ΤΣΟΥΝΗΣ: Κανονικά θα έπρεπε να έχει σκάσει σαν βόμβα στο πολιτικό σύστημα, η πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη Τζορτζ Τσούνη (φωτ.) ότι «καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει το μονοπώλιο του τι είναι σωστό και τι λάθος», ακόμη περισσότερο στους υπερ-πατριωτικούς κύκλους της Νέας Δημοκρατίας.
Εντούτοις, μάλλον έπεσε «μούγκα στη στρούγκα», με εξαίρεση τους γνωστούς… τουρκοφάγους, δεξιότερα της ΝΔ.
Θα το προσπερνούσαμε ίσως, όπως και την άλλη δήλωση του πρέσβη ότι θα υπάρξει «σοβαρή προσπάθεια για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών», αν δεν υπήρχαν οι επίσης κατευναστικές δηλώσεις του Νίκου Δένδια, που κινούνται στη λογική του καλού κλίματος και του ίσως «να τα βρούμε» με τους Τούρκους, αλλά και το πρόσφατο άρθρο του συνεργάτη του ΕΛΙΑΜΕΠ Δρ. Ρόναλντ Μεϊνάρντους, στην Deutsche Welle. Σύμφωνα με το οποίο, μετά τις εκλογές, θα εκδηλωθεί σοβαρή πρωτοβουλία «της Δύσης» για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη γείτονα.
Η αίσθηση λοιπόν είναι ότι ο κ. Τσούνης βγήκε μπροστά για να ρίξει το πρώτο πολιτικό καύσιμο στη μηχανή εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Τα ερωτήματα βέβαια είναι δύο: Πρώτον, αν έχει την ίδια άποψη και η Τουρκία, καθότι ο Ερντογάν έχει αρχίσει πάλι να σηκώνει… μπαϊράκι, χωρίς ο μεγάλος αντίπαλός του στις επικείμενες εκλογές, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να εμφανίζεται περισσότερο διαλλακτικός.
Δεύτερον, αν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο όχι απλά η ελληνική πολιτική, αλλά και η ελληνική κοινή γνώμη, που τόσα χρόνια έχει εθιστεί σε μονολιθικές απόψεις.
Διότι κάποιοι μιλούν από καιρό για «Πρέσπες του Αιγαίου»…
EΥΑΘ: Νέο χαμηλό 52 εβδομάδων για τη μετοχή (έκλεισε στα 3,28 ευρώ), που θα ήταν και νέο χαμηλό 5ετίας, αν δεν είχε μεσολαβήσει μια σύντομη περίοδος τον Μάρτιο του 2020, με την επέλαση της πανδημίας και την επιβολή του πρώτου λοκντάουν.
Κοιτώντας στο διάγραμμα τη συμπεριφορά της σε πιο στενό διάστημα 12μήνου, φαίνεται καθαρά ότι η μετοχή άρχισε το μακροβούτι κάτω από το… νερό, περί το τέλος του Σεπτεμβρίου, με την ανακοίνωση των αρνητικών αποτελεσμάτων 9μήνου. Κι έκτοτε συνεχίζει να έχει προβλήματα.
Ενδεικτικά, η μετοχή βρισκόταν τότε στα 4,26 ευρώ, με τον Γενικό Δείκτη πέριξ των 820 μονάδων κι έχει χάσει περίπου 1 ευρώ, ενώ ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τις 1.050 μονάδες!
Προφανώς ρόλο έχει παίξει και η διάψευση των προσδοκιών που είχαν κάποιοι για μερική έστω ιδιωτικοποίηση. Θυμίζουμε ότι σε κάποια φάση τον Αύγουστο του 2019, λίγο μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, η μετοχή έφτασε στην περιοχή των 5,6 ευρώ.
Ομολογουμένως και οι ζημίες του 2022, ύψους 4,24 εκατ. ευρώ προ φόρων (λόγω εκτόξευσης στην τιμή του ρεύματος), έναντι κερδών προ φόρων ύψους 15,75 εκατ. το 2021, δεν δίνουν την καλύτερη εικόνα.
Ωστόσο με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος, αποτιμάται στα 119 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει 177 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια και έχει συνολικές υποχρεώσεις 44 εκατ. ευρώ, με ταμείο 71,5 εκατ. ευρώ!
Κάτω κι από την καθαρή θέση της…
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Έντονη δυσαρέσκεια προκαλεί σε πολλούς η προθεσμία 4μήνου για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προηγούμενου έτους, την οποία πληθώρα εισηγμένων εταιρειών σπεύδει να εξαντλήσει, συχνά μέχρι και την τελευταία ημέρα. Φέτος μιλάμε για δύο ντουζίνες εισηγμένες, που έφαγαν τον γάιδαρο και όλη την… ουρά του.
Η δυσαρέσκεια έχει την εξήγησή της. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και τα «συστήματα πληροφόρησης» των σύγχρονων εταιρειών, λογιστικά και άλλα, δίνουν ενημέρωση με πρωτόγνωρη ταχύτητα, οπότε είναι μάλλον περιττό να δίνονται 120 μέρες για να βγουν αποτελέσματα έτους, οπότε ανακοινώνονται αφού έχει ήδη κλείσει το α’ τρίμηνο του… επόμενου χρόνου!
