ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ανησυχία προκαλεί στα υψηλά τραπεζικά γραφεία μία «αβλεψία» του υπουργού Δικαιοσύνης.
Όπως μαθαίνουμε από πολύ έγκυρες πηγές, υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν «αλληλοκατανόηση» μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών, ότι η εξάλειψη της ρύθμισης που (ολίγον μπακάλικα) ονομάστηκε «ασυλία» των τραπεζικών στελεχών, θα προχωρήσει, πλην όμως θα υιοθετηθούν κάποιες νέες ασφαλιστικές δικλίδες.
Ώστε να μην καταστούν τα τραπεζικά στελέχη αιχμάλωτα απέναντι σε κάθε είδους -ενίοτε και ανώνυμες- καταγγελίες, ορισμένες εκ των οποίων είχαν στο παρελθόν πολιτικά και άλλα «πονηρά» ελατήρια, χωρίς να υπάρχει πραγματικό επίδικο.
Με δυο λόγια, αυτό που ζήτησαν οι τραπεζίτες είναι να αξιολογούνται ως προς τη βαρύτητά τους, με αδιάβλητο και τεχνοκρατικό τρόπο, οι εκάστοτε καταγγελίες και αγωγές, πριν πάρουν τον δρόμο της περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης. Τρόποι υπάρχουν και εφαρμόζονται στις σοβαρές χώρες.
Εντούτοις η «αλληλοκατανόηση» που αναφέραμε παραπάνω δεν έχει διαφανεί στην πράξη, παρότι η ψήφιση των αλλαγών του Γιώργου Φλωρίδη (φωτό) στο δικαστικό σύστημα πλησιάζει στην τελική ευθεία εντός των ημερών (μάλλον την Τετάρτη).
Αν πράγματι το έχει… ξεχάσει το θέμα ο υπουργός, μέσα στη γενικότερη αναμπουμπούλα των αντιδράσεων για το νομοσχέδιό του, κάποιος θα πρέπει να του το θυμίσει.
Διότι χαμένοι δεν θα είναι μόνο οι τραπεζίτες, αλλά και η χρηματοδότηση της οικονομίας.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ενοχλημένοι είναι, μαθαίνουμε, από συγκεκριμένους υφυπουργούς (γυναίκες και άνδρες) πολλοί γαλάζιοι βουλευτές. Και αυτό είτε γιατί δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα για θέματα των εκλογικών τους περιφερειών, είτε γιατί κάποιες φορές το ύφος δεν παραπέμπει σε συναδέλφους που μέχρι πριν λίγο καιρό κάθονταν δίπλα τους στα βουλευτικά έδρανα.
Κάποιοι κάνουν λόγο για «αλαζονεία της εξουσίας» ή αλλιώς «καβάλημα του καλαμιού», ενώ άλλοι το αποκαλούν «εκδήλωση του πραγματικού τους εαυτού». Όπως και να ’χει, υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία γίνονται αντικείμενο συζήτησης εντός της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της στήλης, οι γκρίνιες έχουν φτάσει μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου, όπου -ως γνωστόν- καταγράφονται… τα πάντα. Άγνωστο είναι αν έχουν δοθεί «κίτρινες κάρτες» ή όχι. Στο πρωθυπουργικό μικροσκόπιο, πάντως, φαίνεται να έχουν μπει.
TITAN: Ψάχνουν και... δεν βρίσκουν πακέτα μετοχών για λογαριασμό ξένων πελατών τους οι brokers, ενδεικτικό αφενός του story της εταιρείας και αφετέρου της περιορισμένης εμπορευσιμότητας.
Ο όμιλος βρίσκεται εν μέσω ευνοϊκών συνθηκών στις δύο βασικές ζώνες δραστηριοποίησής του. Σε Ελλάδα και υπόλοιπη ΝΑ Ευρώπη η ζήτηση για τσιμέντο παραμένει ισχυρή, λόγω των έργων, ενώ την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ η επικέντρωση της δραστηριότητας στις ΝΑ Πολιτείες ενέχει «αμυντικά» χαρακτηριστικά, καθώς η ζήτηση, λόγω εσωτερικής μετανάστευσης, παραμένει ανθεκτική.
Ως προς την εμπορευσιμότητα, κάποια στιγμή θα πρέπει να επανεξετασθεί η παράλληλη διαπραγμάτευση σε Αθήνα και Βρυξέλλες καθώς στην πράξη, η συντριπτική πλειονότητα του τζίρου διενεργείται εδώ.
