ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Η ακατανόητη επιλογή που «φορτώθηκε» η υπουργός Εσωτερικών να καταθέσει την τροπολογία για επέκταση εφαρμογής της επιστολικής ψήφου για τους αποδήμους και στις εθνικές εκλογές κόστισε στην κυβέρνηση.
Όχι γιατί δεν πέρασε το νομοσχέδιο που αφορά τις ευρωεκλογές, αλλά γιατί έχασε μεγάλη ευκαιρία να διατηρήσει την ευρεία συναίνεση που είχε διασφαλίσει νωρίτερα από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Με την αιφνιδιαστική της κίνηση, η υπουργός -με τη θέλησή της ή μη- τίναξε στον αέρα κάθε πιθανότητα ψήφισης της κυβερνητικής πρότασης με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τσαλακώνοντας ταυτόχρονα το σοβαρό προφίλ που θέλει να προωθήσει το Μέγαρο Μαξίμου.
Τελικά, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ και χωρίς καν τη στήριξη της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που εντέλει ψήφισε «παρών». Όσο για την τροπολογία για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές, όπως αναμενόταν, καταψηφίστηκε, καθώς δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 200 ψήφους.
Θα κατατεθεί ξανά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Αντε να δούμε αν θα βρει τότε συναίνεση…
LAVIPHARM: Στις πρώτες θέσεις από πλευράς αποδόσεων χθες η μετοχή, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, μετά την ανακοίνωση του deal με τη Famar στην παραγωγή των φαρμάκων Lonarid Ν και Lonalgal.
Το «χαρτί» εμφάνισε άνοδο 7,32%, με υψηλό όγκο συναλλαγών ενώ πλέον, στο 0,85 ευρώ, «κάθεται» σε νέα υψηλά 17 μηνών.
AEGEAN: Πήρε το νήμα από την έκθεση της Optima, η οποία έθεσε τιμή-στόχο τα 14,7 ευρώ και έκλεισε με κέρδη 3,5%, στα 11,76 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι προ δεκαημέρου η Euroxx είχε βάλει τον πήχη ακόμα υψηλότερα, στα 15,4 ευρώ.
Πάνω από το ένα δισεκατομμύριο ευρώ βρίσκεται η κεφαλαιοποίηση.
ΟΤΕ-ΟΠΑΠ: Αφύπνιση χθες για τα δύο blue chips, που κατέγραφαν χαμηλές πτήσεις στο ταμπλό τον τελευταίο χρόνο. Με τον Γενικό Δείκτη να μετρά κέρδη 37% στο 12μηνο, η μετοχή του Οργανισμού γράφει αρνητική απόδοση 9%, ενώ ο ΟΠΑΠ άνοδο 25%.
Αμφότεροι οι τίτλοι χθες εμφάνισαν άνοδο άνω του 2%, καθώς στη συνεδρίαση καταγράφηκε στροφή προς τίτλους που έχουν μείνει πίσω.
Μένει να φανεί ωστόσο αν αυτή η κίνηση έχει «βάθος».
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: «Ο μόνος δρόμος είναι υψηλότερα», τιτλοφορείται η έκθεση της Optima Bank, που ανεβάζει τις τιμές-στόχους και τις προβλέψεις για τα κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Από ό,τι φαίνεται, ο τίτλος άπτεται και των μερισμάτων που θα μοιράσουν οι τράπεζες τα επόμενα χρόνια, τα οποία εμφανίζονται αυξημένα έως και τη χρήση 2025, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Optima.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η Εθνική Τράπεζα θα μοιράσει στους μετόχους της 0,27 ευρώ ανά μετοχή για το 2023, 0,35 ευρώ για τη χρήση 2024 και 0,40 ευρώ για το 2025.
Η Πειραιώς προβλέπεται να μοιράσει 0,07 ευρώ ανά μετοχή φέτος (για τη χρήση 2023), 0,11 ευρώ για το 2024 και 0,18 ευρώ για τη χρήση 2025. Αντίστοιχα, η Eurobank αναμένεται να διανείμει για τη χρήση 2023 0,07 ευρώ ανά μετοχή, για το 2024 0,08 ευρώ και για το 2025 επίσης 0,08 ευρώ.
Η Alpha Bank, τέλος, εκτιμάται ότι θα δώσει μέρισμα 0,06 ευρώ για τη χρήση 2023, 0,08 ευρώ για τη χρήση 2024 και 0,09 ευρώ για τη χρήση 2025.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά τη μέση ακαθάριστη μερισματική απόδοση στο 3,7%, με την Εθνική και τη Eurobank να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις (4% και 3,9% αντίστοιχα).
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: Στην Ολομέλεια εισάγεται προς εξέταση, σήμερα στις 10 το πρωί, η διερεύνηση πιθανής παρεμπόδισης - δυσχέρανσης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στον ΣΕΒΤ κατά τη διεξαγωγή αιφνιδιαστικού επιτόπιου ελέγχου στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου.
Με το θέμα είχε ασχοληθεί προ ημερών και η στήλη, κάνοντας λόγο για τη «βιομηχανία της αφωνίας».
Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος είχε διαταχθεί στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στις αγορές προμήθειας, εμπορίας και λιανικής πώλησης δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών, αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές, στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης ή/και κάθετων συμπράξεων.
Ο ΣΕΒΤ έχει υποβαθμίσει το γεγονός. Και μάλιστα είχε σπεύσει, τον περασμένο Νοέμβριο, να προδικάσει και το τι θα αποφασίσει η Ολομέλεια, αναφέροντας ότι το θέμα ήταν διαδικαστικό και ήσσονος σημασίας, το οποίο ανέκυψε, προσωρινά, κατά την επικοινωνία του κλιμακίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τη γραμματεία του Συνδέσμου.
