Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 18 2023

Οι ελληνικές τράπεζες, το… ρέμα και οι συμπληγάδες που απειλούν μετοχές και οικονομίες

Οι ελληνικές τράπεζες, το… ρέμα και οι συμπληγάδες που απειλούν μετοχές και οικονομίες

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Το τραγούδι “με παρέσυρε το ρέμα” του Τσιτσάνη θύμισε χθες η συμπεριφορά των ελληνικών τραπεζών, καθώς ενώ για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκαν ανοδικά, έκλεισαν με σημαντικές απώλειες που έφτασαν κοντά στο 6% για την Πειραιώς και την Εθνική.

Αιτία, το γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές, που με τη σειρά τους επηρεάστηκαν γρήγορα από τα πτωτικά futures στη Wall Street.

Eίναι χαρακτηριστικό της έντονης αλληλεπίδρασης μεταξύ των αγορών, ότι τα ενδοσυνεδριακά διαγράμματα μεγάλων δεικτών όπως ο DAX στη Γερμανία, o CAC στη Γαλλία και ο πανευρωπαικός STOXX 600 ήταν σα να βγήκαν με… καρμπόν!

Ομοίως και για τον τραπεζικό κλάδο, που δεν φαίνεται να είναι σε φάση stock picking, αλλά στο «πούλα και μετάνιωνε», ενώ σημαντική ίσως ήταν και η επίδραση του triple witching στα παράγωγα, στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

 

ΚΛΙΜΑ: Πάνω από όλα ρόλο παίζει η ψυχολογία στις αγορές. Κι όταν βγαίνουν μεγάλα ονόματα όπως η Morgan Stanley και λένε «είμαστε μεταξύ τραπεζικής κρίσης και ύφεσης», ή όπως ο Bill Ackman (φωτ.) που είπε ότι η ενίσχυση των καταθέσεων της First Republic από άλλες μεγάλες τράπεζες ενισχύει τη μετάδοση της κρίσης, το κλίμα προφανώς θα χαλάσει.

Πιθανώς λοιπόν μέσα στο Σαββατοκύριακο να δούμε και νέες κινήσεις από τις αρμόδιες αρχές, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Διότι τα μέχρι τώρα «τσιρότα» δεν φαίνεται να δουλεύουν επαρκώς.

Ενδεικτικό το ότι η Credit Suisse έκλεισε χθες με πτώση 8% παρά τη στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας και την τεράστια βουτιά που είχε καταγράψει το προηγούμενο διάστημα. Κι ότι η First Republic έχασε 33% της αξίας της, ΜΕΤΑ την παροχή «σωσίβιου», για τη ρευστότητα της.

 

ΜΕΤΟΧΕΣ: Προφανώς, τα όσα συμβαίνουν επηρεάζουν γενικότερα τις μετοχές, πέραν των τραπεζών. Η αιτία των δεινών άλλωστε είναι κοινή-και λέγεται «ταχεία αύξηση επιτοκίων».

Για να το πούμε απλά, όταν οι κεντρικές τράπεζες μοιράζουν τζάμπα χρήμα και τα ομόλογα έχουν επιδόσεις λίγο πάνω από το μηδέν, αυξάνεται ο κίνδυνος που αποδέχονται οι επενδυτές προκειμένου να κερδίσουν υψηλότερες αποδόσεις από τις μετοχές και άλλες «ενεργητικές επενδύσεις».

Τώρα συμβαίνει σταδιακά το αντίστροφο.

Η Αθήνα δεν απόλαυσε το φούσκωμα των αξιών τα προηγούμενα χρόνια λόγω ειδικών συνθηκών (πολυετής κρίση κ.λπ) υφίσταται όμως τις αρνητικές συνέπειες από την αλλαγή περιβάλλοντος.

Μονά ζυγά χαμένοι…

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν θα μπορούσαν να μην έχουν αντίκτυπο σε οικονομίες και κοινωνίες. Η τραπεζική κρίση που ξέσπασε έφερε στην επιφάνεια όλες τις παρενέργειες που προκαλεί η απότομη αύξηση των επιτοκίων, ιδίως όταν στο μεταξύ έχει προλάβει να εγκατασταθεί για τα καλά ο πληθωρισμός.

Το λάθος των κεντρικών τραπεζών που το 2021 προσπαθούσαν να πείσουν ότι τα πληθωριστικά φαινόμενα είναι «προσωρινά», αντί να κάνουν έγκαιρες κινήσεις, τώρα θα πληρωθεί. Διότι έχουμε βρεθεί σε συμπληγάδες.

Περαιτέρω άνοδος των επιτοκίων, θα επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο τις τράπεζες αλλά και τις οικονομίες, φέρνοντας την ύφεση. Από την άλλη, αν δεν ανέβουν τα επιτόκια κι αν ξεκινήσει πιστωτική χαλάρωση, μέσα από την άπλετη παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, θα φουντώσει παραπάνω ο πληθωρισμός.

Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και τυχόν λάθη στους χειρισμούς, μπορεί να έχουν βαριές συνέπειες.

Αυτά ήταν βεβαίως γνωστά εδώ και πολύ καιρό στους ειδικούς. Ελάχιστοι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι πίστευαν ότι "όλα θα πάνε καλά" με την απότομη άνοδο των επιτοκίων. Η SVB ήταν απλώς ο καταλύτης, που έφερε το πρόβλημα στο προσκήνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v