Εντούτοις δεν είναι μόνο το ελληνικό χρηματιστήριο που δίνει τόσο άνετες προθεσμίες, αφού για παράδειγμα, το ίδιο συμβαίνει και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Πολύ πιο σφικτή είναι η προθεσμία στις ΗΠΑ, που όμως ποικίλλει ανάλογα και με το χρηματιστηριακό μέγεθος του free float της εταιρείας, κινούμενη μεταξύ 60 ημερών για μεγάλες εταιρείες, 75 και 90 ημερών για μικρότερες (πάντα για τα αμερικανικά δεδομένα) εταιρείες.
Κατά συνέπεια, καθότι δεν αναμένουμε από το ελληνικό χρηματιστήριο να… πρωτοτυπήσει μειώνοντας τις προθεσμίες π.χ. στις 90 ημέρες, εναπόκειται στους επενδυτές να επιβραβεύουν εκείνους που δημοσιεύουν νωρίτερα και να τιμωρούν εκείνους που περιμένουν μέχρι και την τελευταία ημέρα.
Άλλωστε η εμπειρία έχει δείξει ότι όποιοι έχουν καλά αποτελέσματα, συνήθως προτιμούν να δημοσιεύσουν νωρίς, κι εκείνοι που… δεν έχουν, συνήθως τα γνωστοποιούν τις τελευταίες ή ακριβώς την τελευταία διαθέσιμη ημέρα, μαζί με το «μπούγιο» των λοιπών καθυστερημένων.
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Αύξηση κατά 1,2 δισ. ευρώ σημείωσαν οι τραπεζικές καταθέσεις των νοικοκυριών τον φετινό Μάρτιο, αντανακλώντας τις ισχυρές αντοχές της ελληνικής οικονομίας και την ανοδική πορεία που εξακολουθεί να καταγράφει το ΑΕΠ της χώρας.
Ειδικότερα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών έκλεισαν στις 31 Μαρτίου στα 140,9 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,7 δισ. ψηλότερα από τα τέλη Νοεμβρίου του 2022 και 6 δισ. ευρώ πιο πάνω από την αντίστοιχη επίδοση του περυσινού Μαρτίου.
Μια καλύτερη απεικόνιση της πραγματικότητας θα είχαμε αν συνεκτιμούσαμε και τα χρήματα των αποταμιευτών που από το Νοέμβριο του 2022 έως και τον Μάρτιο του 2023 «μετακόμισαν» από τις τράπεζες για να κατευθυνθούν στα Ομολογιακά Α/Κ συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας και ετησίου μερίσματος. Μόνο κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, οι σχετικές κεφαλαιακές ροές προσέγγισαν το ένα δισ. ευρώ.
ΥΓ: Είναι θεωρητικά εσφαλμένη η σύγκριση των καταθέσεων του Μαρτίου με αυτές του Δεκεμβρίου, καθώς κατά τον τελευταίο μήνα κάθε έτους οι καταθέσεις των νοικοκυριών εμφανίζονται εποχικά αυξημένες (λόγω του 13ου μισθού στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα) και μέρος αυτών καταναλώνεται συνήθως μέσα στον Ιανουάριο του επόμενου έτους.
ΚΡΙ ΚΡΙ: Η μεγάλη παραίτηση συνεχίζει να επηρεάζει τη σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία. Η οικογενειακή εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία που είναι από τις λίγες που δημοσιεύουν αναλυτικά στοιχεία με βάση τους δείκτες ESG, εμφάνισε μια ακόμη χρονιά σημαντική αύξηση του δείκτη κινητικότητας προσωπικού.
Το ποσοστό των εθελούσιων αποχωρήσεων, με βάση τους δείκτες του ESG, από 2,8% το 2020 και 4,7% πέρυσι εκτοξεύθηκε στο 8,4%. Αντιθέτως, το ποσοστό των μη εθελούσιων αποχωρήσεων από 0,9% το 2020 και 4,5% πέρυσι υποχώρησε στο 0,6%.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Και εργατικά χέρια λείπουν (180.000-200.000 διαφόρων ειδικοτήτων) και φουσκώνει το ανεκτέλεστο έργων με δυσανάλογο τρόπο σε σχέση με το εγχώριο capacity, παραδέχθηκε ο απερχόμενος υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης σε χθεσινή άτυπη δημοσιογραφική ενημέρωση.
Πέρα από την προτροπή για «συνεργασία» του τεχνικού κόσμου και αναφορές στο brain gain -που προς στιγμή γίνεται με το σταγονόμετρο και για λίγες κορυφαίες θέσεις-, επανέλαβε ότι η Πολιτεία επεξεργάζεται σχέδιο μαζικής «εισαγωγής» εργαζομένων, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες, παραπέμποντας εκ των πραγμάτων στην εξεύρεση λύσεων από την επόμενη κυβέρνηση…
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΙΙ: Μετά το θέμα που έχει σηκώσει δύο φορές ψηλά ο CEO της Intrakat Αλ. Εξάρχου για τη δυσκολία έκδοσης εγγυητικών επιστολών (αίτημα ευρύτερα του τεχνικού κλάδου), ο κ. Καραγιάννης έκανε λόγο για σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΟΜΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες.
Πολλοί παράγοντες, πάντως, του κατασκευαστικού κλάδου αλλά και των πιστωτικών ιδρυμάτων εκτιμούν πως θα πρέπει το δημόσιο να βρει λύση επιστροφής των εγγυητικών επιστολών σε εύλογο χρόνο.
Κάποιοι εκτιμούν ότι τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα δρομολογημένων έργων θα αλλάξουν τη ροή αποδέσμευσης των εγγυητικών επιστολών, αλλά αυτό πρέπει να φανεί στην πράξη.