ΚΥΡΙΑΚΟΣ: «Πίσω από την κουρτίνα» του νομοσχεδίου για τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, άρχισε να διακινείται εντατικά τις τελευταίες ημέρες, στις παρυφές της ειδησεογραφίας, ένα πολύ κακό (και επικίνδυνο) σενάριο, κατά το οποίο ο πρωθυπουργός επιμένει στο «δικαιωματικό» αυτό θέμα, παρά το προφανές πολιτικό κόστος για την παράταξή του, λόγω ευρωπαϊκών φιλοδοξιών.
Το γεγονός μάλιστα ότι κατά το ίδιο σενάριο, η πρόθεση αυτή συνδέεται με την πρόσφατη ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ότι θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες ευρωεκλογές, εγκαταλείποντας τη θέση του, έδωσε πολύ… άμεσο χαρακτήρα στη φιλοδοξία.
Οδηγώντας έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, στο συμπέρασμα (κι εδώ εντοπίζεται το εσωκομματικά επικίνδυνο του θέματος) ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρόθυμος να τραυματίσει πολιτικά την παράταξη, καθαρά εις βάρος του παραδοσιακού λαϊκοδεξιού στοιχείου της, για να ικανοποιήσει την προσωπική του φιλοδοξία.
Διόλου παράξενο λοιπόν ότι ο ίδιος έσπευσε χθες να διαψεύσει κατηγορηματικά, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι η πρωθυπουργία ένα σκαλοπάτι για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Είναι η πιο σημαντική δουλειά την οποία δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να κάνω. Και δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα».
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΙΙ: Αυτό βεβαίως ουδόλως αλλάζει τις ισορροπίες επί του θέματος «γάμος ομοφύλων», μέσα στο κόμμα. Το ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας, ούτε καν για τους υπουργούς (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα... επανέλθει, ίσως ιδιωτικά), ενώ παρότρυνε ευγενικά (προς το παρόν και πάλι) το σύνολο των διαφωνούντων να απόσχουν αντί να καταψηφίσουν, τα λέει όλα ως προς το εύρος του συγκεκριμένου αντάρτικου.
Για να πάρετε μια καλή ιδέα, όμως, φτιάξαμε τον... χάρτη με τις πληροφορίες και τα στοιχεία για τους ξεκάθαρα αρνητικούς και τους «προβληματισμένους»:
Αμετακίνητοι στο «όχι»: Αντώνης Σαμαράς, Μάκης Βορίδης, Θάνος Πλεύρης, Κώστας Καραγκούνης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Άννα Καραμανλή, Ανδρέας Κατσανιώτης, Νότης Μηταράκης, Μίλτος Χρυσομάλλης.
Προβληματισμένοι υφυπουργοί: Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, Οικογενειακής Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Κεφαλά, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Προβληματισμένοι βουλευτές: Δημήτρης Μαρκόπουλος, Χαράλαμπος Αθανασίου, Μακάριος Λαζαρίδης, Στράτος Σιμόπουλος, Κατερίνα Μονογιού, Περικλής Μαντάς, Φώντας Μπαραλιάκος, Κώστας Βλάσης, Γιώργος Βλάχος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μανώλης Κόνσολας, Τάσος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Γεωργαντάς, Μαρία Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης, Χρήστος Κέλλας, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Μπουκώρος, Γιώργος Καρασμάνης, Φωτεινή Αραμπατζή, Κώστας Γκιουλέκας, Μάριος Σαλμάς, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Έλενα Ράπτη, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Τσιάρας, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης.
Σίγουρα υπάρχουν και αρκετοί άλλοι από την περιφέρεια, που αποφεύγουν ακόμα να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους, κρατούν στάση αναμονής, αλλά προσώρας πιέζονται έντονα από τους ψηφοφόρους τους.
Το θέμα είναι εάν θα επηρεαστούν ψηφοφόροι και βουλευτές από την επικοινωνιακή καταιγίδα υπέρ του νομοσχεδίου, που σίγουρα θα υπάρξει από τώρα και μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε λένε οι πληροφορίες ότι θα έρθει στη Βουλή το σχέδιο νόμου, ώστε να... απέχει αρκετά από τις ευρωεκλογές. Μπας και το... ξεχάσουν στο μεταξύ κάποιοι συντηρητικοί ψηφοφόροι.
Αντίστοιχα, αρκετοί από όσους λένε κατηγορηματικό όχι, δεν αποκλείεται τελικά να πειστούν ότι είναι καλύτερα να απέχουν, όπως τους προέτρεψε στη συνέντευξή του, κατεβάζοντας τον πήχη των αναγκαίων... κουκιών, για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.
Οπότε αυτό που μένει να φανεί είναι κατά πόσον η εξ αριστερών αντιπολίτευση θα θελήσει να εκμεταλλευτεί την ιδιόρρυθμη αυτή κατάσταση, με τη δική της στάση στη Βουλή, καταψηφίζοντας ή απέχοντας. Για την εκ δεξιών είναι γνωστό ότι θα καταψηφίσει και με τα δύο χέρια.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΙΙΙ: Να μην το κρύψουμε όμως, όσο περνά ο χρόνος της δεύτερης θητείας, τόσο περισσότερο κυκλοφορεί μια έντονη μυρωδιά στην πολιτική σκηνή. Ότι η μονοκρατορία της «νέας» Νέας Δημοκρατίας, που όμως έχει πολλά στοιχεία ενσωματωμένου… ΠΑΣΟΚ, στη νομή της εξουσίας, σε συνδυασμό με την άνθηση των (πολύ) δεξιών σχηματισμών στην Ευρώπη, έχει αρχίσει να… γαργαλάει επικίνδυνα, διάφορα πιο παραδοσιακά στοιχεία της παράταξης.
