονός ότι ο όμιλος Εθνικής αντιμετώπισε νωρίτερα και με αποτελεσματικότερες ενέργειες το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από χρηματοδοτικές μισθώσεις.
Έτσι, σε αντίθεση με άλλες συστημικές τράπεζες, δεν «έσπασε» την εταιρεία Leasing σε παλαιά (κακή) και νέα (καλή). Διενήργησε μια ΑΜΚ ύψους 150 εκατ. ευρώ το 2019 και σταδιακά «καθάρισε» το χαρτοφυλάκιο από τα NPEs.
Το 2022 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Εθνικής Leasing ανέρχονταν σε 35 εκατ. ευρώ και μειώθηκαν κατά 14 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το τέλος του 2021 (49 εκατ. ευρώ), χάρη σε λογιστικές διαγραφές ανεπίδεκτων είσπραξης απαιτήσεων.
Τα κέρδη χρήσης ανήλθαν σε 19,2 εκατ. ευρώ και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 18%.
INTRALOT: Τα παιχνίδια λοταρίας παρουσιάζουν διαχρονικά τη μεγαλύτερη συνεισφορά επί του κύκλου εργασιών του ομίλου Intralot. Χαρακτηριστικά, στο εννεάμηνο του 2023 αντιστοιχούσαν σε 56,8% των συνολικών εσόδων. Υπό το παραπάνω πρίσμα, έχει ενδιαφέρον ο χρονισμός των λήξεων, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου η Intralοt διαθέτει και το βασικό χαρτοφυλάκιο διαχείρισης λοταριών.
Φέτος, από τα υφιστάμενα συμβόλαια σε Αμερική λήγει τον Ιούλιο η σύμβαση διαχείρισης της λοταρίας της Πολιτείας Ουάσιγκτον, υπάρχει, όμως, δυνατότητα πενταετούς επέκτασης. Το 2025 λήγουν οι συμβάσεις με τις λοταρίες σε Νέο Χάμσαϊρ, Νέο Μεξικό και Οχάιο. Η τελευταία είναι και η πιο σημαντική, με την INLOT να διαθέτει δυνατότητα διετούς επέκτασης.
Το 2026 λήγουν δύο συμβάσεις με λοταρίες στις ΗΠΑ. Τον Μάρτιο αυτή με τη Μοντάνα και τον Αύγουστο αυτή στο Αρκάνσας. Το 2027 λήγουν τα συμβόλαια αθλητικού στοιχηματισμού σε Οχάιο και διαχείρισης λοταρίας σε Ιλινόις και Αϊντάχο (σ.σ. διαθέτει πρόβλεψη για 5ετή επέκταση).
INTRALOT II: Η εταιρεία έχει υπογράψει από τον περασμένο Δεκέμβριο δεσμευτική συμφωνία για κοινοπρακτικό δάνειο ως 100 εκατ. ευρώ, με διοργανωτές τις Πειραιώς και Εθνική. Η κάθε μια από τις δύο θα καλύψει ως 25 εκατ. ευρώ της έκδοσης, ενώ Optima Bank και Attica θα καλύψουν ως 20 εκατ. ευρώ έκαστη. Στην έκδοση θα συμμετέχει και η Παγκρήτια.
Υ.Γ. Σημειώνεται ότι το σύνολο των εσόδων του retail ομολόγου της επόμενης εβδομάδας έχει τελικό προορισμό την Intralοt Capital Luxembourg S.A. για την αποπληρωμή υφιστάμενων ενδοομιλικών δανείων (senior notes).
INTRALOT IΙΙ: Η υποτίμηση του πέσο τον Δεκέμβριο του 2023 αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα EBITDA της περασμένης χρήσης. Τα συνολικά έσοδα στην αγορά Αργεντινής έφθασαν το 2022 σε 64,1 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια χώρα λήγουν φέτος κάποιες από τις συμβάσεις της Tecno Accion, θυγατρικής της Intralοt. Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ότι με βάση την παρελθούσα εμπειρία, τα συμβόλαια στη χώρα ανανεώνονται σταθερά κατά τη λήξη τους.
Από την άλλη πλευρά, στην Τουρκία καταβλήθηκε, στο δεύτερο εξάμηνο πέρυσι, το ποσό των 6 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα του διακανονισμού αποπληρωμής του υπόλοιπου του ανταλλάγματος για την ανανέωση αδείας ως το 2029 της κατά 50,001% θυγατρικής Bilyoner και θα υπάρξει εκροή 7,5 εκατ. ευρώ για την ίδια αιτία φέτος.