ΑLPHA BANK: Κατάφερε να γίνει η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποκτά στρατηγική σχέση με μεγάλο χρηματοπιστωτικό όμιλο, φέρνοντας μπροστά και την πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Πολύ σημαντικό επίτευγμα για το management team του Βασίλη Ψάλτη (φωτ.), που (για τους γνωρίζοντες) έδειξε ότι κατέχει και από «investment banking» υψηλού επιπέδου.
Και μόνον οι δηλώσεις από την πλευρά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα αλλά και της κυβέρνησης, δια στόματος Κωστή Χατζηδάκη, δείχνουν πόσο μεγάλη ήταν η επιθυμία να εμφανιστεί ξανά ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά από ξένο τραπεζικό όμιλο.
Το γεγονός μάλιστα ότι πρόκειται για τη 10η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρωζώνης σε ενεργητικό και την 38η στον κόσμο αυξάνει τη σημασία της υπόθεσης. Όπως άλλωστε σχολίασε με χιουμοριστική διάθεση χρηματιστηριακός παράγοντας στη στήλη, θυμούμενος παλαιότερο παρατσούκλι της Αlpha, «η τράπεζα των λόρδων δεν θα μπορούσε να κάνει συμμαχία με τίποτε… παρακατιανούς».
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αλλά και τη διακηρυγμένη πρόθεση της UniCredit να αποκτήσει ποσοστό τουλάχιστον 5% στην τράπεζα, σε περίπτωση που βρεθεί άλλος πλειοδότης για το ποσοστό του ΤΧΣ, μας φαίνεται πρακτικά δύσκολο να βρεθεί τρίτος που θα μπει στη μέση, για να πάρει το 9% του Ταμείου.
Άλλωστε υπάρχει και η Εθνική έτοιμη στο ράφι...
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Η κρίση στη Μέση Ανατολή «καίει» τα πολύ καλά νέα, οι παρακαταθήκες για το μέλλον όμως, δεν αναιρούνται. Η αναβάθμιση από την S&P και η θετική έκπληξη της στρατηγικής συνεργασίας Alpha Bank με UniCredit είναι θετικές ειδήσεις «μακράς πνοής» με ευρύτατη σημασία για την αγορά. Ασχετα αν δεν αποτυπώνονται άμεσα στο ταμπλό.
Ενδεικτική η ανάλυση της Goldman Sachs για τις θετικές συνέπειες της αναβάθμισης, σε όλο τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Αν μη τι άλλο, όπως φάνηκε τόσο την Παρασκευή όσο και χθες, η αγορά πλέον φαίνεται να «παίζει καλή άμυνα» σε σχέση με αρκετές από τις ευρωπαϊκές αγορές.
LOGISTICS: Η Goldair, σε κοινοπραξία με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (40%-60%), έχει κερδίσει την παραχώρηση έκτασης 588 στρεμμάτων στο Θριάσιο για την κατασκευή του μεγαλύτερου εμπορευματικού κέντρου της χώρας (210.000 τ.μ. στεγασμένων αποθηκών, 250.000 παλετοθέσεις, 4.000 θέσεις για αυτοκίνητα και 120 θέσεις για φορτηγά, σύνδεση του κέντρου μέσω οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και μέσω θαλάσσης).
Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ πενταετούς ορίζοντα, ενώ η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες από την έναρξη ισχύος της σύμβασης παραχώρησης.
Από το 2018 χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αρχικά επειδή δεν ελήφθησαν υπόψη οι παρατηρήσεις της DG Comp και εν συνεχεία για την κατάρτιση, υπογραφή της τροποποιημένης σύμβασης παραχώρησης και την κύρωσή της από τη Βουλή.
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Μετά τον Μιχάλη Τάτση (διευθυντής πωλήσεων) τον περασμένο Μάιο, ένα ακόμη υψηλόβαθμο στέλεχος αποχωρεί από την Εθνική Ασφαλιστική. Πρόκειται, όπως μαθαίνουμε, για τον διευθυντή marketing και επικοινωνίας Γιάννη Σηφάκη.
Από την άλλη πλευρά, η Εθνική Ασφαλιστική έχει προχωρήσει σε σειρά «μεταγραφών», αποσπώντας αρκετά στελέχη τόσο από άλλες ασφαλιστικές εταιρείες (προσφέροντας προφανώς υψηλά πακέτα αποδοχών) όσο και από επιχειρήσεις άλλων κλάδων, μεταξύ των οποίων και από την αλυσίδα Κωτσόβολος.
CVC-INFRASTRUCTURE FUND: Ενα fund για επενδύσεις σε υποδομές στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει η CVC Capital Markets. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που θα μπορούσε να επενδύσει.
Μια πρώτη προεργασία υποψήφιων στόχων έχει, όπως ακούμε, διενεργηθεί.
FTX: Παρασκηνιακές κινήσεις, lobbying και πισώπλατα μαχαιρώματα με φόντο την κυριαρχία στον χώρο των κρυπτονομισμάτων φέρνει στη φόρα η πολύκροτη δίκη του Sam Bankman-Fried του ανταλλακτηρίου FTX που κατέρρευσε πέρυσι, σκορπώντας τον πανικό στους επενδυτές crypto.
Στο επίκεντρο των αποκαλύψεων η θρυλική πλέον διαμάχη μεταξύ του FTX και της Binance του Changpeng Zhao, που από συνεργάτες έγιναν θανάσιμοι εχθροί.
Μεταξύ άλλων κατέστη σαφές ότι πίσω από τη διαρροή των ισολογισμών και των εγγράφων που έφεραν την κατάρρευση του FTX βρισκόταν ο άσπονδος φίλος του. Όπως έμαθε το δικαστήριο -και γράφουν οι Financial Times-, η διαρροή του ισολογισμού της συνδεδεμένης με την FTX, Alameda, αποκάλυψε την επικίνδυνη εξάρτησή της από ένα crypto token ονόματι FTT. Στη συνέχεια, ένα μήνυμα στο Twitter από τον Zhao ότι θα ρευστοποιούσε εκατομμύρια FTT ξεκίνησε το «γαϊτανάκι» που οδήγησε στην κατάρρευση της αυτοκρατορίας του Bankman-Fried.
Όμως και ο ίδιος δεν ήταν άμοιρος ευθυνών για τη διαμάχη. Τα ιδιωτικά σημειώματα της CEO της Alameda -και περιστασιακής ερωμένης του- ανέφεραν το φθινόπωρο του 2022 ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων του Bankman-Fried ήταν «η παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών στις δουλειές της Binance».
Ο ίδιος ο Zhao έχει αρνηθεί ότι επιτέθηκε στην FTX. «Καμία υγιής επιχείρηση δεν καταστρέφεται από ένα tweet», δήλωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Zhao ήταν από τους πρώτους που είχαν επενδύσει στην FTX και συνδεόταν προσωπικά με τον Bankman-Fried.
Όμως… «είναι πολλά τα λεφτά, Αρη»!