Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 26 2023

Αβαξ-κατάρρευση γέφυρας: Ερωτήματα κόλαφος από ειδικούς *Τo scrip divident της ΑΝΔΡΟ και tips για ΔΟΜΙΚ, Unibios

Αβαξ-κατάρρευση γέφυρας: Ερωτήματα κόλαφος από ειδικούς *Τo scrip divident της ΑΝΔΡΟ και tips για ΔΟΜΙΚ, Unibios

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Υπήρξε έντονη φημολογία της προηγούμενες ημέρες για τη θέση της προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Οι υποψήφιοι αρκετοί και με περγαμηνές, ωστόσο η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα (φωτό) και η Γεωργία Αδειλίνη έκαναν τη διαφορά. Η ηγεσία του Αρείου Πάγου για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι γυναικεία υπόθεση

Οπως έγινε γνωστό εχθές, το υπουργικό συμβούλιο έδωσε ομόφωνα την προεδρία του Αρείου Πάγου στην κα Κλάπα. Πολύπειρη δικαστής, νούμερο 3 στην επετηρίδα των αρεοπαγιτών. Ως εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ενώ συμμετείχε στο δεκαμελές τμήμα Α1 του Αρείου Πάγου που έκρινε ότι το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη θα πρέπει να αποκλειστεί από την εκλογική διαδικασία.

Η ίδια ήταν επίσης πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών επί ΣΥΡΙΖΑ, με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

Συνοδοιπόρος της κ. Κλάπα Χριστοδουλέα στην ηγεσία του ανώτατου δικαστηρίου θα είναι η επίσης εμπειρότατη αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία είναι 7η στην επετηρίδα και αποχωρεί σε δύο χρόνια από τον εισαγγελικό κλάδο.

Η κυρία Αδειλίνη ήταν εισαγγελέας στη δίκη Τσοχατζόπουλου, ενώ ήταν αυτή που πρότεινε την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά. 

Στις δύο επιλογές αντέδρασε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς, κάνοντας λόγο για εξόφθαλμο πολιτικό-δικαστικό δούναι και λαβείν. «Είναι πλέον όλοι εκτεθειμένοι», σχολίασε. 

 

ΑΒΑΞ: Πλην της…. χλωμής ανακοίνωσης που όπως γράψαμε χθες, εξέδωσε αυθημερόν, η οποία περισσότερα ερωτήματα δημιούργησε παρά απάντησε, η εταιρεία δεν έχει κάνει νεότερη τοποθέτηση, πέρα από το να δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει ουσιώδης επίδραση του συμβάντος (ενός θανάτου και 14 τραυματισμών) στα οικονομικά της μεγέθη!

Στο μεταξύ όμως ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος κατέθεσε μια σειρά από ερωτήματα που αποτελούν κόλαφο για την υπόθεση, καθότι δεν προέρχονται από κάποιους άσχετους αλλά από ειδικούς στον χώρο των έργων.

Παραθέτουμε τα ερωτήματα του κ. Βασίλη Αϊβαλή όπως τα κατέγραψε η τοπική εφημερίδα Πελοπόννησος,  χωρίς περαιτέρω σχολιασμό:

  1. Παρά την απόφαση του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας για παύση εργασιών από τις 12.00 έως τις 17.00 λόγω υψηλών θερμοκρασιών (άνω των 40ο C με υγρασία άνω του 20%), η ανάδοχος εταιρεία που είχε αναλάβει την αντικατάσταση της γέφυρας από τον παραχωρησιούχο δεν είχε διακόψει τις εργασίες…

Να σημειωθεί, διότι ίσως έχει την αξία του, ότι την αμέσως προηγούμενη ημέρα οι εργασίες καθαίρεσης ολοκληρώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα.

  1. Με ποια λογική και ποιο σχέδιο ασφαλείας δούλευαν ταυτόχρονα επάνω στο άνοιγμα της αμφιέριστης γέφυρας δύο σφυριά που έσπαγαν εκατέρωθεν την πλακοδοκό εντεταμένου σκυροδέματος;

Είναι πραγματικά σαν να θέλεις να κόψεις ένα κλαδί από τον κορμό ενός δένδρου και να το κάνεις καθήμενος επάνω στο κλαδί.

Επειδή όμως και αυτό ίσως να έχει την αξία του, επάνω στη δοκό κατά τη διάρκεια των εργασιών, το βάρος των δύο σφυριών ήταν περίπου 30 ton το ένα και περίπου 12 ton το δεύτερο.

  1. Σίγουρα όταν θέλεις να εργαστείς επάνω στο άνοιγμα μιας γέφυρας, θα πρέπει οπωσδήποτε από κάτω να βάλεις υποστηλώματα, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρχαν…

Αλήθεια, μήπως είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που αυτό συμβαίνει…;

  1. Είναι προφανές ότι σε τέτοιου είδους έργα από πλευράς ασφάλειας διασφαλίζεται ο αποκλεισμός εισόδου του οποιουδήποτε δεν έχει εργασία στον χώρο, κάτι που προφανώς εκ του αποτελέσματος δεν συνέβη στην παρούσα περίπτωση, με ευθύνη του αναδόχου.
  2. Κάτω από την επίβλεψη ανεξάρτητης εταιρείας είναι δυνατόν να λαμβάνουν χώρα όλα τα ανωτέρω και μάλιστα ταυτόχρονα;

Και καταλήγει: «Με την ευχή να μην ανασυρθεί άλλος νεκρός κάτω από τα συντρίμμια, να υπάρξει πλήρης και σύντομη ανάρρωση στους διασωθέντες και μεγαλύτερη υπευθυνότητα σε όλους τους αρμοδίους για να περιορίσουμε καταλυτικά τέτοια συμβάντα».

Εμείς θα προσθέσουμε ένα ακόμη: Αληθεύει ότι οι Ρομά δεν είχαν έρθει απρόσκλητοι να πάρουν τα παλιοσίδερα;  

 

UNIBIOS: Έσπασε χθες το φράγμα του ενός ευρώ η μετοχή της Unibios, καταγράφοντας άνοδο 9,9% και διαμορφώνοντας την αποτίμησή της στα 17,5 εκατ. ευρώ.

Κάτι τα μεγέθη της εταιρείας που ανεβαίνουν χρόνο με τον χρόνο, κάτι οι φιλόδοξοι στόχοι που ανακοινώθηκαν (εξαγορά στη Δυτική Ευρώπη, σενάριο εισαγωγής της θυγατρικής στο Euronext, κ.λπ.) σε συνδυασμό με το τρέχον χρηματιστηριακό κλίμα, έχουν ανεβάσει την τιμή της μετοχής κατά 35% από την αρχή του έτους. 

 

 

ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί από την έκτακτη γενική συνέλευση της Alpha Trust Ανδρομέδα η δυνατότητα επανεπένδυσης των μερισμάτων για την επόμενη πενταετία (2023-2028), το γνωστό scrip divident που καθιέρωσε ο ΟΠΑΠ.

Μια τέτοια κίνηση, όχι μόνο ενισχύει το ενεργητικό της εταιρείας αλλά παράλληλα δίνει τη δυνατότητα σε όσους μετόχους το επιθυμούν -και δεν έχουν άμεση ανάγκη ρευστότητας- να διευρύνουν το ποσοστό τους στην εισηγμένη.

 

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε… φλέβα χρυσού στα υπόγεια των εγκαταστάσεων της Δομικής Κρήτης.

Ίσως έτσι να εξηγείται το ότι ενώ ο εμπειρότατος Δημήτρης Κούτρας αγόρασε το 29,31% της εταιρείας προς 0,90 ευρώ ανά μετοχή (και προφανώς συμφώνησε σε αυτό το τίμημα και ο βασικός της μέτοχος που γνωρίζει την εταιρεία όσο κανείς άλλος), κάποιοι έσπευσαν χθες να ψωνίσουν 293.515 τεμάχια της ΔΟΜΙΚ (άλλαξε χέρια το 1,85% της εταιρίας) σαν να μην υπάρχει… αύριο, με αποτέλεσμα να εκτοξεύσουν την τιμή της στα 2,09 ευρώ, με άλμα +22,94%.

Ή διαφορετικά 132% υψηλότερα απ’ ό,τι την αγόρασε ο Δημήτρης Κούτρας.

Και προκύπτει το ερώτημα, αν αυτοί που αγοράζουν, ξέρουν κάτι παραπάνω από το υπόλοιπο επενδυτικό κοινό… 

  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v