ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: «Good news is bad news and bad news is bad news too», έγραψε χθες το αμερικανικό Marketwatch, μια φράση που κολλάει γάντι και στη συμπεριφορά της ελληνικής αγοράς, που χθες επέστρεψε ξανά στις 1.200 μονάδες. Μειωμένοι τζίροι και καμία αντίδραση σε θετικές ειδήσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μετοχή της Eurobank, που έχασε χθες 4,15% και έκλεισε στο 1,467 ευρώ, έχοντας καταθέσει πρόταση απόκτησης του εναπομείναντος ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ στο 1,8 ευρώ (η διαφορά αγγίζει πλέον το 25%), πρόταση που αναμένεται να ικανοποιηθεί σε περίπου δύο εβδομάδες.
Τι συμβαίνει λοιπόν; Ως ένα βαθμό, τα έχουμε ξαναπεί. Η αγορά ατενίζει μια σειρά από IPOs (με πρώτο αυτό της Optima που ήδη έχει ξεκινήσει), βρίσκεται σε αναμονή για τη διάθεση του 20% της ΕΤΕ, περί τον Νοέμβριο, αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, σε τρέχουσες τιμές, ενώ ψάχνει να βρει το μέγεθος των επιπτώσεων από την τεράστια -και πρωτόγνωρη- καταστροφή στη Θεσσαλία.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΙΙ: Υπάρχει όμως κι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας, που έχει αρχίσει να επηρεάζει τις αγορές διεθνώς. Η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων, ακόμη και στα πολύ μακροχρόνια 30ετή ομόλογα των ΗΠΑ, η απόδοση των οποίων βρίσκεται σε υψηλά που είχαν να δουν από το 2011, έχοντας φτάσει το 4,69% από 3,51% τον περασμένο Απρίλιο.
Δεν είναι τυχαίο ότι προχθές ο Jamie Dimon, o πασίγνωστος CEO της JP Morgan Chase (ίσως ο τραπεζίτης με τη μεγαλύτερη επίδραση στον χρηματοπιστωτικό τομέα διεθνώς), δήλωσε ότι καλεί τους πελάτες του να προετοιμαστούν για ακόμη υψηλότερα επίπεδα επιτοκίων, που σε ένα κακό σενάριο θα μπορούσαν να φτάσουν στις ΗΠΑ το... 7%.
Προειδοποιώντας μάλιστα ότι στην περίπτωση αυτή, ο «πόνος» για τις αγορές θα είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι ήταν στην πορεία από το 3% στο 5%.
Κι όπως είναι γνωστό, όσο υψηλότερα είναι τα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων τόσο αυξάνει το «κόστος ευκαιρίας» σε σχέση με τις χρηματιστηριακές επενδύσεις (που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο), πιέζοντας τις αποτιμήσεις.
ΥΓ: Ίσως στους προηγούμενους μήνες, της ανόδου, θα έπρεπε να μας έχει απασχολήσει περισσότερο το γεγονός ότι από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο οι ξένοι παρέμειναν καθαροί πωλητές με κεφάλαια της τάξεως των 535 εκατ. ευρώ. Εκροές που κορυφώθηκαν σε ύψος τον Ιούλιο (τον μήνα που η αγορά έγραψε τα υψηλά της), με την έξοδο 190 εκατ. ευρώ.
OPTIMA: Και μιας και αναφερθήκαμε στη Δημόσια Προσφορά, να πούμε ότι η πρώτη ημέρα χθες ξεκίνησε με το δεξί. Πληροφορούμαστε ότι συγκέντρωσε πάνω από 200 εκατ. ευρώ.
Την κάλυψη της ΑΜΚ δηλαδή την έχουμε και με το παραπάνω. Μένει να φανεί η υπερκάλυψη.
ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Χαρτοφυλάκιο έργων 1,8 GW διαθέτει η εισηγμένη στις ΑΠΕ (στη φωτό ο CEO Αλ. Εξάρχου). Κατηγοριοποιούνται σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 0,9 GW και Φωτοβολταϊκά Πάρκα συνολικής ισχύος 0,9 GW.
Δεν μένει όμως εκεί. Η περαιτέρω διείσδυση στον τομέα των ΑΠΕ περιλαμβάνει και την ανάπτυξη 11 αδειών σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος 0,9 GW.
Ας σημειωθεί ότι τρία Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 110 MW που έχουν εξασφαλίσει τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας βρίσκονται σε κατασκευαστικό ή προκατασκευαστικό στάδιο και αναμένεται έως το τέλος του 2024 να έχουν τεθεί σταδιακά σε λειτουργία.
ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΙΙ: Αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο ντιλ, καθώς το αργότερο έως το τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα «τυπικά» (Επιτροπή Ανταγωνισμού κ.λπ.) για την απόκτηση του 100% της Ακτωρ.
Υπενθυμίζεται ότι με την ολοκλήρωση της εξαγοράς θα καταβληθεί το τίμημα των 100 εκατ. ευρώ. Ποσό 114 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά ενδοομιλικές υποχρεώσεις της ΑΚΤΩΡ προς εταιρείες του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, θα αποπληρωθεί σταδιακά από αυτήν με την εγγύηση της Ιntrakat, εντός 19 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής μετατρέπει την Intrakat σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους υποδομών της χώρας.
ΤΕΛΗΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ: Ουσιαστική είναι η κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη της Θεσσαλίας. Πέραν των κινήσεων από συλλογικούς φορείς (Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, ΣΕΒ, Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών), έχουν ενεργοποιηθεί και επιχειρηματίες. Η στήλη έχει ακούσει ότι μεταξύ αυτών είναι ο δισεκατομμυριούχος Τέλης Μυστακίδης, ο οποίος κατέθεσε δύο εκατομμύρια ευρώ στον ειδικό λογαριασμό της Ελληνικής Πολιτείας για τους πληγέντες.
