ALPHA BANK: Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που έδωσε η τράπεζα που «τρέχει» ο Βασίλης Ψάλτης (φωτ.) και αφορούν την σχέση της τράπεζας με τους μεγάλους πελάτες της/επιχειρήσεις.
Το 60% των εν λόγω επιχειρήσεων διατηρεί σταθερή σχέση με την Alpha Bank για περισσότερα από 20 χρόνια. Σε επίπεδο χρηματοδότησης (funding) η τράπεζα βρίσκεται σε ανοικτή ενεργή γραμμή με το 80% των μεγάλων επιχειρήσεων και με το 65% των μικρομεσαίων.
Η τράπεζα έδωσε αναλυτικά στοιχεία και για τη διάρθρωση του δανειακού της χαρτοφυλακίου στο corporate banking: Έχει λοιπόν χρηματοδοτήσει με 3,5 δισ. ευρώ τη βιομηχανία, με 3,5 δισ. ευρώ τις κατασκευές, με 2,5 δισ. ευρώ τις επιχειρήσεις του κλάδου της φιλοξενίας και με 2 δισ. ευρώ το εμπόριο.
Το 60% των δανείων είναι χαμηλού ρίσκου, το 10% μεσαίου, ενώ μόλις το 3% εντάσσονται στη watch list.
ALPHA BANK: Ξεκάθαρα ο πρωταγωνιστής της χθεσινής συνεδρίασης που έγινε στη σκιά του Investor day και την ανακοίνωση της στρατηγικής έως το 2025.
Συναλλαγές 53 εκατ. ευρώ (σχεδόν το 30%) του συνόλου και κλείσιμο στο 1,53 ευρώ, που συνιστά υψηλό 70 μηνών.
OΤΕ: Ο Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων ΟΤΕ αποτελεί για τη διοίκηση του Οργανισμού αυτό που λέει η αγορά «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση».
«Ο Μπάμπης Μαζαράκης ανέλαβε την Telekom Romania Mobile με στόχο να εξασφαλίσει ότι η εταιρεία θα πάει καλά», δήλωσε χθες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ο επικεφαλής του OΤΕ Μ. Τσαμάζ, χαρακτηρίζοντας την παρουσία του κ. Μαζαράκη ως… εγγύηση, ώστε να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα της ρουμανικής εταιρείας με βάση τις επιταγές του OTΕ.
Ο κ. Τσαμάζ συμπλήρωσε ότι «αν βρεθεί το κατάλληλο τίμημα, θα την πουλήσουμε, ωστόσο αυτό έχει πολύ δρόμο ακόμα».
ΑΕΠ: Ελαφρώς αρνητική έκπληξη αποτέλεσε η οριακή μείωση (-0.1%) του ελληνικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, σε σχέση με το Q4 του 2022, παρά τη σημαντική αύξηση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022 (+2,1%), καθώς οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο.
Η μείωση τρίμηνο με τρίμηνο, λένε ορισμένοι ειδικοί, οφείλεται κυρίως στη μείωση των επενδύσεων, κάτι που μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί συγκυριακό, καθώς μιλάμε για ένα τρίμηνο που είχε μπροστά του (και) την αβεβαιότητα των εκλογών.
Η εικόνα ενδέχεται να αλλάξει προσεχώς, εκτός σημαντικού απροόπτου, κυρίως στα μετεκλογικά τρίμηνα, δηλαδή το τρίτο και το τέταρτο.
ΚΑΦΕΣ: Το ότι η καφεΐνη είναι ένα από τα πολυδιαφημισμένα συστατικά δημιουργίας καλλυντικών, καθώς η αντιοξειδωτική της δράση βοηθά στη λιπόλυση, στην προστασία των κυττάρων από την υπεριώδη ακτινοβολία και επιβραδύνει τη διαδικασία φωτογήρανσης είναι εν πολλοίς γνωστό.
Προς το παρόν ωστόσο δεν υπήρξε συνέργεια μεταξύ των δύο βιομηχανιών -παραγωγής και εμπορίας καφέ και των εταιρειών παραγωγής καλλυντικών- ώσπου η λογική της κυκλικής οικονομίας τις συνέδεσε. Έτσι, οι τόνοι καφέ από τα 432 καταστήματα της γνωστής αλυσίδας Coffee Island που κατέληγαν στα σκουπίδια πλέον θα επαναχρησιμοποιούνται, προκειμένου μετά από κατάλληλη επεξεργασία να παράγουν πρώτη ύλη για τις βιομηχανίες καλλυντικών της χώρας.
Η πατρινή εταιρεία αποφάσισε να επενδύσει 400.000 ευρώ στη startup Coffee-Eco, η οποία αναλαμβάνει να συλλέγει 50 τόνους υπολειμμάτων καφέ espresso, να τους επεξεργάζεται και να παράγει πρώτη ύλη σε μια πρότυπη μονάδα.
Ήδη δε έχουν βρεθεί οι πελάτες χρήσης των υποπροϊόντων και είναι η dream team της εγχώριας παραγωγής καλλυντικών, δηλαδή η Apivita, η Κορρές και η Dust&Cream.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ψήφος εμπιστοσύνης και από τον γνωστό Αλμπέρτο Γκάλο της Andromeda Capital Management που είπε στο Βloomberg ότι βλέπει ως ασφαλή «πονταρίσματα» συγκεκριμένους τομείς της ευρύτερης διεθνούς αγοράς, ανάμεσά τους στα ευρωπαϊκά ομόλογα υψηλής απόδοσης και στις τράπεζες «εθνικούς πρωταθλητές» της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Το ποιες ελληνικές τράπεζες εννοούσε, από τις 4 συστημικές, δεν το ξεκαθάρισε. Πιθανώς και όλες.
AVRAMAR: Κρίσιμη εβδομάδα για τον όμιλο ιχθυοκαλλιέργειας που έχει μπλεχτεί στα... ίδια του τα δίχτυα. Εντός των ημερών, όπως μαθαίνει η στήλη, θα γίνει η τετ α τετ συνάντηση των τραπεζών με τους μετόχους, για να διαπιστωθούν οι προθέσεις των τελευταίων.
Με πολύ απλά λόγια, οι τραπεζίτες θέλουν όχι μόνο να δουν το business plan, αλλά και να διαπιστώσουν αν οι μέτοχοι της Avramar (Mubadala και Amerra) πιστεύουν σε αυτό, στο management και αν προτίθενται να βάλουν ζεστό χρήμα στην εταιρεία.
Το τελευταίο είναι και το πιο κρίσιμο. Διότι χωρίς κεφαλαιακή ενίσχυση από τους μετόχους, το σενάριο οι τράπεζες να βάλουν κι άλλα λεφτά και να αναδιαρθρώσουν δάνεια δεν «παίζει». Αντιθέτως, σε μια τέτοια περίπτωση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Βέβαια, όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές στη στήλη, τίποτε δεν έχει αποφασιστεί.
Ακόμη όμως και αν βρεθεί κοινός τόπος και οι μέτοχοι βάλουν λεφτά, δεν θα ανοίξουν οι τραπεζικοί κρουνοί την επόμενη ημέρα. Αυτό θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση του business plan, του τι θα βγάλει η «κάλπη» του οικονομικού ελέγχου που θα ανατεθεί σε ελεγκτική εταιρεία και την καταμέτρηση του ιχθυοπληθυσμού που θα αναλάβει διεθνής εταιρεία.