Το ερώτημα έγκειται στο αν η επανεξέταση θα αφορά ευρύτερα στη χρηματιστηριακή παρουσία του ομίλου.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (πρόγραμμα αναβάθμισης τουριστικών λιμένων) για επένδυση θωράκισης και επεξεργασίας υδάτων επιδιώκει η «Μαρίνα Αλίμου», εταιρεία που έχει αναλάβει την παραχώρηση εκμετάλλευσης της ομώνυμης μαρίνας.
Η ίδια συμμετοχή, εφόσον η αίτηση εγκριθεί, θα καλυφθεί από τη μητρική ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, μέσω ομολογιακού δανείου οκταετούς διάρκειας, με σταθερό επιτόκιο 6%.
ΒΥΡΩΝ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: «Η θαλασσινή αύρα του Βοσπόρου μυρίζει επιτυχία, μυρίζει μέλλον στις φιλικές και επιχειρηματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες» σημείωσε ο Κωνσταντινουπολίτης επιχειρηματίας στο δείπνο που παρέθεσε σε 150 επιχειρηματίες και θεσμικούς επενδυτές από Ελλάδα και Τουρκία στον ιστορικό χώρο του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου Ciragan Palace.
Απευθυνόμενος στον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και στους Τούρκους διπλωμάτες, είπε: «Εσείς οι πολιτικοί πατήσατε το κουμπί έναρξης μιας νέας περιόδου στις σχέσεις των δύο λαών, μιας περιόδου άνθησης. Τη σκυτάλη παίρνουν τώρα οι επιχειρηματίες. Τα βήματα προσέγγισης είναι πλέον πιο σταθερά και μας οδηγούν σε δρόμους ενδυνάμωσης της φιλικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Το δείπνο αυτό αποτελεί ένα εποικοδομητικό πλαίσιο για περαιτέρω συζητήσεις και ενέργειες. Τη σημερινή μέρα την ονειρευόμουν. Είναι μεγάλη ευκαιρία για τους δύο λαούς και πρέπει να την αδράξουμε».
Στο τραπέζι του κ. Νικολαΐδη κάθισαν: ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννης, ο Γιώργος Προκοπίου με τη σύζυγό του, η Μαρία Μυρογιάννη, γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEİK) κ. Nail Olpak., o Αντναν Πολάτ (ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες στην Τουρκία, ιδιοκτήτης μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών) και ο Δρ Erkul Erdem, ιδρυτής και πρόεδρος της Cerebrum Tech και αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Εταιρειών Πληροφορικής. Συνολικά συμμετείχαν 75 εταιρείες από διάφορους κλάδους.
Επίσης παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ Ευθύμιος Βιδάλης, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης και ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Κουτσίκος.
Περιμένουμε να δούμε τις πρώτες κινήσεις…
ΕΞΥΠΝΟΙ ΜΕΤΡΗΤΕΣ: Ανοίγει νέο κεφάλαιο για την… πονεμένη ιστορία με τους «έξυπνους» μετρητές, καθώς μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν οι προσφορές για περίπου 300.000 συστήματα που κατά κύριο λόγο θα αφορούν σε υπηρεσίες του δημοσίου.
Εν ευθέτω χρόνω αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τις προσφορές στοn μεγάλο διαγωνισμό που αφορά 7,3 εκατομμύρια μετρητές, που θα καλύψει οικιακούς χρήστες. Δύσκολο εγχείρημα, με την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν κάνει μεγάλες εταιρeίες να συνεχίζεται.
Το υπουργείο Ενέργειας «ποντάρει» στην τοποθέτηση των «έξυπνων» μετρητών, γιατί με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι ρευματοκλοπές.
Βέβαια, πάνε 10 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι διαγωνισμοί και ακόμα είμαστε στην αρχή.
PUBLIC INVESTMENT FUND: Το sovereign fund της Σαουδικής Αραβίας εξέτασε, για άλλη μια φορά, την περίπτωση να επενδύσει κεφάλαια σε ελληνική τράπεζα, αλλά η υπόθεση δεν καρποφόρησε, όπως και στην περίπτωση της Εθνικής.
Το περασμένο fθινόπωρο το PIF δέχθηκε κρούση να εξετάσει την περίπτωση αγοράς του 27% της Πειραιώς. Όσοι παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς την υπόθεση δεν έδιναν, εξαρχής, μεγάλες πιθανότητες να δεχθούν οι... σεΐχηδες να αγοράσουν με premium μετοχές, όπως επιδίωκαν κυβέρνηση και ΤΧΣ. Η κατάληξη της υπόθεσης τους δικαίωσε...
Το PIF, λόγω της ευρωστίας του, δέχεται προτάσεις για τοποθετήσεις από όλο τον κόσμο και έχει την πολυτέλεια να επιλέγει, κατοχυρώνοντας, συνήθως, ευνοϊκά για το ίδιο επίπεδα αποτίμησης.