ΓΕΕΘΑ: Σιγή ιχθύος τηρείται από την ανώτατη ηγεσία του στρατεύματος αλλά και το υπουργείο Άμυνας, τόσο για την τραγωδία της αποτυχημένης αποστολής στη Λιβύη όσο και για τα ελικόπτερα που έγιναν υποβρύχια στο Στεφανοβίκειο, μεταξύ αυτών και τα πανάκριβα ελικόπτερα επιθέσεως «Απάτσι».
Οι φωτογραφίες κάνουν θραύση στο διαδίκτυο, δείχνοντας και όλη τη βάση να έχει γίνει… λίμνη. Οι «χαλαρές» δικαιολογίες για τα ελικόπτερα (ότι ήταν τάχα παροπλισμένα) έχουν απαξιωθεί πλήρως.
Τα δύο σοβαρότατα θέματα πάντως (και για το διεθνές κύρος της χώρας) αναμένεται να απασχολήσουν σύντομα τη Βουλή, καθώς οι ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης πέφτουν βροχή.
ΕΦΟΡΙΑ: Δεν είναι δυνατόν να έχουμε εισοδήματα από ελεύθερους επαγγελματίες των χιλίων ευρώ ή των μείον χιλίων ευρώ, των δύο ή τριών χιλιάδων ευρώ και οι φορολογούμενοι αυτοί να είναι οι πρώτοι που λαμβάνουν όλα τα επιδόματα.
Με τη φράση αυτή, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης πήγε ένα βήμα παραπέρα τη συζήτηση που έχει ανοίξει μετά την καθιέρωση κόφτη τζίρου για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε ελεύθερους επαγγελματίες.
Χρόνια και χρόνια τώρα, τα συνήθη... κορόιδα, μισθωτοί και συνταξιούχοι, βλέπουν τα επιδόματα να τα «λυμαίνονται» πολλές φορές πολίτες οι οποίοι κάθε άλλο παρά τα χρειάζονται, όπως υποδεικνύουν οι συνθήκες διαβίωσής τους. Τα παίρνουν, όμως, γιατί καταφέρνουν να κλέβουν την εφορία, αποκρύπτοντας τα πραγματικά τους εισοδήματα. Και κάπως έτσι, ένας συνταξιούχος μπορεί να χάνει το επίδομα για 100 ευρώ πάνω από το εισοδηματικό όριο και ένας ελεύθερος επαγγελματίες-φοροφυγάς να παίρνει το επίδομα χωρίς πραγματικά να το έχει ανάγκη. Διπλή κοροϊδία, δηλαδή.
Το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε πως φέτος για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, εκτός από το όριο του εισοδήματος, θα ισχύσει και ανώτατο όριο τζίρου 80.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με επιχειρηματική δραστηριότητα, κόβοντας τον δρόμο σε χιλιάδες εξ αυτών.
Στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης του τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, τα κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων θα εξεταστούν και υπό το πρίσμα της φοροδιαφυγής.
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ: Παραμένει τελικά ο Ελευθέριος Κούρταλης στην προεδρία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργίας (ΣΕΒΚ), παρά την εδώ και πολλά χρόνια διατυπωθείσα επιθυμία του να αποχωρήσει από μια θέση που έχει υπηρετήσει επί σειρά δεκαετιών.
Η αλήθεια είναι ότι όταν ο Ελευθέριος Κούρταλης έθεσε και προχθές το ίδιο θέμα στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης, ομόφωνα τα μέλη του ΣΕΒΚ θεώρησαν επιβεβλημένη τη συνέχιση της παρουσίας του στο τιμόνι του Συνδέσμου, λόγω της πολύ μεγάλης εμπειρίας που διαθέτει και των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν αυτή την περίοδο στον ευρύτερο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας.
ΥΓ: Στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒΚ έδωσαν το παρών τόσο η Ελευθερία Μουζάκη όσο και η κόρη της Αικατερίνη, οι οποίες μέχρι πρότινος μετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης κλωστοβιομηχανίας Ελ. Μουζάκης.
ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: «Χρυσή» αποδείχτηκε η επιλογή της διοίκησης της εταιρείας να αποκτήσει το 2021 στην προθεσμιακή αγορά Interest Rate Swaps (συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων), προκειμένου να «κλειδώσει» χαμηλά επιτόκια για τα επόμενα χρόνια.
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο ρευστοποίησε τα συγκεκριμένα προϊόντα, καταγράφοντας έκτακτα κέρδη ύψους έξι εκατ. ευρώ (συγκεκριμένα μέσα από αυτή τη συναλλαγή προέκυψε αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων κατά 1,19 εκατ. και είσπραξη ποσού 7,22 εκατ. ευρώ ως χρηματοοικονομικό έσοδο).
Έτσι προέκυψαν για τον εισηγμένο όμιλο σε ένα δύσκολο εξάμηνο προ φόρων κέρδη 6,8 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχης περυσινής επίδοσης 2,22 εκατ. ευρώ.
Πέραν αυτού, η είσπραξη του προαναφερόμενου ποσού από την πώληση των Interest Rate Swaps μαζί με την επίτευξη θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών 9,57 εκατ. ευρώ στο πρώτο φετινό εξάμηνο, είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο καθαρός δανεισμός στα 52,47 εκατ. ευρώ και να βελτιωθούν οι δείκτες ρευστότητας (π.χ. καθαρό χρέος προς EBITDA από το 6,00 στο 4,66) και κεφαλαιακής διάρθρωσης (π.χ. σύνολο υποχρεώσεων προς ίδια κεφάλαια από το 1,28 στο 1,07).