Εάν ισχύει αυτό, θα φανεί προσεχώς, όχι μόνο στο θέμα του γάμου, αλλά και σε καυτά θέματα της αντίστοιχης ατζέντας. Όπως τα ελληνοτουρκικά, ή και η πιεστική πλέον ανάγκη για εκατοντάδες χιλιάδες ξένους «προσωρινούς» εργάτες (στη χώρα που έχουμε τη ρήση «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» βεβαίως), που σίγουρα δεν θα έρθουν από το… Μονακό ή τη Νορβηγία.
Κρίσιμη καμπή, σε πρώτη φάση, ίσως αποτελέσουν οι επιδόσεις του κόμματος στις ευρωεκλογές.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ισχυρή είναι η ζήτηση από ξένους επενδυτές για τις μετοχές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (σ.σ. τουλάχιστον το 20%), που πρόκειται να διαθέσει το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με χρηματιστές, το βιβλίο ενδέχεται να (υπερ)καλυφθεί από την πρώτη ημέρα της ιδιωτικής τοποθέτησης.
Ρόλο, βέβαια, θα παίξει η αποτίμηση. Οι μέτοχοι θα ήθελαν σε equity value το ΔΑΑ να αποτιμηθεί 2,8 με 3 δισ. ευρώ (σ.σ. έσοδα 560 με 600 εκατ. ευρώ από τη διάθεση του 20% για ΤΑΙΠΕΔ) και σε όρους EV/EBITDA 2023 γύρω στο 10,5 με 10,7x.
Οι book runners συστήνουν χαμηλότερη αποτίμηση, ώστε σε EV/EBITDA το ΔΑΑ να αποτιμηθεί στα επίπεδα μεταξύ 9 με 10 φορές.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το ΔΑΑ έπιασε σχεδόν ταβάνι στο capacity και τα επόμενα χρόνια, έως ότου ολοκληρωθούν οι επενδύσεις επέκτασης της δυναμικότητας, το growth αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλά μονοψήφια επίπεδα.
ΑΒΑΞ: Σε 52 στελέχη, μέλη του προσωπικού και συνεργαζόμενα πρόσωπα, θα μοιραστούν 4 εκατομμύρια δωρεάν μετοχές της εισηγμένης, οι οποίες θα προκύψουν από αύξηση κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικού.
Η διαδικασία της ΑΜΚ έχει ολοκληρωθεί και η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών θα οριστεί από την αρμόδια επιτροπή του Χρηματιστηρίου.
AEGEAN: Αργά αλλά σταθερά «τσιμπά» από την αγορά κομμάτια από το ομόλογο λήξης 2026 που εξέδωσε.
Η απόφαση για αγορά ίδιων ομολογιών ελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή είναι συμφέρουσα -κατώτερη της ονομαστικής αξίας πλέον δεδουλευμένων τόκων (below par).
Το ντεμπούτο έγινε στις 3 Ιανουαρίου με την αγορά 21 ομολογιών με μέση τιμή 97,5% (αξία 20.716 ευρώ). Μια μέρα μετά απέκτησε 30 τίτλους στο 98% και εν συνεχεία, προφανώς καθώς η τιμή «τσίμπησε», άλλους 2 στο 98,5%.
Στο 98,5% βρήκε άλλες πέντε ομολογίες προχθές.
Η απόφαση για τις αγορές προβλέπει τη διάθεση έως 20 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα τα τέλη Σεπτεμβρίου. Με τέτοιους ρυθμούς βλέπουμε να περισσεύει χρήμα...
PRODEA: Eίναι η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, με ενεργητικό άνω των 3 δισ. ευρώ και πάνω από 370 ακίνητα.
Αυτά στην πραγματική οικονομία. Γιατί στο ταμπλό η μετοχή από τις 12 Δεκεμβρίου έχει «κολλήσει» στα 7,35 ευρώ. Σε αυτό το διάστημα, έξι ημέρες δεν άνοιξε καν, ενώ στις περισσότερες έκανε συναλλαγές 20-30 τεμαχίων.
Πάρτε για παράδειγμα τη χθεσινή ημέρα. Υποχωρούσε 4,76% με συναλλαγές 38 μετοχών αξίας 266 ευρώ! Για άλλη μια φορά, όμως, το κλείσιμο τη βρήκε αμετάβλητη στα 7,35 ευρώ.
Κατά τα λοιπά, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι στο 1,87 δισ. ευρώ, ενώ η απόδοση 12μηνου στο -12%.
CENERGY: Πήρε τη… σκυτάλη από τις συνδεδεμένες Viohalco και ElvalHalcor η μετοχή, δίνοντας συνέχεια στην άνοδο που καταγράφεται στα «στασινόχαρτα».
Ο τίτλος έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά, στα 7,53 ευρώ με άνοδο 3,72%, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Στο 12μηνο βλέπει επίδοση άνω του 130%.
Σημειώνεται ότι η CENER ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας.