ELLINGTON-ATTICA BANK: Έχοντας ψάξει αρκετά το θέμα, μπορούμε σήμερα να επιβεβαιώσουμε ότι η αύξηση της τράπεζας το 2021 έγινε με… placeholder τη RINOA LTD, μια εταιρεία συνδεδεμένη με την Ellington, αντί της ίδιας της Εllington, επειδή η τελευταία δεν αισθανόταν ότι καλύπτονται οι προϋποθέσεις που απαιτούσε. Και με τη δέσμευση (commitment letter) ότι… «αν και όταν» (subject to conditions, σε αγγλική διατύπωση), σε δεύτερη αύξηση, θα έβαζε 100 εκατ. ευρώ.
Κεντρικό ρόλο στις επαφές και στην εξέλιξη της υπόθεσης είχε η εδρεύουσα στην Ελλάδα Ellington Solutions ΑΕ, τελικοί μέτοχοι-φυσικά πρόσωπα (Ultimate Beneficial Owners) της οποίας, σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες μας, είναι ο ελληνικής καταγωγής Mάικ Βράνος (φωτ.), δηλαδή ο ίδιος ο ισχυρός άνδρας τoυ επενδυτικού ομίλου Ellington κι ακόμη ένας Αμερικανός ονόματι Σβαρτς.
Το ερώτημα αν έβαλαν κάποια λεφτά στην αύξηση ή αν οι Ελληνο(αμερικανοι) έβαλαν το όνομα και το ΤΜΕΔΕ τα λεφτά παραμένει επισήμως αναπάντητο. Οι πληροφορίες μας πάντως επιμένουν ότι οι μετοχές της αύξησης πέρασαν στη RINOA LTD με εισφορά από το ΤΜΕΔΕ.
Η ίδια η RINOA LTD, ωστόσο, σύμφωνα με υψηλές πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι συνδεδεμένη ποικιλοτρόπως με τον όμιλο της Εllington, γεγονός που, όπως λένε, προκύπτει και από σειρά κατατεθειμένων εγγράφων.
Μάλλον έχει δε τη σημασία του ότι και κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία του ΤΜΕΔΕ υποστηρίζουν πως η Εllington Solutions ΑΕ είναι «ο επενδυτικός βραχίονας της Ellington στην Ελλάδα». Κατά τις πληροφορίες μας μάλιστα, υπάρχει και επίσημο έγγραφο της ηγεσίας του Εllington Management Group, συνοδευόμενο και από συμβολαιογραφικό έγγραφο, με ημερομηνία 08/10/2020 (σχεδόν ένα χρόνο πριν την αύξηση), που διαβεβαιώνει περί αυτού με κάθε επισημότητα.
ELLINGTON-ATTICA BANK ΙΙ: Κατά συνέπεια, όταν το Ellington Management Group LLC υποστηρίζει ότι δεν συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Αttica Bank, είτε εννοεί ότι δεν συμμετείχε το ίδιο αλλά συνδεδεμένη εταιρεία (η RINOA LTD), είτε ότι εμφανίστηκε με συνδεδεμένη εταιρεία αλλά λεφτά δεν έβαλε, είτε… και τα δύο!
Έτσι άλλωστε εξηγείται και το γεγονός ότι σε παλαιότερη γραπτή δήλωσή της η Ellington εμφανίζεται να υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι: «Καμία ανώνυμη "πηγή" ή "κύκλος" δεν μπορεί να διαγράψει την πραγματικότητα, η οποία είναι πως η συμμετοχή της Ellington στο σχέδιο εξυγίανσης και ιδιωτικοποίησης της Attica Βank τον Δεκέμβριο του 2021 διέσωσε την Αttica Bank από βέβαιη χρεωκοπία». Προφανώς διότι χωρίς αυτή θα «κόλλαγε» η ΑΜΚ στον SSM για λόγους state aid.
Με άλλα λόγια, απ' όπου κι αν το πιάσεις, δεν ήταν Γιάννης, ήταν όμως… Γιαννάκης! Αντί της Ellington, διάφορες εταιρείες και πρόσωπα, συνδεδεμένα, περιλαμβανομένου και του «αρχηγού» Μάικ Βράνος.
Μάθαμε επίσης από διασταυρωμένες πληροφορίες ότι στη RINOA LTD και σε ακόμη μία εταιρεία, επίσης συνδεδεμένη με την Εllington, κατέληξε και η τιτλοποίηση OMEGA της Αttica Bank, τον Σεπτέμβριο του 2021, κατόπιν υπόδειξης από την (ναι, επίσης συνδεδεμένη με τo αμερικανικό fund) Ellington Solutions ΑE. Αυτά αφού προηγουμένως, τον Αύγουστο του ίδιου έτους, είχε αγοραστεί από εταιρεία της Ellington Solutions το 69% της Thea Artemis Financial Solutions (49% κατοχής της DDM AG και 20% της Αttica Bank).
Βαθιά η σχέση....
Δεν ξέρουμε πώς σας φαίνονται τα παραπάνω, κατά την άποψή μας πάντως (παρότι πηγές μας μέσα στην ΤτΕ υποστηρίζουν πως δεν είναι έτσι) πρέπει να ήταν πολύ… απελπισμένοι οι εμπλεκόμενοι στο εγχείρημα (ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, ΤτΕ) για να προχωρήσουν έτσι την όλη υπόθεση των αυξήσεων στην Αττική.
Δηλαδή με επενδυτή που ήθελε αλλά δεν… μπορούσε και υποσχόταν ότι «αν», τότε «θα»...
Ψάχνουμε τώρα και ορισμένα επιμέρους θέματα, οπότε θα επανέλθουμε προσεχώς.
REAL CONSULTING: Στον ίδιο δρόμο με τις άλλες εισηγμένες του κλάδου βαδίζει η εταιρεία. Στρατηγική για λειτουργική ανάπτυξη στην εγχώρια υποσχόμενη αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού και παράλληλα εξαγορές έναντι λογικών αποτιμήσεων, όπως αυτή που ανακοινώθηκε χθες (το 60% της κυπριακής Advanced Management Solution).
Από τις τέσσερις εταιρείες πληροφορικής της Εναλλακτικής Αγοράς του ΧΑ, οι δύο (Entersoft και Epsilon Net) έχουν ήδη μεταταχθεί στην Κύρια Αγορά από το πρώτο εξάμηνο του 2020, η τρίτη (Performance Technologies) θα πράξει το ίδιο φέτος και απομένει να δούμε τον χρονισμό των κινήσεων της Real Consulting για το συγκεκριμένο θέμα.
Κύκλο εργασιών 48,3 εκατ., EBITDA 3,61 εκατ. και καθαρά κέρδη 2,05 εκατ. ευρώ σημείωσε πέρυσι η Real Consulting, με καθαρό δανεισμό μόλις 504 χιλ. ευρώ.
INTRAKAT: Σας ενημερώσαμε προ ημερών ότι ο Λουκάς Καραλής, έως πρότινος Chief Investment Officer του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κλείνει συμφωνία με τη Τhrivest. Πέσαμε (ελάχιστα) έξω.
Έχει κλείσει και θα πάει από Σεπτέμβρη στην εταιρεία κατασκευών του επενδυτικού σχήματος, όπου και θα αναλάβει τον τομέα του Strategy και τις επενδυτικές σχέσεις. Μόλις χθες, θυμίζουμε, ανακοινώθηκε από την εταιρεία ότι τη θέση του CFO ανέλαβε ο Κώστας Αδαμόπουλος, φρέσκια μεταγραφή από τα υψηλά πατώματα της Εθνικής Τράπεζας.
ΕΦΟΡΙΑ: Ραβασάκια ετοιμάζεται να στείλει για ακόμη μια φορά η ΑΑΔΕ, δίνοντας μια τελευταία ευκαιρία πριν τη «λυπητερή».
Στις 18 Ιουλίου, αναφέρουν οι πληροφορίες, θα αποσταλούν μαζικά ειδοποιητήρια σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, υπενθυμίζοντας αφενός την προθεσμία ρύθμισης ή αναβίωσης ρύθμισης έως τις 31 Ιουλίου και αφετέρου τον κίνδυνο της «λίστας»: Στις 4 Αυγούστου, μετά την πρόσφατη παράταση, βγαίνουν στα «μανταλάκια» οι οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ.
Σε όλα τα παραπάνω, βέβαια, υπάρχει ένα ερώτημα, ή μάλλον δύο. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέας παράτασης στις προθεσμίες για τις ρυθμίσεις, αλλά και το ενδεχόμενο λίφτινγκ στις υφιστάμενες διευκολύνσεις.
Κυβερνητική πηγή, η οποία ρωτήθηκε χθες σχετικά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Έξι μήνες χρειάστηκε ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, που επέλεξε η πρώην ΡΑΕ, για να «ξεσκονίσει» το υλικό του ΔΕΔΔΗΕ από τους διαγωνισμούς που προκήρυξε ο Διαχειριστής για τη χορήγηση όρων σύνδεσης σε μικρά φωτοβολταϊκά έργα στα κορεσμένα δίκτυα της Πελοποννήσου και της Κρήτης.
Το περιεχόμενο του πορίσματος, που παραδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην ΡΑΑΕΥ, παραμένει επτασφράγιστο. Περιορισμένες διαρροές μιλούν για κενά στην όλη διαδικασία, η οποία είχε προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις και καταγγελίες του κλάδου, αλλά και του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης, που έφθασαν μέχρι τη ΡΑΕ. Η Αρχή είχε αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να προχωρήσει κατ' αρχάς στο «πάγωμα» των διαγωνισμών και στη συνέχεια να ορίσει εμπειρογνώμονα για να ελέγξει τι συνέβη.
Τώρα, το αρμόδιο Τμήμα Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ ετοιμάζει επιστολή προς τον ΔΕΔΔΗΕ, που θα σταλεί κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με την οποία θα ζητούνται από τον Διαχειριστή οι απόψεις του για όσα έχει εντοπίσει ο εμπειρογνώμονας. Από τις απαντήσεις αυτές η Αρχή θα κρίνει αν συντρέχει λόγος οριστικής ακύρωσης των διαγωνισμών, έπειτα από συνεννόηση και με το αρμόδιο ΥΠΕΝ.
Από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ τηρείται σιγή ιχθύος προς το παρόν: «Θα επικοινωνήσουμε τις θέσεις μας όταν μας σταλεί η επιστολή», διαμηνύουν αρμόδιες πηγές.
Η στήλη μαθαίνει ότι το πόρισμα δεν έχει σταλεί ούτε στο ΥΠΕΝ, απλά ενημερώθηκε ο Θόδωρος Σκυλακάκης και για το θέμα αυτό ως «εκκρεμότητα», μαζί με όλα τα άλλα.
Για να δούμε τι θα δούμε στο τέλος!