ΝΙΚΟΣ ΤΑΧΙΑΟΣ: Την ανάγκη συνεργασίας με τους νεοεκλεγέντες αυτοδιοικητικούς -περιφερειάρχες και δημάρχους- υπογράμμισε ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος (φωτ.), στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών. Πέρα από την αυτονόητη προσπάθεια συντονισμού, όμως, πέταξε και τα «καρφάκια» του.
Η πρώτη αναφορά υπογράμμισε την ανάγκη του επείγοντος, όπως π.χ. στη Θεσσαλία, όπου δεν πρέπει «να χαθεί χρόνος», χωρίς ωστόσο να κατονομάσει το νέο περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος εξάλλου δήλωσε «πανέτοιμος να συνεργαστεί με όλους», όταν αναλάβει τον Ιανουάριο τα νέα καθήκοντα.
Στη δημοσιογραφική ερώτηση «γιατί δεν επικοινωνεί για να διαλευκανθούν οι προθέσεις», υπήρξε μια μάλλον χιουμοριστική αντιμετώπιση του τύπου «γνωρίζω κι άλλον Κουρέτα» (σ.σ. τον CEO της Ελληνικό Μετρό, Νίκο Κουρέτα, καθώς ως γνωστόν πριν την υπουργοποίησή του ο κ. Ταχιάος ήταν πρόεδρος της Ελληνικό Μετρό). Μαθαίνουμε, πάντως, ότι ήδη έχουν κλειστεί ραντεβού με αρκετούς νέους αυτοδιοικητικούς.
Υπήρξε ωστόσο και άμεσο «καρφί» με ονοματεπώνυμο, εκείνο του νέου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα. Ο υφυπουργός είπε ότι δεν «έλαβε απάντηση για το ζήτημα του σταθμού Μετρό στα Εξάρχεια», παρακολουθώντας το debate με τον Κώστα Μπακογιάννη. Η αναφορά δε στην έλλειψη «απάντησης» έγινε εις διπλούν, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει η παραμικρή αρνητική ένδειξη από πλευράς Δούκα όσον αφορά τη «συνεργασία» του σε ένα μητροπολιτικό έργο όπως η Γραμμή 4 του Μετρό.
Για παράδειγμα, στο podcast Uncut του OneMan και στους συναδέλφους Κ. Αμπατζή και Θ. Κανελλόπουλο, ο νέος δήμαρχος ξεκάθαρα δηλώνει πως αν επέλεγε, θα χωροθετούσε αλλού τον Σταθμό, αλλά και πως «δεν χρειάζεται να δοθεί μια χαμένη μάχη», εκτιμώντας πως το ζήτημα εν πολλοίς έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη (ΣτΕ) και άρα έχει δρομολογηθεί.
Είναι πάντως απορίας άξιο γιατί ενώ η γραμμή Κ. Μητσοτάκη είναι στο «λάβαμε το μήνυμα», υπουργοί και -εν προκειμένω- υφυπουργοί της κυβέρνησης συνεχίζουν να αναφέρονται σε κινδύνους συνεργασίας με τους νέους αυτοδιοικητικούς που δεν ανήκουν στον χώρο της ΝΔ.
Γ. ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΣ: Aίσθηση προκάλεσε το ντιλ για την είσοδο αμερικανικής KKR στην Catalio. Κι αν το βλέμμα έπεσε στον πασίγνωστο Γιάννη Αντετοκούνμπο, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής η πορεία του Γιώργου Πετρόχειλου, συνιδρυτή (με τον R. Jacob Vogelstein) της Catalio, που τράβηξε το βλέμμα του επενδυτικού κολοσσού.
Η Catalio ιδρύθηκε το 2000. Επενδύει σε εταιρείες από τον χώρο της υγείας, εστιάζοντας σε τεχνολογίες του μέλλοντος. Προηγουμένως ο Γ. Πετρόχειλος υπήρξε General Partner στο private equity Camden Partners και εκείνη την περίοδο συνίδρυσε την Camden Nexus κάνοντας επενδυτικό «μπάσιμο» σε πρωτοποριακές εταιρείες βιοϊατρικής τεχνολογίας που προέρχονταν από τα εργαστήρια του Johns Hopkins.
Ακόμη πιο νέος, ο απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών υπήρξε αναλυτής στο hedge fund Global Domain LLC και στην Constellation Energy της Βαλτιμόρης.
Παράλληλα συμμετέχει στις διοικήσεις του Ινστιτούτου Kennedy Krieger, της Σχολής Τεχνών της Βαλτιμόρης, του Κέντρου Χρηματοοικονομικών Οικονομικών Johns Hopkins και άλλων οργανισμών.
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ: Πίσω από τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις με ρουκέτες, Ισραήλ και Χαμάς εμπλέκονται σε έναν υπόγειο πόλεμο για το χρήμα.
Οι ισραηλινές αρχές διέταξαν το κλείσιμο δεκάδων λογαριασμών κρυπτονομισμάτων και κατάσχεσαν κρυπτονομίσματα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, σε μια προσπάθεια να στερήσουν πόρους από τη Χαμάς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Financial Times έγραψαν ότι περισσότεροι από 100 λογαριασμοί στο Binance -το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης στον κόσμο- είχαν κλείσει από την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ ζητήθηκαν πληροφορίες για 200 επιπλέον λογαριασμούς.
Ο ρόλος των crypto στη χρηματοδότηση ομάδων είναι στο επίκεντρο εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η επίθεση στο Ισραήλ και οι πολυάριθμες προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων από τη Χαμάς με χρήση κρυπτονομισμάτων επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο.
Πολλαπλές αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν δωρεές σε κρυπτονομίσματα προς οργανώσεις που σχετίζονται με τη Χαμάς, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς.
BERNARD ARNAULT: Στα τέλη του 2022 έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ξεπερνώντας τον «πολύ» Elon Musk. Στη συνέχεια, όμως, τον πήρε η κάτω βόλτα και πλέον μόλις που διατηρεί το «χάλκινο μετάλλιο».
Ο ιδρυτής και CEO του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH, με χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει φίρμες όπως οι Louis Vuitton και Moet & Chandon, «έχασε» σε λιγότερο από μια εβδομάδα 6,8 δισ. δολάρια, καθώς η εταιρεία του παρουσίασε μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση πωλήσεων.
Τώρα η περιουσία του είναι 155,1 δισ. δολάρια, πίσω από αυτή του Jeff Bezos (156,3 δισ.), σύμφωνα με το Bloomberg.
Μακράν μπροστά ο Musk, χάρη στη μετοχή της Tesla που μετρά άνοδο 106% τη φετινή χρονιά. Μεταφράζεται σε 96,8 δισ. «αυγάτισμα» περιουσίας για τον ίδιο σε μόλις 10 μήνες!
MODA BAGNO: Νέο υψηλό δωδεκαμήνου χθες για τη μετοχή, με τη χρηματιστηριακή αξία να ανεβαίνει στα 19,6 εκατ. ευρώ, λίγο πάνω από την καθαρή θέση της εισηγμένης (19 εκατ. ευρώ στις 20/6/2023).
Κύκλοι της αγοράς αποδίδουν την άνοδο στην υψηλή κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου (ένα εκατ. ευρώ) και της επίσης καλής πορείας που προβλέπεται να σημειώσει το δεύτερο μισό της χρονιάς (φαίνεται να διαμορφώνεται ένας αρκετά ελκυστικός δείκτης P/E).
«Το επιχειρηματικό περιβάλλον στις περιοχές που κινούνται οι δραστηριότητες της εταιρείας, μέχρι και τη δημοσίευση της οικονομικής έκθεσης, έχουν σημαντική αύξηση. Η ήδη συνεχιζόμενη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας και συγχρόνως η πορεία που είχε η τουριστική περίοδος για το εστιατόριο INTERNI στη Μύκονο θα φανούν στα πολύ καλά, όπως προβλέπονται, αποτελέσματα του δευτέρου εξαμήνου με αύξηση του κύκλου εργασιών σε σχέση με το 2022», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά η διοίκηση της εισηγμένης στα τέλη Σεπτεμβρίου.
ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΣΑΛΟΜΟΝ: Αφήνει τα decks ο DJ D-Sol, όπως έχει γίνει γνωστός ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs.
To χόμπι του πανίσχυρου τραπεζίτη προκάλεσε κατηγορίες ότι αποσπάται από τη δουλειά του. Ο Σάλομον, 61 ετών, φέρεται να πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από τα decks πριν από περίπου έναν χρόνο, με τον αμερικανικό όμιλο να διαρρέει ότι προκάλεσε ανεπιθύμητη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης.
INTRALOT: Η είσοδος γνωστών επιχειρηματιών στην αύξηση κεφαλαίου, για την οποία ενημέρωσε το Euro2day.gr, λειτούργησε μάλλον «τονωτικά» για τη μετοχή. Ο τίτλος εκτινάχθηκε στο 0,715 ευρώ με άνοδο 10%, την υψηλότερη χθες στο χρηματιστήριο.
Ακόμα καλύτερη η εικόνα για το δικαίωμα, που θα τελεί υπό διαπραγμάτευση μέχρι τη Δευτέρα. Ανοδος 52,5%, στο 0,061 ευρώ, με 2,96 εκατομμύρια τεμάχια να αλλάζουν χέρια.
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Δεύτερη ημέρα με υψηλές συναλλαγές (7,4 εκατ. ευρώ) για τη μετοχή. Αυτή τη φορά, όμως, υπήρξαν και πακέτα. Αρχικά έγιναν δύο, αμφότερα για 40.602 τεμάχια σε τιμές 13,87 και 13,88 ευρώ. Αθροιστική αξία 1,12 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησαν δύο ακόμα. Το ένα για 33.158 τεμάχια στα 13,8 ευρώ (αξία 457 χιλιάδες). Το άλλο, στα 13,84 ευρώ, αφορούσε 85.776 τεμάχια (1,187 εκατ. ευρώ).
Υ.Γ. Οριακή πτώση για τον τίτλο στα 13,75 ευρώ.
ΕΚΤΕΡ: Μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η μετοχή με άνοδο 8,54% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας (2,67 ευρώ).
Στα 3,15 ευρώ το υψηλό έτους που πέτυχε στις 18 Αυγούστου.