Το τι τελικά θα αποφασίσει η Ολομέλεια της Ανεξάρτητης Αρχής και αν θα συνταχθεί με την έκθεση της Εισηγήτριας -σ.σ. δεν είναι δεσμευτική για την ΕΑ, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκόμενων μερών-, μένει να φανεί.
Πάντως ο νομοθέτης είναι ιδιαίτερα αυστηρός για τέτοιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον νόμο (άρθρο 39 παρ. 5 του Ν. 3959/2011), το πρόστιμο, αν υποβληθεί, καθορίζεται αναλογικά προς τον μέσο ημερήσιο συνολικό παγκόσμιο κύκλο εργασιών κατά την προηγούμενη της έκδοσης της απόφασης οικονομικής χρήσης, με ανώτατο όριο το 3% αυτού του κύκλου εργασιών, και υπολογίζονται από την ημερομηνία που ορίζει η οικεία απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλά κρατεί η κόντρα του Χρήστου Σταϊκούρα και του Γιάννη Οικονόμου, αμφότερων εκλεγμένων στη Φθιώτιδα, αυτή τη φορά με αφορμή το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.
Η αντίθεση της Εκκλησίας στη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία επαναπροσδιορίζει τη στάση των δύο κορυφαίων στελεχών, με την εξής ιδιαιτερότητα: Ο κ. Σταϊκούρας, που πάντα τα πήγαινε καλά με την Εκκλησία και τους ανθρώπους της, ως υπουργός, δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει και να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, μετά και τις προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού.
Από την άλλη, ο κ. Οικονόμου, ως απλός -πλέον- βουλευτής, μετά την πρόσφατη αποχώρησή του από την κυβέρνηση, δεν έχει πρόβλημα να δηλώσει ανοικτά και χωρίς κόστος τη διαφωνία του, επισημαίνοντας τον κίνδυνο «να στρέψουμε την πλάτη στην παραταξιακή μας βάση, στους ανθρώπους που αγαπούν την οικογένεια, σέβονται την παράδοση και τη θρησκεία».
Ίσως έτσι εξηγείται και η οργή -όπως μαθαίνουμε- του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος καταγγέλλει σε συνομιλητές του τη στάση του συνυποψηφίου του να «αγκαλιάσει» την Εκκλησία και το χριστεπώνυμο πλήθος.
Είναι... πολλές οι ψήφοι!
ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Με... ελληνικό άρωμα το mega deal που ανακοινώθηκε στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οπως έγραψε το Euro2day.gr, η Cerberus αγοράζει από τον όμιλο Intrum απαιτήσεις της τάξης των 33 δισ. ευρώ από ανεξασφάλιστα δάνεια, έναντι 711 εκατ. ευρώ.
Η πώληση διενεργήθηκε στο 98% της λογιστικής αξίας των προς μεταβίβαση απαιτήσεων στις 30/9/2023.
Στην περίμετρο περιλαμβάνονται και κάποιες απαιτήσεις από ανεξασφάλιστα δάνεια, που έχει αγοράσει η Intrum στην Ελλάδα (Earth, Aeolus, Iris κ.ά.).
H διαχείριση των παραπάνω απαιτήσεων θα παραμείνει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στην Intrum Hellas.
AVRAMAR: Μετά από αυτό που λέμε «βαθύ» ρεπορτάζ, η στήλη έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα δάνεια της εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών έχουν περάσει πλέον μετά από πολλούς μήνες δυσπραγίας στην κατηγορία των «τοξικών».
Εκείνων δηλαδή που έχοντας πάρει όσες προβλέψεις προλαβαίνεις, τα πουλάς όσο πιο γρήγορα μπορείς, για να μην σου καούν τα χέρια.
Ναι, θα ρωτήσετε, αλλά αν πρόκειται να τα πουλήσεις «μπιρ παρά», π.χ. στο 15-20-25%, τι άλλο μπορεί να γίνει και να… τσουρουφλιστείς;
Η απάντηση είναι δυσάρεστη, όχι μόνο για τους τραπεζίτες αλλά και για τους εργαζόμενους, λόγω μεγέθους και για τον επιχειρηματικό κλάδο γενικότερα. Είναι όμως και απλή. Τι δάνεια να πουλήσεις, εάν στο μεταξύ σου έχει πεθάνει λειτουργικά η εταιρεία; Κι αυτό το ενδεχόμενο έχει ήδη εμφανιστεί, όπως μαθαίνουμε, στον ορίζοντα.
Επειδή λοιπόν είναι βέβαιο ότι η υπόθεση ξεκίνησε στραβά, διότι όταν μεταβιβάστηκε η εταιρεία στους επενδυτές Amera και Μubadala, κάποιοι που ήξεραν τους αριθμούς, έψαχναν να βρουν πώς θα ζήσει η εταιρεία χωρίς κούρεμα δανείων (παρότι δεν ήταν… προφήτες), το ζήτημα πλέον είναι ότι κινδυνεύει να λήξει… θεόστραβα, αν δεν ληφθούν γρήγορες αποφάσεις.
Οι Αγγλοσάξονες έχουν και μια σχετική έκφραση για αυτό. Το λένε «You got to bite the bullet».
H ιδιωματική έκφραση προέκυψε την εποχή που δεν υπήρχαν αναισθητικά, όταν οι στρατιώτες έπρεπε να υπομείνουν επώδυνες επεμβάσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τους έβαζαν λοιπόν να δαγκώσουν μια σφαίρα (αν δεν είχαν κάτι καλύτερο), για να τους εμποδίσουν να δαγκώσουν τη γλώσσα τους ή να ουρλιάξουν.