JP MORGAN: Μεγάλες προσδοκίες δημιουργεί το road show που θα γίνει προς το τέλος του Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη. Το ένα «μυστικό» που καλλιεργεί προσδοκίες αφορά την πολύ έντονη δραστηριοποίηση του ίδιου του (ελληνικής καταγωγής) Τζέιμι Ντάιμον, για την επιτυχία της εκδήλωσης.
Ο ηγέτης της JP Morgan, της ισχυρότερης αμερικανικής τράπεζας, θεωρείται «σούπερ σταρ» της αμερικανικής επιχειρηματικής σκηνής, σε σημείο που πολλοί επιχειρηματίες (και όχι μόνο) θα ήθελαν να τον δουν να εκδηλώνει υποψηφιότητα για την… προεδρία των ΗΠΑ!
Ο ίδιος, μαθαίνουμε από τις εγχώριες πηγές μας, ζήτησε να γίνει μια δημόσια συζήτησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της διοργάνωσης, η οποία και αναμένεται να αποτελέσει πραγματικό «event» για τους επενδυτικούς κύκλους της Νέας Υόρκης.
Εν ολίγοις, ο κ. Τζέιμι Ντάιμον «συνυπογράφει» την εκδήλωση μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τελικό στόχο, όπως μαθαίνουμε (το δεύτερο… μυστικό), να προσελκυστεί μεγάλος αριθμός Αμερικανών επενδυτών, που δεν έχουν ακόμη ασχοληθεί με την ελληνική αγορά.
Με τη διοργάνωση του road show στο οποίο ασφαλώς θα συμμετέχει όλη η αφρόκρεμα του ΧΑ (είναι μάλλον νωρίς να μπούμε σε περιοριστική λίστα ονομάτων) ασχολείται πυρετωδώς και ο καθ' ύλην αρμόδιος για την ελληνική αγορά, δηλαδή ο Στέλιος Παπαδόπουλος, που έχει επίσης διατελέσει επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, αλλά και υψηλόβαθμο στέλεχος άλλων τραπεζών, όπως η Citigroup και η Société Générale.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, στο πλαίσιο της διοργάνωσης, προετοιμάζεται και η παρουσίαση κάποιων επενδυτικών projects σημαντικού ύψους (με δισ. στο μέγεθός τους), αλλά δεν το έχουμε… καρατσεκάρει, οπότε το μεταφέρουμε με επιφύλαξη. Εφόσον ισχύει, θα είναι το τρίτο «μυστικό» της υπόθεσης.
Πάντως με την υλοποίηση και αυτής της διοργάνωσης εφαρμόζεται πλέον το σχέδιο κυβέρνησης και Χρηματιστηρίου για την πραγματοποίηση δύο πολύ δυνατών Roadshow, σε ετήσια βάση, σε Λονδίνο (με τη Morgan Stanley) και Νέα Υόρκη (με την JP Morgan).
ΠΑΤΕΛΗΣ: Κάποιοι μέσα στους πλέον συντηρητικούς κύκλους της Νέας Δημοκρατίας, τον βλέπουν με μισό μάτι για τις προοδευτικές κοινωνικές απόψεις του. Ωστόσο του ανήκει μεγάλο μέρος από τα εύσημα που δίνουν εγχώριοι και ξένοι παράγοντες, για την επενδυτική εξέλιξη της ελληνικής αγοράς, παρά τις ελλείψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν.
Η τοποθέτηση του πολύπειρου στις αγορές Άλεξ Πατέλη (φωτ.) στη θέση του Διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού ήρθε να καλύψει ένα διαχρονικό κενό στις ελληνικές κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως… απόχρωσης. Όλες, μα όλες, είτε επειδή υποτιμούσαν τη σημασία του χρηματιστηρίου είτε επειδή δεν διέθεταν γνώστες των αγορών στις κατάλληλες θέσεις, αντιμετώπιζαν την κεφαλαιαγορά ως… υποσημείωση στην οικονομική τους πολιτική.
Aκόμη και το «ένδοξο» 1999!
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Επόμενο μεγάλο ορόσημο για την εγχώρια αγορά είναι η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές, μετά και την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Επ’ αυτού, η Optima Bank σε έκθεσή της για την ΕΧΑΕ εκτιμά ότι η ελληνική αγορά θα εισέλθει σε watch list από τον MSCI στα μέσα του 2024. Ωστόσο επισημαίνει ότι η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου σε ανεπτυγμένη αγορά δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τα τέλη του 2025.
Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι και η οικονομία αναμένεται να διατηρηθεί σε αναπτυξιακό μονοπάτι έως το 2026 και, σε συνδυασμό με τις ελκυστικές αποτιμήσεις των εισηγμένων, η κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο αναμένεται να αναρριχηθεί «σε πολύ υψηλότερα επίπεδα έως το 2026».
Αυξημένες προσδοκίες που δικαιολογούν και την αύξηση της κινητικότητας στο ταμπλό.
UNICREDIT: Η ιταλική τράπεζα, που πρόσφατα εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Βank, ανακοίνωσε χθες ότι η ΕΚΤ θέτει αυξημένο όριο για τα βασικά εποπτικά κεφάλαια για το 2024. Πλέον, κεντρική τράπεζα θέτει το ελάχιστο όριο για τα κεφάλαια Common Equity Tier I (CET1) στο 10,03% για το 2024, από 9,2% για το 2023.
Αιτία είναι η έξοδος της τράπεζας από τη λίστα των «Παγκοσμίως Συστημικά Σημαντικών Τραπεζών» (G-SIB). Πλέον η τράπεζα πρέπει να κατέχει κεφαλαιακά αποθέματα ως ένα από τα «Άλλα Συστημικά Σημαντικά Ιδρύματα» (O-SII).
Φυσικά, ο ιταλικός τραπεζικός κολοσσός δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα από το «πέναλτι», καθώς διαθέτει άφθονα πλεονάζοντα κεφάλαια, με τον δείκτη CET1 στο 17,2% στις 30 Σεπτεμβρίου.
ΦΑΛΗΡΟ: Το 2025 αναμένεται η εκκίνηση ανάπλασης εκτάσεων στην περιοχή από τη μικτή εταιρεία 3V (Dimand, Άβαξ και Άβαξ Development), η οποία σκοπεύει να δημιουργήσει εκεί κτίρια μικτής χρήσης. Η συνεργασία μεταξύ όλων των πλευρών σε οικόπεδο κατοχής της οικογένειας Ιωάννου (βασικός μέτοχος του ομίλου Άβαξ) είχε ανακοινωθεί το 2021.
Στην παρούσα φάση, η κοινοπραξία καταθέτει ειδικό χωρικό σχέδιο για την ανάπλαση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου τον Ιανουάριο (συμπεριλαμβάνοντας και το Στάδιο Καραϊσκάκη!), καθώς η περιοχή ήταν «ατακτοποίητη», προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις για την προώθηση της επένδυσης.
ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Στο 4ο τρίμηνο της χρονιάς τελικώς εκδόθηκε η απόφαση της πολωνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Stella Pack από τη Σαράντης, που σημαίνει πως το θετικό effect που θα προκύψει, θα ενσωματωθεί στην επόμενη χρήση.
Ορθώς η διοίκηση δεν είχε συμπεριλάβει στο guidance 2023 τα μεγέθη της εξαγορασθείσας, ωστόσο είχε παρουσιάσει τον Απρίλιο μια πρώτη εκτίμηση για τα οφέλη.
Πιο συγκεκριμένα, η Stella Pack τo 2022 έκλεισε με πωλήσεις ύψους 73 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA ύψους 8,5 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμώμενες εξοικονομήσεις σε διοικητικό και παραγωγικό επίπεδο μετά τη συγχώνευση θα απέδιδαν 3,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό EBITDA, συμπεριλαμβανομένων των συνεργειών, να ανέλθει σε τουλάχιστον 12,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
Σημειώνεται πως ο όμιλος, αν και δεν αποκάλυψε το τίμημα για την εξαγορά της Stella Pack, έχει υπολογίσει χρηματοοικονομική επιβάρυνση 2 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της, καθώς ήδη είχε δεσμεύσει το ποσό του αντιτίμου.
Προφανώς κάποια μεγέθη χρήζουν επικαιροποίησης, καθώς το 2023 έχει ήδη κλείσει.
Υ.Γ. Το υψηλό ποσοστό μετοχών που κατέχουν οι βασικοί μέτοχοι και οι πρόσθετες αγορές που καταγράφονται εδώ και αρκετούς μήνες έχουν δημιουργήσει στην αγορά υποψίες για το ενδεχόμενο delisting. Παλαιότερα το Euro2day.gr είχε απευθύνει σχετική ερώτηση σε κύκλους της εταιρείας και έλαβε την απάντηση ότι οι αγορές από μετόχους οφείλονται στην πίστη τους στο μέλλον της εταιρείας. Το ερώτημα είναι αν η απάντηση εξακολουθεί να ισχύει.